Açık kaynak kodlu yazılımların hızla gelişen dünyada önemi çok büyüktür. Açık kaynaklı yazılımların önemini, avantajını, dezavantajını ve kapalı kaynaklı yazılımlara da değinerek inceleyelim.
Açık Kaynaklı Yazılımlar
Açık kaynak kodlu yazılımlar kaynak kodlarıyla beraber yayınlanan yazılımlara denir. Program diline merakı olanlar, yazılımcılar, son kullanıcılar kısaca herkes kodlara kolayca erişebilme yetkisine sahiptirler. Kaynağa eriştikten sonra onun üzerinde okuma yapabilir ya da değişiklik yapıp yeniden dağıtabilirler. Bu dağıtma işlemi açık kaynaklı yazılımın ortaya çıkış fikri olan bilgi paylaşımının sonucundaki işbirliği sayesinde yazılımın gelişerek iyileştirme fikrine dayanmaktadır. Bu iyileştirme sayesinde bilginin üzerinde toplu iş birliğiyle yazılımın evrimleşerek daha iyi bir hale gelmesini amaçlar. Bunu yaparken popüler açık kaynak lisansları BSD (Berkeley Software Distribution), MIT, Apache 2, Affero GPL (AGPL), GPL, Lesser GPL (LGPL), Mozilla Public License (MPL), Eclipse Public License (EPL), Common Development ve Distribution License (CDDL) gibi) kullanılarak ortaya çıkış fikrine katkı sağlar. Bu sayede son kullanıcılar için daha sürdürülebilir bir yazılım ortaya çıkarmış olur. Bu yazılımın kabul görmesini sağlayan en büyük katkı GNU isimli serbest bir işletim sistemi olan daha sonra onu Linux ile birleştirerek GNU/Linux isimli sistem olmuştur. Bu sistem günümüzde tüm genel amaçlı işletim sistemlerinin alt yapısını oluşturmuştur. Teknoloji devlerinin getirdiği pazar güvenilirliği, açık kaynağın büyük ölçüde benimsenmesini sağladığı gibi aynı zamanda Linux’un ve açık kaynakların hakimiyetine yol açmıştır.
Açık Kaynaklı Yazılımların Avantajları ve Dezavantajları
Açık kaynaklı yazılımın avantajları;
- Ücretsizdir.
- İhtiyaç duyduğu donanım ucuzdur.
- Programcı topluluğunun gelişmesini ve diğer programcılardan örnek almamızı sağlar.
- Programda açık bulunduğunda çok daha hızlı kapatılır çünkü o programla ilgilenen çok fazla kişi vardır.
- Yazılım çeşitliliği sağlar. Mozilla Firefox, Chromium ve Linux’tan türeyen birçok yazılım gibi.
- Daha güvenlidir.
Dezavantajları ise;
- İlk olarak belirli bir tecrübe edinilmemişse kullanımı zordur.
- Her türlü testten geçmediği için güvenlik zafiyeti vardır, şeklinde sıralanabilir.
Kapalı Kaynaklı Yazılımlar
Ayrımını iyice kavramak için kapalı kaynak yazılımlarının ne olduğuna da bakacak olursak kapalı kaynak kodları programcıların bu kodu paylaşmak istemediği yazılımlara denir. Kapalı kaynak kodlu yazılımlar çoğunlukla paylaşma, değiştirme gibi işlemlere izin vermeyen lisanslara sahiptir.
Günümüzde hala açık kaynak ve kapalı kaynak geliştirmelerinin iyi ve kötü yönleri üzerine birçok tartışma yapılıyor. Açık kaynaklı yazılımlar için maliyetler çok daha düşük olsa da hızlı servis garantisi veremedikleri için günümüzde ki birçok kurum her iki yaklaşımı birlikte kullanarak önemli avantajlar elde ediyor çünkü her iki kaynak türünde yazılımların nerede ve hangi koşullarda kullanıldıklarına bağlı olarak kendilerine özgü güçlü yanları ve zorlukları vardır. Açık kaynaklı yazılımlardan bazıları şunlardır:
- Linux
- GNU
- Ubuntu
- Mozilla Firefox
- GIMP
- VLC Media Player
- Blender
- Python
- PHP
Sonuç olarak günümüzde açık kaynaklı yazılımlar önem arz etmektedir ve bu durum yıllarca devam edecek gibi görünüyor. Kapalı kaynaklara göre daha rahat ortam sunması yazılıma düşkünler için büyük önem arz ediyor.
İlginizi çekebilir: Kolunda Altın Bileziğin Olsun: Yazılım Öğren!