Lise hayatı boyunca üniversiteye adım at gerisi kolay laflarıyla avutulduk. Üniversiteye adım attığımız dakikadan itibaren aslında hayatın en zor kısmına geldiğimizi anladık. Sınav koşuşturması yoktu belki ama kariyer yarışı başlamıştı. Üniversiteye girdiğimiz ilk andan itibaren iş hayatında başarılı olabilmek için kendini ispat etmelisin lafları ortada dolanmaya başladı. Peki nasıl öğrencilik yıllarında efsane olunur? Sadece notlarla mı?
Elbette üniversitede not ortalamasının da bir yerde önemi vardır fakat kesinlikle yeterli değil. Efsane olmanın yolu öğrencilik yıllarında iş hayatına giden adımları sağlam atmakta saklıdır.
1-Ben teorik kısım yapamıyorum, teknik benim işim değil; hiçbir şey anlamıyorum diyerek derslerden uzaklaşmamalısın.
Okulda anlatılan derslerin bazen gerçekten gereksiz olduklarını düşünebilirsin ama o bilgiler senin temelini oluşturacak. Teorik bilgiyi almadan pratikte uygulamaya kalktığın zaman iş hayatında bir takım sorunlarla karşılaşabilirsin. Sadece pratik bilgi seni kurtarmaz. Unutma ki önemli olan hem teorikte hem pratikte iyi olabilmek.
2- Sosyal olmalısın, grup çalışmalarına katılmalısın.
Yeni ortamlar tanımalı, kendini ifade etmeni geliştirirmelisin. Projeler yapmalı ve projelerde önemli görevler almalısın. Böylece hem proje hem de insan yönetimi konusunda yeni deneyimler kazanabilirsin. Kimi projelerinde başarısız olabilirsin. Ama böyle durumlarda da yılmamalı ve yenilgilerin seni daha da güçlü yapacağını bilmelisin. Unutmaki traş edilen sakal daha da gür çıkar J
3-Profesyonellerden yardım almalısın.
Çekimse biri olabilirsin. Elbetteki çekineceksin , belki reddedileceksin ama bunlar seni yıldırmamalı. Bu yönlerini geliştirmek için yılmamalı, profesyonel kişilerden yardım dahi almalısın.
4- Biri yabancı dil mi dedi?
Sana ikinci bir yabacı dil diyerek basit bir fikir sunmayacağım. 21. yüzyılda ikinci dil övünülecek bir durum değil. Artık ikinci dili de akıcı konuşacak durumda olmalısın. İngilizcenin bile yetersiz kaldığı bu zamanda ekstra bir dil daha öğrenmeye çalışmalısın. Bu konu hakkında destek almak için kurslara gidebilirsin. Ya da yurt dışında yabancı dil bazlı dil okullarına katılıp eğitim alabilirsin. Ama en önemlisi bunu severek yap 🙂
5-Sosyal medyayı çok iyi kullanmalısın.
Çevren ne kadar genişlerse ortama uyum sağlaman o kadar kolaylaşır. İnsanlarla en rahat iletişim kurabileceğin alan sosyal medyadır. Paylaşımların , yazıların kısmen seni ve karakterini gösterir. Sosyal medyayı kullanmayı kariyerin adı şanslı bir duruma dönüştürebilirsin.
6-Öğrenci kulüpleri sadece var olmak için kurulmadılar.
Kulüplerin etkinliklerine katılmalısın ve yapılan çalışmalarda aktif görevler alarak sorumluluk alma bilincini geliştirmelisin. Öğrenci kulüpleri çevreni geliştirmen için, takım çalışmasını öğrenmen için, zaman yönetimi yapabilmen için sana çok fayda sağlayacak oluşumlardır.
7- Sadece kendi bölümünde takılı kalmamalısın.
Başka alanlarda da çalışma yapmalı ve ilgini çeken her konuda araştırmalar yapmalısın. Girdiğin arkadaş ortamlarında konuşulan konular hakkında fikir sahibi olman seni insanların gözünde yükseltecektir. Araştırmaktan hiçbir zaman usanma. Unutma ki; yeni öğreneceğin hiç bir bilgi boşuna olmayacaktır!
8- Kampüs Temsilcilikleri yapmalısın.
Öğrenciler için faydalı olabilecek kampüs içi temsilcilik faaliyetlerinde yer almalısın. Kampüs temsilcilikleri hem senin profesyonel bir kurum ile irtibat içinde olmanı sağlayacak hem de kampüs içinde çok fazla sayıda insanla iletişim kuracağın için ikna kabiliyetini geliştirecektir. Bir kuruma bağlı çalışıyor olacağından iş disiplinini öğrencilik yıllarında deneyimleme fırsatı da bulabilirsin.
9- Son olarak ilgi alanına giren tüm seminerlere, kongrelere, sergilere, sertifika programlarına katılmayı da ihmal etmemelisin
Katılacağın her etkinliklik sana bir şeyler katacaktır. Etkinliklerden aldığın sertifikalar ile mezun olmadan CV’ni de zenginleştirebilirsin. İlgi alanına giren tüm seminerlere , kongrelere ,sergilere ,sertifika programlarına katılmayı kesinlikle ihmal etmemelisin .
Senin de İlgini Çekebilir: İyi Bir Mülakat Öncesi Stresinizi Azaltmanın 8 Yolu
Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma.
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.