5 Aşamada Tasarım Odaklı Düşünme (Design Thinking) Süreci

Design thinking, karmaşık sorunları kullanıcı odaklı çözmekle ilgilenen hem bir yaklaşım hem de bir süreçtir. Literatüre “tasarım odaklı düşünme” olarak geçen bu yaklaşım kuruluşların ürün, hizmet, süreç ve strateji geliştirme şeklini değiştirmek için yenilikçi çözümler sunmayı amaçlar. 

Bu yazımızda; Google, Apple ve Airbnb gibi küresel firmaların iş dünyasında itici bir güç olarak tercih ettikleri bu yaklaşımın ne olduğunu ve nasıl uygulanabileceğini inceleyeceğiz. Keyifli okumalar!

Tasarım Odaklı Düşünme Nedir? 

IDEO şirketinin CEO’su Tim Brown bu yaklaşımı şu şekilde tanımlıyor: “Tasarım odaklı düşünme, insanların ihtiyaçlarını, teknolojinin olanaklarını ve iş başarısı için gereksinimlerini entegre etme amacıyla tasarımcının araç setinden yararlanan insan merkezli bir inovasyon yaklaşımıdır.” 

Bu tanımla birlikte anlıyoruz ki mevcut süreç için çözüm önerilerinde bulunmak ve bunu yaparken de insanı odak noktası olarak almak bu yaklaşımın en önemli noktası.

Tasarım Odaklı Düşünmenin 5 Aşaması


  • Empati Kurmak

Empati, tasarım düşüncesi için kritik bir başlangıç ​​noktasıdır. Sürecin ilk aşaması, kullanıcıyı tanımayı ve isteklerini, ihtiyaçlarını, hedeflerini anlamayı amaçlar. Bu, kullanıcıyı psikolojik ve duygusal düzeyde anlamak için gözlemlemek ve onlarla etkileşim kurmak anlamına gelir.


  • Tanımlamak

Design thinking sürecinin ikinci aşaması, sorunu tanımlamaktır. Empati kurma aşamasından elde edilen tüm bulgular toplanır ve analiz edilir: Kullanıcılarınız hangi zorluklarla ve engellerle karşılaşıyor? Ekibinizin çözmesi gereken büyük kullanıcı sorunu nedir? gibi soruların cevapları bu aşamada bulunmuş olur.


  • Tasarlamak

Kullanıcılarınız hakkında sağlam bir anlayış ve akılda net bir sorun bildirimi ile olası çözümler üzerinde çalışmaya başlamanın zamanı geldi. Design thinking sürecindeki üçüncü aşama yaratıcılığın gerçekleştiği yerdir. Tasarımcılar, mümkün olduğunca çok sayıda yeni fikir bulmak için çabalar. Bu aşamanın sonuna doğru bulunan fikirler daha iyi odaklanabilmek için daraltılır.


  • Prototiplemek

Design thinking sürecindeki dördüncü adım, tamamen deney yapmak ve fikirleri somut ürünlere dönüştürmekle ilgilidir. Prototip, önceki aşamalarda tanımlanan potansiyel çözümleri içeren ürünün küçültülmüş bir versiyonudur. Bu adım, her bir çözümü teste tabi tutmada ve kusurları vurgulamada önemli rol oynar. Prototip aşaması boyunca, önerilen çözümler prototip biçiminde nasıl çalıştıklarına bağlı olarak kabul edilebilir, yeniden tasarlanabilir veya reddedilebilir.


  • Test Etmek

Prototiplemeden sonra kullanıcı testi gelir ancak bu adım tasarım odaklı düşünmeyi sonlandırmayabilir. Test aşamasının sonuçları, orijinal sorunu yeniden tanımlamanızı gerektirebilir veya daha önce düşünmediğiniz yeni fikirleri ortaya çıkarabilir. Bunun sonucunda gerekli iyileştirmeleri yapabilmeniz için sizi bir önceki adıma gönderir.


Tasarım Odaklı Düşünme Neden Bu Kadar Önemli?

Tasarım odaklı düşünme, şirketlerin strateji geliştirmesini büyük ölçüde etkiler. Adından da anlaşılacağı üzere ağırlıklı olarak tasarımcıların kullandığı yöntemlere dayansa da aslında mühendislik, işletme, mimari olmak üzere farklı alanlarda kullanılarak geliştirilmiştir. Kullanıcı deneyimi (UX) tasarımında, kullanıcıların davranışlarındaki hızlı değişiklikleri kavrayıp, iyileştirmek çok önemlidir. Şirketler, en çok arzu edileni, teknolojik ve ekonomik olarak da mümkün kılarak sunmak isterler. Bunu yaparken de tasarım odaklı bir kültürü benimseyip tüm departmanlarında bahsettiğimiz 5 aşamayı uygulamaya çalışırlar. 

Tasarım odaklı düşünmek, hayatın her anında ve alanında uygulanabilir. Umuyoruz ki bu yazımız kalıpların dışına çıkarak yeni yollar keşfetmenize yardımcı olabilir. 


İlginizi çekebilir: Kağıt Mı, Dijital Mi: Hangi Not Alma Yöntemi Daha Verimli?

Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma!

Bir yanıt yazın