Yurt dışında sınavsız üniversite okumak özellikle son senelerde gençlerin yoğun şekilde ilgi duyduğu bir konu. Ülkemizde bilindiği üzere yükseköğretim kurumlarında giriş belirli bir sınav ve eleme sistemi ile sağlanıyor. Diğer birçok ülke için de durum benzer fakat yurtdışında sınavsız üniversite okumak mümkün ve oldukça avantajlı. Tabii ki her ülkenin farklı programları ve süreçleri mevcut. Tüm ülkelerdeki eğitim programlarını araştırmak, aralarından en uygununu bulmak ise detaylı bir çalışma gerektiriyor. Peki neye göre araştırma yapılmalı, üniversite ya da bölüm seçimi yapılırken hangi kriterler göz önünde bulundurulmalı?
Eğer sen de herhangi bir sınava girmeden yurt dışında eğitim almak istiyorsan Endless Abroad olarak senin için hazırladığımız 5 adımdan oluşan yurtdışında sınavsız üniversite rehberi!
1. Uygun Yaşam Maliyeti Olan Bir Ülke Seçin
Yurtdışında sınavsız üniversite eğitimi almak çoğu zaman ekonomik sebeplerle çok zorlayıcı olabiliyor. Bazı ülke ve üniversitelerdeki yüksek ücretler öğrencilerin tercih yelpazesini daraltabilir. Okul ücretinin yanı sıra yol ücreti, genel harcama masrafları, vize/pasaport gibi ihtiyaçların masrafları derken öğrencilerin planları baltalanabiliyor. Tüm bunları yaşamamak için yurtdışında eğitim programlarını araştırırken yaşam maliyeti uygun olan bir ülke seçmekte fayda var. Okulların program ücretlerine, günlük harcama için ortalama yaşam maliyetlerine, yurt ya da diğer konaklama olanaklarına, gidiş rotasının en uygun nasıl yapılabileceğine göz atarak araştırmanızı yapabilirsiniz.
2. Doğrudan Yabancı Bir Üniversiteye Ya Da Üniversitelerin İngilizce Hazırlık Programlarına Kaydolun
Yurtdışında sınavsız üniversite eğitim olanakları araştırılırken yabancı dil olarak İngilizce tercihi yapmak çok önemli. Ülkelerin kendi dillerinde ya da seçtiğiniz başka dillerde de eğitim alabilmek tabii ki mümkün (Örneğin, Çekya’daki üniversitelerde Çekçe eğitim alabilmek) ama İngilizcenin diğer dillere kıyasla çok daha fazla yerde, daha yoğun şekilde kullanılıyor olması ve dünya genelinde eğitim dilinin İngilizce olması çok büyük bir avantaj. İngilizce yetersizliği sebebiyle bir programa kayıt olmamanız durumunda üniversitelerin dil hazırlık programlarına başvurarak dil eğitimleri alabilir, okulların ortalama 1 sene süren hazırlık programlarına da ücret karşılığında kayıt yaptırabilirsiniz.
3. Yurtdışında Çalışma İzni Veren Ülkeleri Tercih Edin
Yurtdışında sınavsız üniversite eğitimi için program seçimi yapılırken dikkat edilmesi gereken kriterlerden bir tanesi de odağınızı çalışmanıza izin verecek ülkelere çevirmektir. Yurtdışında okurken çalışmak birçok anlamda çok avantajlı. Okurken çalışarak hem eğitim masraflarınızı karşılayabilir ya da bir kısmına destek sağlayabilirsiniz hem de o ülkede çok ciddi deneyimler elde etmiş olursunuz. Birçok ülkede lisans ya da yüksek lisans programlarından sonra 1 ya da 2 sene süren çalışma deneyimi elde etmek mümkün. Bu imkanı okuma esnasında daha kısıtlı sürelerle de sağlayan bir çok ülke var. Örnek verecek olursak, İngiltere’de lisans eğitimi alırken 2. ve 3. sınıfın arasında bir çalışma senesi eklemek ve normalde 3 yıl olan lisans sürecini çalışma senesiyle beraber 4 yılda bitirmek mümkün.
4. Yurtdışında Ucuz Bir Eğitim Programı Seçin
Yurtdışında eğitim almaya karar verdiyseniz uygun maliyetli bir ülkeyi tercih etmenin ne kadar önemli olduğundan bahsetmiştik. Uygun maliyetli program seçimi de en az ülke seçimi kadar önem taşır. Birbirinden farklı giriş kriterleri olan, eğitim süreçlerinden birbirinden ciddi şekilde ayrışan birçok program mevcut. Tüm bu programların arasından hem ilgi ve hedefiniz için en uygun olana yönelmek hem de uygun maliyetli bir program seçebilmek kolay değil. Örneğin, İngiltere üniversiteleri için 12.000€ – 23.000€ gibi bir fiyat aralığından söz etmek mümkün. Geniş bir fiyat aralığı olduğu için bu noktada burs imkanları, konaklama imkanları gibi başka etkenleri de değerlendirerek en uygun maliyetli programı seçmekte fayda var.
5. Yurtdışında Sınavsız Üniversite Okumak İçin Verilen Burslara ve Hibelere Başvurun
Yurtdışında eğitim bursları çok çeşitlidir. Kendi şartlarınıza en uygun burslara başvurarak yurtdışındaki eğitim sürecinizi finanse edebilmeniz mümkün. Amerika ve İngiltere başta olmak üzere Türkiye’den yurtdışında eğitim almaya giden öğrencilere burs imkanı sağlayan ülke ve okullar oldukça fazladır. Amerika için Fulbright bursları, Hubert Humphrey bursları; İngiltere için ise Chevening bursu, Gates Cambridge bursu gibi bilindik burslardan bahsedebiliriz. Benzer şekilde üçüncü taraf kuruluşların öğrencilere sağladığı çeşitli burslardan bahsetmek de mümkündür, bu burslar her ülke ve her program çeşidi için değişiklik göstermektedir.
Endless Abroad ile Git, Öğren, Yaşa!
Yurtdışında sınavsız üniversite eğitimi almak istiyorsan, Endless Abroad Yurtdışı Eğitim olarak yanındayız. Planlamanı birlikte yapalım, doğru tercihlerle sana en uygun desteği alarak git, öğren, yaşa!
İlginizi çekebilir: Kanada’da Uluslararası Kariyer: Sertifika Ve Diploma Programları