Ne hakkında yazacağımı düşünürken fark ettim ki; 4. sınıf hiç de düşündüğüm gibi rahat ve mutlu gitmiyor. Bazı zamanlarda keşke önceden bilseydim dediğimiz bir sürü şey yaşıyoruz. (Gerçi bazen önceden bilmek de pek işe yaramıyor ama..) Ben de “Keşke 4. sınıf olmadan birileri bana söyleseydi..” dediğim birçok şeyi sizlerle paylaşıp, sizi 4. sınıfa hazırlamayı planlıyorum. Bilseydim belki daha mutlu olurdum dediğim birçok şeyi size söylemek istiyorum. Hazırsak başlayalım!
1.Keşkeleri silmek
Şimdi sizlerden, 4. Sınıf olmadan neler yapmak istediğinizi hayal etmenizi isteyeceğim. O şehir, bu şehir dolaşmaktan tutun katılmak istediğiniz birçok konferans veya konsere kadar. Tek bir kriterimiz var o da şu ki; KEŞKE.. dememek! 4. Sınıf sizlerde nasıl bir his uyandırıyor? Heyecan? Mutluluk? O nefretle gidilen sabah derslerinin bitmesi? Aslına bakarsak, harika değil mi? Ne kadar keyifli(ymiş) gibi görünse de inanın bana, 4. Sınıfta düşündüğünüz gibi mutlu hissetmiyorsunuz. Tamamıyla hissettiğiniz şey; kocaman bir boşluk. Okul bitiyor, alıştığınız arkadaşlıklarınız belki zaman aşımına uğrayacak ve tamamen ne istediğinizi ve nereye ait olduğunuzu hissedemeyeceğiniz bir noktaya gelecek. Bu yüzden sizlere tavsiyem, 4. Sınıfa kadar bol bol gezin, gerektiği zamanlarda gereğinden fazla ders çalışın ve gitmek istediğiniz tüm etkinliklere katılın.
2.Proje Planlaması ve Zaman Yönetimi
Herkesin bildiği gibi 4. Sınıf “Bitirme Tez” leriyle ünlü bir sınıf aslında. Kocaman bir döneme yayılan, okul hayatınızın başarıyla bitmiş olduğunu temsil eden hayati bir öneme sahip proje. Konusu ister kolay olsun ister zor, bitirme teziyle beraber okuldaki dersler, başka derslerin projeleri, vizeler, finaller derken aslında ne kadar da yoğun bir dönem olduğunu düşünün. Bu yüzden, sizlere tavsiyem kaçıncı sınıf olursanız olun Bitirme Tezi konunuzu önceden belirlemeye çalışın. Hatta okul/bölüm izni eşliğinde bunu bitirme almak istediğiniz hocalarınızla paylaşın ve kendinizi yavaş yavaş 4. Sınıfa hazırlayın. 4. Sınıfın belki de en zor yanı bu projelerinizi düzenli bir şekilde yürütüp (ki grupsanız ne kadar zorlu olduğunu tahmin edebilirsiniz.) Zamanı geldiğinde başarıyla teslim etmek. Tezi teslim ederkenki hissiniz kocaman bir OH! Olacağına eminim. Projeyi yürütürken ise en önemli kısıtınızın zaman olduğunu unutmamalısınız. Bilindiği gibi 1 haftada proje tamamlamaya çalışmak başarısızla sonuçlanacaktır. Zamanınızı kontrol ederken vizelere çalışmayı da unutmayın!
3.Stresle başa çıkma yolları
Stres, kontrolü ele aldığımızda kolay görünen fakat başa çıkması en zor şeylerden birisidir. Onca yapacağınız iş arasında bu evreyi stressiz atlatmaksa eminim ki imkansızdır. Bu yüzden sizi stresten uzaklaştırmayı başaran şeyleri keşfetmenizde fayda var. Onca stresli günün kurtarması belki sizin için koca bir kupa kahve ya da memleket ziyareti olabilir. Basit de olsa bunları keşfedebilmeniz 4. Sınıfta nefes alabilmenizi sağlayacak mükemmel bir rehber olacaktır. Bu yüzden kendinizi arındırabilmenin yollarını bulmanızda fayda var diyebiliriz.
4.Geleceğe hazırlık
Hepimizin okul sonrası için planları az çok bellidir. Ancak bunlar ne kadar net olursa olsun, her zaman belirsizliğe mahkûm kalacağını belirtmek isterim. Büyüyoruz ve geçen sene istediğimiz şeylerden bu sene nefret edebiliyoruz. Bu yüzden geleceğimizi net bir şekilde planlayıp bir kalıp oluşturmak yerine; biraz daha dönemlere göre kendimizi, isteklerimizi belirleyip geleceğimize yön verebiliriz. Bu anlamda bizi etkileyecek bir sürü faktör elbette olacaktır. Sizlere tavsiyem bu süreçte, size tavsiye vermek isteyen herkesten kendinize göre bir yorum çıkarmanız. Belki sizin göremediğinizi görüyordur? Belki sizi gerçekten doğru tanımlıyordur? Kendimizi bir kalıba sokup, olmadığında mutsuz olmaktansa; kendimizi iyi tanıyıp, dönemlere göre başarıya ulaşmayı hedeflemeliyiz. Belirsizliğin başarımızı etkilemesinden mümkün oldukça kaçmalıyız.
5.Kendine güven
Herkesin bu stresli ve bir o kadar uzun görünen yoldan geçtiğini bilmeliyiz ve bunu kendimize unutturmamalıyız. Unutmayalım ki bazı sonlar gerçekten de yeni başlangıçların habercisidir. Güzel bir arkadaşımın söylemiyle; “Hayatımızda yeni kartlar dağıtılmaya başlıyor ve bunları şekillendirmek elbette bizim elimizde!” Bu yüzden aslında sahip olmamız gereken şey; kendimize güvenmek. Doğru ya da yanlış, başarılı ya da başarısız birçok evre atlatmış olsak da, geleceğimizi inşa ederken; kendimize güvenmek, kendimize yapabileceğimiz en büyük iyilik olduğunu unutmayalım.
Sizlere vermek istediğim tavsiyeler umarım ki 4. Sınıf olan/olmayan birçok kişiye ışık tutabilir. Benim de bunları kendime hatırlatmaya ihtiyacım olduğu zamanlar oluyor. Sizlere de ışık olması dileğimle, bir sonraki içerikte görüşmek üzere!
Senin de İlgini Çekebilir: Ar-Ge Departmanı Nedir? Ne İş Yapar?