Şu anda hayal edebileceğiniz en iyi üniversiteden bile mezun olduktan sonra işsiz kalan insanlar var mı? Gelecekte hala olacaklar mı? Peki, bunun sebebi sizce ne?
Size göre hak ettikleri işi bir türlü alamamaları, doğru fırsatı yakalayamamak gibi nedenler olsa da bu durumun en büyük sebebi notlar ya da okul dışındaki yetersizlik. İsterseniz 4.0 ortalama ile mezun olun, isterseniz çok çalışın şirketlerin beklentileri özellikle 2020 gibi bir yılın ardından tamamen değişmiş durumda. Üniversitelerin ders anlamında yeterliliğe ancak yetebildiğinin bir gerçek olduğu günümüzde, fazlasını yapmak bireylerin elindedir. Yaşam becerilerini öğrenecek alanların azlığının değil de neyin öğrenilmesi gerektiğinin bilinmemesinden doğan bu eksiklik için gelin, 2025’e kadar edinilmesi gereken en önemli 10 beceriye göz atalım!
Karmaşık Problem Çözme: “Big data” ve yapay zeka konularının artık inanılmaz önem kazanmasıyla bilgisayarların ve dolayısıyla makinelerin, insanlardan daha akıllı hale geleceği kaçınılamaz bir gerçek. Tüm bunların yanı sıra insan beynini hala dünyadaki en zeki yapay zekadan ayıracak bir gerçek var: karmaşık problem çözebilme yeteneği. Çözüm odaklı düşünme, her bireyin sahip olması gereken bir beceri olup çalışma ve yaşam deneyiminin kesişim kümesinden doğar. Geliştirmenin en gerçekçi yolu da pratik yapmak ve yüzleşerek problemlerle ilgili asla pes etmemektir.
Eleştirel Düşünme: Karşınızdaki kişi kendiniz ya da doğruları söyleyemeyeceğiniz biri olsa da eleştirel bakabilme yeteneğiniz, size değer katar. Başkalarının görüşlerini kendi görüşlerinizmiş gibi benimsemek yerine doğru analiz becerisiyle etkili sonuçlar doğurabilirsiniz. Sabır, gözlem gücü ve analiz yeteneği gerektiren eleştirel düşünme; öğrenilmesi gereken bir beceridir. Yenilikçi fikirlerin perde arkasında mantıksal bağlantıların anlaşılabilmesi adına bu düşünce biçimi yatar.
Yaratıcılık: Makineler işin daha hızlı yapılmasına yardımcı olur ancak yaratıcı olamazlar. Makinenin yaratıcılığı, icat eden kişinin yaratıcılığından öteye geçemez. Bu yüzden şirketler, mülakatlarda yaratıcı, dinamik ve yenilikçi çalışanları işe alır. Çoğu zaman böyle gözükmese de çalışanlarının yeni fikirleri uygulamalarını ve kalıpların dışında düşünmelerini isterler. Verileri bilgiye dönüştürme konusunda bir çalışan olarak kurumunuza yardımcı olmanız gerekir.
İnsan Yönetimi: İnsan yönetimi, uzun vadeli başarı için kişinin öğrenmesi gereken en önemli becerilerden biridir. Unutmayın ki her liderin amaçlarına ulaşmak için bir takıma ihtiyacı vardır. Takımın doğru yönetilmesi ise takımın bünyesindeki insan sayısından daha değerlidir. Bu, ancak liderin insan yönetimi becerisine sahip olması durumunda mümkündür. Mesleğiniz ve işiniz ne olursa olsun, bu beceriye her zaman ihtiyaç duyacaksınız çünkü büyük şeyleri tek başınıza gerçekleştiremezsiniz. Tüm ekibinizi yönetmeniz ve aralarındaki uyumu sürdürmeniz gerekir, tıpkı size yapıldığı gibi.
Başkalarıyla Koordinasyon: Bir takımı yönetmenin yanı sıra başka ekip ya da iş arkadaşlarıyla koordinasyon sağlamak, insan yönetiminin bir parçasıdır. Bir ekibin başarısı, büyük ölçüde üyeleri arasındaki koordinasyona bağlıdır. Bu beceri, önce başkalarını anladığınızda ve sonra kendinizi doğru anlatabildiğinizde gelişir. Bir takım ne lider ne de ekip üyesi olursa olsun sadece tek bir kişinin çabasıyla kazanamaz. Bu nedenle, ekibinizin doğru bir parçası olmak ve ortak hedeflerinize ulaşmak için bu beceride ustalaşmalısınız.
Duygusal Zeka: Duygusal zeka, kişinin kendi duygularını kontrol etme ve yönetme ve başkalarının duygularını kontrol etme yeteneğini ifade eder. Başarı kontrolü, yani kişinin kendi zihnini kontrol etmeyi gerektirir. Bu beceride uzmanlaşmak, kişisel gelişiminiz için çok önemlidir. Başkalarının duygularını kontrol etmeden önce kendi duygularınızı kontrol etmeniz gerekir, ancak o zaman başkalarını etkileyebilir ve iş yapabilirsiniz.
Karar Verme ve Yargılama: Yapay zekaya sahip robotlar hala yargılama ve karar verme yeteneğine sahip değildir. Bu becerinin talebi asla azalmayacaktır çünkü kişisel yaşamda veya iş hayatında karar verebilen biri olmak çok değerlidir. Herkesin kolay kolay gerçekleştiremediği şey bu sadece karar verme ve yargılama becerisi değil, doğru ve uygun kararlar alma becerisidir. Bu becerilerde ustalaşmak; az önce bahsettiğimiz eleştirel düşünme, sabır, iyi gözlem gücü ve en önemlisi cesaret gibi diğer tüm becerilerin doğru harmanlanmasından doğar.
Hizmet Odaklılık: Hizmet Odaklılık, başkalarına yardım etmenin farklı yollarını aramak anlamına gelir. Takımınızdaki insanlara ne kadar iyi yardımcı olabileceğiniz, yeteneklerinizin kalitesini belirler. Bu beceride ustalaşamazsanız, bir üstünüzdeki ve takımınızdaki güveni ve sadakati kaybedersiniz. Gerçek bir takım oyuncusu ya da lider, ekibinin geride kimseyi bırakmadan büyümesine yardımcı olan kişidir.
Müzakere: Herhangi bir tartışma ya da münakaşa olmaksızın istenen bir anlaşmaya varmak, müzakere becerisinin temel unsurudur. Çoğu insan, müzakere becerilerinden yoksun oldukları için genellikle istedikleri kalitede bir anlaşma yapamaz. İnsanlarla tartışamaz, uzlaşamaz ve sonra bir tarafın söyledikleri konusunda mecburen hemfikir olurlar. Bu beceride ustalaşmak, hedeflerin netliğini ve fikirlerin doğru sunumunu ve tartışılmasını gerektirir. Bu beceri; pratik deneyim, seviyenizin üzerindeki insanlarla tanışma ve sohbet etme ile büyür.
Bilişsel Esneklik: Bilişsel Esneklik, bir bireyin farklı insanları, fikirleri ve yaşam tarzlarını buna göre ele alma yeteneği anlamına gelir. Farklı bireylerin farklı düşünceleri, fikirleri, eylemleri, görüşleri, duyguları vardır ve her zaman saygıyla karşılanmalıdır. Dolayısıyla herkese aynı şekilde davranılamaz ve ele alınamaz. Farklı insanlarla konuşmak için esnek ve uyumlu olmalısınız, kabul edip etmemeniz bu konuda herhangi bir fark yaratmaz. Mantıklı düşünme, saygılı olma ve analiz yeteneği ile önyargıdan kurtularak muhteşem fikirlere başta çok mantıklı gelmese de bir adım daha yaklaşabilirsiniz.
Artık diğerlerinden bir adım önde olmak için neler yapabileceğinizi biliyorsunuz. Şimdi bu becerilerden seçtiğiniz birkaç tanesini nasıl öğrenebileceğinizi ya da geliştirebileceğinizi düşünün ve çalışmaya koyulun. Bir adım geri giderek kendinize bakın ve gelişmeye başlayın, oldukça keyifli olacak!
İlginizi çekebilir: Son Dönemde Popüler! Blockchain Teknolojisi Nedir?
Youthall’u ziyaret et, iş ve staj imkanlarını kaçırma!