Humanspire #78 İnsan Kaynakları Direktörü Sevim Şerbetci

Humanspire’ın yeni röportajında kariyerine Türkiye Tarım Kredi Kooperatif Market ‘de başlangıç yapmak isteyenleri heyecanlandıracak bir sohbet ile karşınızdayız. Türkiye Tarım Kredi Kooperatif Market İnsan Kaynakları Direktörü, Sevim Şerbetci’ye merak ettiklerinizi sorduk ve ilham verici cevaplar aldık.

Sevim Şerbetci’nin kariyerinden kesitlere ve verimli tavsiyelerine yer verdiğimiz bu röportaj için keyifli okumalar dileriz!

Röportajın okuyucuları için kariyer yolculuğunuzdan biraz bahsedebilir misiniz?

Uludağ Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümünden mezun oldum. Mezuniyet sonrası aynı üniversitenin aynı bölümünde İş Hukuku Ana Bilim Dalında yüksek lisansa devam ettim, 1 yıl sonra ders aşamasını tamamlayıp tez aşamasındayken İstanbul Altın Rafinerisi’nde 2009 yılında İnsan Kaynakları departmanında çalışmaya başladım. 2,5 yıl kadar Uzman Yardımcısı olarak çalıştıktan sonra kariyer okulum diye adlandırdığım Atasay Holding’le 2012 yılında yolum kesişti. 1 yıl mücevher grubunda çalıştıktan sonra kalan 9 yılda F&B grubunda İnsan Kaynakları Departmanının kurulumundan başlayarak yurt dışı operasyonlarının açılış ve iş akış kurgularının oluşturulmasında en son İnsan Kaynakları Direktörü olarak yer aldım. Çok keyifli ve öğretici 10 yılın ardından 2022 yılından bu yana Tarım Kredi Holding ve bağlı iştiraklerinde görevime devam ediyorum.


Çalışma hayatınızda benimsediğiniz ilkeler nelerdir?

İlk günden itibaren benim için en önemli ilkeler şeffaflık ve dürüstlüktü. İş hayatında yer aldıkça, yaş aldıkça, birçok ilke de hayatımda önem kazandı. Adaletli, eşitlikçi yaklaşımın gerekliliğine ve birlikte çalıştığım ekipler tarafından da benimsenmesine önem veririm. İnsanların potansiyellerini en üst düzeye çıkarmak ve onları desteklemek de benim için çok önemlidir. Bugüne kadar birlikte çalıştığım ekip arkadaşlarımdan birçoğu başarılı şirketlerde İnsan Kaynakları ya da Organizasyonel Gelişim Departmanlarında çok güzel pozisyonlara yerleştiler ve başarılı bir şekilde çalışma hayatlarına devam ediyorlar. 

İşimizin özü her zaman insan. Bu nedenle yaşanan tüm zorluklar da başarılar da geçici olmakla birlikte, kurulan bağ ve dostlukların tek kalıcı değer ve en büyük eğitici unsur olduğunu anladım. 15 yıllık meslek hayatımın temel ilkesi insanı bir değer olarak merkeze alıp, bunun üzerine yapılandırılacak doğru iletişim ve eğitim yatırımıdır.


Şirketinizde genç yeteneklere yönelik ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz?

Tarım Kredi Kooperatif Market çok genç bir şirket. Perakende zinciri olarak var oluşu henüz 3 yıl. Bu sebeple birçok program ve çalışma grubunu yeni oluşturuyoruz. Henüz 2 yıldır sürdürmekte olduğumuz Yönetici Yetiştirme Programımız 2 dönem mezunlarını verdi ve bu kişilere Saha ile Genel Müdürlükteki birimlerde pozisyonlara yerleştiler. Bunun yanı sıra iştiraki olduğumuz Türkiye Tarım Kredi Kooperatifi’nin 160 yıllık geçmişi, bu geçmişin birikimi ve kültürü bizler için çok değerli bir kaynak. Toplumun tarih boyunca başarı ile yaşatmış olduğu, “Ahilik” ve “İmece” gibi yardımlaşma ve dayanışma esaslı sosyoekonomik örgütlenmeler şu an bizim için Eğitim ve Gelişim programlarımızın yapılandırılması zeminini oluşturmakta. Ayrıca Üniversiteler ile Kariyer Günü buluşmaları ve bazı özel projeler çerçevesinde iletişimimizi güçlendirerek devamlılık sağlamak bu yılki hedeflerimiz arasında. Staj programları için ise kariyer portalımız üzerinden eğitim öğretim yılı ve yaz dönemi başında başvuruları kabul ediyoruz.


İyi bir yönetici olabilmek için bireysel başarının yanında iyi bir ekiple de çalışmanın önemli olduğunu söyleyebiliriz. Siz ekibinizde çalışacak ideal bir adayın nasıl biri olmasını istiyorsunuz?

İdeal bir adayın, sadece bireysel yeteneklere sahip olmakla kalmayıp aynı zamanda iyi bir takım oyuncusu olması da önemlidir. İyi iletişim becerilerine, iş birliği ruhuna ve sorumluluk sahibi olmaya değer veririm. Ayrıca, öğrenmeye ve kendini geliştirmeye açık olması da benim için önemli bir kriterdir. Özellikle Kooperatif iştiraki olmanın da verdiği sorumluluk duygusu ve ülkenin de geleceğine yatırım idealiyle düşünecek, sürekli gelişim ve iyileştirme motivasyonuna sahip olacak bireyler olmalarını tercih ediyorum.


Kariyerinizin başındaki kendinizle bugün bir araya gelme imkanınız olsaydı o günkü size neler söylerdiniz?

Kariyerimin başındaki kendime, daha fazla risk almamı ve korkularımın beni engellemesine izin vermememi söylerdim. Ayrıca, sabırlı olmayı ve her zorlu deneyimden mutlaka bir şeyler öğreneceğini hatırlatırdım. 

Son olarak da zamanın doğrusal değil, döngüsel ilerlediğini, bu nedenle hedeflerini belirlerken zaman kısıtından, yaş algısından uzak durmasını öğütlerdim.


Şirketinizde yapay zekâ teknolojisini işe alım ve mülakat süreçlerinizde kullanıyor musunuz? Kullanıyorsanız nasıl kullanıyorsunuz? Kullanmıyorsanız gelecekte kullanma konusuna nasıl bakıyorsunuz?

Şu an için şirketimizde yapay zeka teknolojisini işe alım ve mülakat süreçlerimizde kullanmıyoruz, ancak görüştüğümüz ve onay aşamasında olan bir projemiz mevcut. Bu teknoloji sayesinde adayları daha objektif bir şekilde değerlendirebilecek ve işe alım sürecimizi daha verimli hâle getireceğiz. Gelecekte de yapay zeka teknolojisinin kullanımını artırmayı planlıyoruz.


Son olarak, sizin için faydalı olan ve genç yetenekler için de çok faydalı olacağını düşündüğünüz kitap, dizi, film, podcast vb. öneriniz var mı?

“Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı” kitabı ve “Nutuk” bana çok şey kattı, genç yetenekler için de faydalı olacağını düşünüyorum. Ayrıca, “How I Built This” ve Nilay Örnek’in, “Nasıl Olunur” podcast’leri girişimcilik ve liderlik konularında ilham verici birer kaynak olabilir.

Son zamanlarda izlediğim en iyi dijital platform işi ise Berkun Oya’nın, “Kuvvetli Bir Alkış” isimli mini dizisiydi. Y kuşağından itibaren varoluşsal arayış ve anlamlandırma çabalarını güzel aktardığını düşünüyorum. 

Sevim Şerbetci’ye bu samimi ve faydalı yanıtları için çok teşekkür ediyoruz. Humanspire ile yeni bir röportajda buluşmak dileğiyle, Youthall‘u takipte kalın!

Bir yanıt yazın