Bir Yaz Stajı ile Kendinize Katabileceğiniz 5 Önemli Şey

Son finalinize ya da bütünlemenize girdikten sonra “Şimdi tatil iyi, güzel ama bütün yaz nasıl geçecek?” diye düşündüğünüz bir anınız olmuştur mutlaka. İşte, bu sorunun en güzel cevaplarından biri yaz stajı konusuna başlamaktır.

Peki, “Yazın bu kadar kısa süreliğine yapacağım bir staj bana ne katacak?” diye mi düşünüyorsunuz? Aslında, yazın bir staja katılmanın hem kişisel anlamda hem de kariyer anlamınında size sağlayacağı sayısız faydası vardır ve biz de size bunlardan 5 tanesini derledik.


1. Yeni beceriler öğrenmek/ Var olan becerileri geliştirmek

Bir yaz stajının size katabileceği en önemli avantajlardan biri var olan becerilerinizi geliştirmektir. Bu sayede dönem içinde öğrendiklerinizi stajınızda devamlı uygulayarak unutmamış olacaksınız ve bu sırada var olan becerilerinizi geliştirebileceğiniz bir ortamda çalışıyor olacaksınız. Aynı zamanda buna ek olarak staj boyunca da yeni beceriler öğrenip bunları uygulayabileceğiniz bir ortamda olmanın fırsatını yakalayacaksınız.


2. CV’nizi güçlendirmek

Yaptığınız her staj CV’nizi güçlendirmek için bir fırsattır. CV’nize çalıştığınız stajları eklemenin yanı sıra staj esnasındaki yaptığınız görevler ve aldığınız sorumlulukları eklemek CV’nizi geliştirir. Şirketler staj başvurularında CV’leri incelerken geçmiş deneyimlerinizin dışında eski stajlarınızdaki sorumluluklarınızı ve buralardaki başarılarınıza da değer verir.


3. Referanslarınızı artırmak

Bir yaz stajının en güzel getirilerinden biri referanslarınızın artmasıdır. Staj esnasındaki sıkı çalışmanız ve çalışma ortamınızda kurduğunuz iyi ilişkiler referans bulma veya referanslarınızı artırma açısından çok etkilidir. Aynı zamanda, referansınızı sadece CV’nizde kullanmakla kalmayıp, aynı zamanda bir mentor-mentee ilişkisi kurabilirsiniz. Bu sayede referansınızı, network’ünüzün bir parçası haline getirebilirsiniz.


4. Kurum kültürünü kavramak

Kurum kültürünü öğrenciyken öğrenmek size profesyonel bir ruh katar ve yaptığınız işleri daha farklı bir bakış açısından değerlendirmenizi sağlar. Kurum kültürünü ise öğrenmenin en etkili yollarından biri yaz stajlarına katılmaktır. Yaz stajları size bir yerde çalışmanın nasıl bir deneyim olduğunu öğretir ve bu sayede iş dünyasının bir parçası olmaya hızlı bir giriş yapmış olursunuz.


5. Kariyer alanında özgüveninizi arttırmak

Yaz stajlarının yarattığı en önemli farkındalıklardan biri ne tarz bir işte veya hangi alan üzerine çalışmayı tercih ettiğinizi ortaya çıkartmaktır. Çeşitli alanlarda yaptığınız stajlar size neyi yapmayı sevip neyi yapmaktan hoşlanmadığınızı, deneyimleyerek bulmanızı sağlar ve bu size gelecekte ne yapmak istediğiniz konusunda ayakları yere basan bir kariyer yolu çizmenizde yardımcı olur.

Senin de İlgini Çekebilir: Etkili CV Hazırlamak İçin Yapmanız Gerekenler

Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma.

Boğaziçi Üniversitesi/ ESTIEM