Zaman Yönetiminin Sırlarını Açıklıyoruz!

Gün içinde birçok işle uğraşıyor fakat çoğu zaman gün sonunda asıl yapmamız gereken işleri yapamadığımızı farkediyoruz. Zaman yönetimi tek bir sır yoktur. Zaman yönetiminin üç sırrı vardır. Öğrenmeleri ve hatırlamaları kolaydır. Zor kısım, onları sürekli olarak kullanabilmektir. Ancak, artık zaman yönetimi sırlarına hakim olacaksınız ve işinizde ve yaşamınızda daha fazlasını yapacaksınız.

Zaman yönetiminin üç temel unsuru olduğunu söyledik. Öncelikle sınırlı zamanınızı en önemli şeyler üzerinde kullanmaya odaklanmalısınız. Bu zamanı verimli kullanmak zorundasın. Ve aslında sadece onları konuşmak ya da düşünmek yerine, bunları yapmak zorundasınız.


1.Önce Doğru Şeyleri Yapın

Belki de zaman yönetimi sırlarının en önemlisi ilk önce doğru olanı yapmaktır. Odaklanmayı kaybetmek ve acil olan ama önemli olmayan şeylere çok fazla zaman harcamak kolaydır. İşin püf noktası, önemli şeylere odaklanmak ve sınırlı zamanınızı başka hiçbir şeye harcamamaktır.

Pareto Prensibi olarak da bilinen 80/20 Kuralı, bir şeyin yüzde 20’sinin sonuçların yüzde 80’inden sorumlu olduğunu söylüyor. Örneğin, ürünlerin yüzde yirmisi kusurların yüzde seksenine sahip olacak. Bu prensip zamanınızı ve hayatınızın birçok farklı yönünü daha etkin bir şekilde yönetmek için nasıl kullanabileceğinizi anlatır. Bir çalışanın bir sorunu varsa ne zaman girip ne zaman geri döneceğinizi bilerek zaman kazanabilirsiniz. İyi bir yönetici, bir çalışanın her zorlukla karşılaştığında atlamak için dürtüyü durduracak ve ona itecektir.Beklemek yerine derhal gider ve daha sonra üzerinde daha fazla zaman harcamak zorunda kalırsanız daha az zaman alır.


2.Zamanı Verimli Kullanın

Sadece önemli görevler üzerinde çalışmanın  her şeyi yapmak istiyorsanız, zamanınızda verimli olmanız gerekir. Gerçekten çoklu görev yapamazsın.

“Parçalara” prensibine geçmenin vakti geldi. İsim o kadar heyecan verici değil ama sonuçlar etkileyici. Çoklu Görev Yerine Parça Ekleme özelliğini kullanın; daha az zamanda daha fazlasını yapın.

Pek çok kişi zaman yönetimi konusunda kendilerine yardımcı olmak için listeleri kullanmayı deniyor. Yine de bir şekilde, hiçbir şey yapmamak için gün içinde hiçbir zaman yeterli saat olmadı mı? Önceliklerini yerine getirmene yardımcı olacak bir yapılacaklar listesi kullanmalısın. Zamanınızı verimli kullanmanın son anahtarlarından biri üstesinden gelemeyeceğiniz kadarını almamaktır. 


3.İşleri halledin

İlk önce doğru olanı yapmanın önemini biliyorsunuz ve zamanınızı verimli kullanmanız için bu iyi bir adım. Ancak bu iki adımın hiçbiri, üçüncü kez bir yönetim sırrı olmadan size bir fayda sağlamaz: asıl olan kuşkusuz işleri halletmeniz gerektiğidir. Ne yapacağını bilmek, bir şeyler yapmayı düşünmek ya da yapmak hakkında konuşmak yeterli değildir. Planlama yapmamız işin önemli bir parçasıdır, ancak bu bir nihai amaç değildir. Sürecin sonuçların önüne geçmesine izin vermeyin. Planınızı yapın, ancak işi halletmeniz gerektiğini göz ardı etmeyin.


Kısaca;

Üç zaman yönetimi sırrı vardır.

  • İlk önce en önemli şeylere odaklanın.
  • Zamanı verimli kullanın.
  • Ve asıl işleri halledin

Bunları ne kadar çok kullanırsanız, gerçekten önemli olan şey hakkında o kadar çok şey yapacak ve böylece zamanınızı yönetebildiğinizi göreceksiniz.

Gebze Teknik Üniversitesi, Employer Branding Team Member @Youthall , IEEE GTÜ