Yüksek Bir TOEFL Puanı Almak için İpuçları

Yurt dışında eğitim almak veya Türkiye’de İngilizce eğitim veren kurumlara girebilmek için aranan en önemli şartlardan biri TOEFL. İstediğiniz kuruma yerleşmenizde kriterleri karşılayacak başka İngilizce sınavları da var fakat eğer Amerikan kurumlarına başvurmak istiyorsanız TOEFL daha geçerli bir sınav. Üstelik TOEFL sınavının “Home Edition” seçeneğiyle sınava evden girmek mümkün. Pandemi dönemi için büyük avantaj sağlayan Home Edition, sınav stresi düzeyini de oldukça azaltıyor. TOEFL iBT Home Edition’dan başarılı bir puan elde etmek için sınavın öncesinde ve sınav sırasında dikkat edilmesi gerekenleri bu yazıda bulabilirsiniz.

Genel bilgi

TOELF iBT Home Edition, sene boyunca haftanın beş günü geniş bir saat aralığında yapılıyor. Size en uygun günü ve saati bulmanız bu yüzden zor olmayacaktır. TOEFL için güncel sınav ücreti 185 Amerikan doları. Sınavın sınav tarihinden itibaren geçerliliği ise iki yıl. Resmi sonuçların adresinize gelmesi, sınav iptali, sınav tekrarı gibi hizmetler için ayrıca ücret talep ediliyor. Sınav okuma, yazma, dinleme ve konuşma olmak üzere dört ana bölümden oluşuyor. Dört ila dört buçuk saat aralığında süren sınavda ilk iki bölümü tamamladıktan sonra on dakikalık mola hakkınız var. Bu mola esnasında bulunduğunuz odayı terk edebilirsiniz ancak telefonunuza kesinlikle dokunamazsınız. TOEFL ciddi bir sınav. Dolayısıyla kuralları da olabildiğince katı. Kendinize güvenmeniz ve soruları sıkılmadan çözebileceğiniz rahat bir ortamda bulunmanız çok önemli. Sınav öncesinde yapmanız gerekenlerle ilgili detaylı bilgiler aşağıda.

Sınav öncesi

Sınav ücretini ödemeden önce sınav tarihini ve saatini kendiniz seçebilirsiniz. Kendinize sınava çalışmak için yeterli süre tanıdığınızdan emin olun fakat sınav sonucunun en az altı gün içinde çıkacağını da göz önünde bulundurun. Eğer sınava bir yere yapacağınız başvuru için giriyorsanız sınavınızı ayarlarken “Score Recipients” kısmına kurum kodunu girerek resmî sonuçlarınızı başvuracağınız yere yollatabilirsiniz. Sizden istenen tüm bilgileri eksiksiz ve doğru şekilde doldurmanız çok önemli. TOEFL hesabınızı açıp bir sınav günü seçerken acele etmeden kişisel bilgilerinizi iyice gözden geçirin. Verdiğiniz kimlik bilgilerinin sınavda göstereceğiniz kimlikle eşleştiğinden emin olun. Pasaport, ID, sürücü belgesi gibi farklı kimliklerle sınava girebilirsiniz. Sınava girmeden önce verdiğiniz bilgilerde bunlardan hangisini belirttiyseniz o kimlikle sınava girmek zorundasınız o yüzden tercihinizi dikkatli yapın.

Sınav tarihinizi belirlediniz, ödemenizi yaptınız ve onay mail’ini aldınız. Şimdi önünüzde sınava çalışabileceğiniz ve kendinizi hazırlayabileceğiniz bir dönem var. Eğer çalışmak için uzunca bir vaktiniz varsa TOEFL’ın önerdiği kaynakları sipariş edebilir ya da belli bir ücret karşılığı sağlanan online kaynaklardan yararlanabilirsiniz. Pelikan Kitabevinin de TOEFL için kaliteli yardımcı kaynakları bulunuyor. Eğer kendinize güveniyorsanız ve yardımcı kaynaklarla çalışmaya yetmeyecek kadar kısa bir süreniz varsa tekrar yapmanız çok önemli. İngilizcede konuşma yeteneklerinize güveniyor olabilirsiniz ancak her dil gibi İngilizcede de konuşma dili ile yazı dili farklılıklar gösterebiliyor. Özellikle TOEFL gibi ciddi bir sınavda tüm dil yeteneklerinizi en üst düzeyde sergilemeniz gerekiyor. TOEFL’ın sağladığı ücretsiz deneme sınavındaki soruları inceleyerek hem sürenizi nasıl değerlendirdiğinizi hem de soru tiplerini görebilirsiniz. Eğer daha önce hazırlık sınavı gibi dil sınavlarına girdiyseniz format size çok yabancı gelmeyecektir. Kelime bilginizi elinizden geldiğince geliştirip dile hakimiyetinizden emin olduktan sonra sınavda sizi zorlayabilecek tek şey dört saat boyunca bilgisayar ekranı başında oturmak olacak.

Sınav öncesinde bilgisayarınıza indirmeniz gereken bazı uygulamalar var. Bunlardan biri ETS’in sınav uygulaması. Sınav saati geldiğinde sınav bu sistem üzerinden gerçekleştirilecek. Uygulamayı indirmek için gerekli linki size gelen e-mail’de bulabilirsiniz. Sınav için önemli bir diğer uygulama da ProctorU. ProctorU sınav öncesinde bilgisayarınızın yeterli donanıma sahip olup olmadığını ölçmekle birlikte sınav esnasında size yardım hizmeti sunuyor. Sınava girmeden önce bir ProctorU temsilcisi bilgisayarınıza uzaktan bağlanıyor ve sınav için gerekli ayarlamaları yapıyor. Odanız ve ekranınız da bu uygulamadan izleniyor. Sınav sırasında yaşayacağınız her türlü teknik arızayla hemen ilgileniyorlar. Böylece içiniz rahat bir şekilde sınavınıza odaklanıyorsunuz. Sınav saatinden bir süre önce sınav sırasında ihtiyaç duyacağınız her şeyi yanınıza almış olun. Sınava gireceğiniz alanı sınav kurallarına göre ve sizin kendinizi rahat hissedeceğiniz şekilde düzenlemeyi unutmayın. Sonrasında sınava geri sayımı görüntüleyip kalan sürenizde kendinizi hazırlayabilirsiniz.

Not: Sınav öncesinde sınavda sizi nelerin beklediği ve sınav ortamınızın nasıl düzenlenmesi gerektiğine dair bilgilerin olduğu pek çok kısa video var. TOEFL web sitesinden bu videolara ulaşabilirsiniz.

Sınavda

İşte beklenen gün geldi. Sınavdan yeterli notu alma beklentisinin stresi, verdiğim paranın karşılığını alabilecek miyim düşünceleri ve hata yapma korkusu… Sınav öncesinde kafanızdaki tüm olumsuzlukları ve heyecanınızı bir kenara itmelisiniz. Olumsuz düşünceler ve aşırı heyecan sizi zaten hataya sürükleyecektir. Bilgi eksikliğinden kaynaklanan hatalar yapmasanız bile heyecanınız yüzünden yapacağınız hatalar sizi daha çok üzecek. Bu yüzden tüm dikkatinizi sınava odaklayın ve bilginize güvenin. Sınavda sorularla ilgili not almak için notları silebileceğiniz beyaz tahta ya da şeffaf dosya gibi materyaller kullanmanıza izin veriliyor. Özellikle dinleme kısmında not almak soruları cevaplamanızı çok kolaylaştıracaktır. Not almanın püf noktası not alırken dinlediğiniz şeyi kaçırmamak. En ufak detayı bile not almaya çalışırken asıl önemli kısımları duymayabilirsiniz. Dinleme soruları size verilen olayda ne yaşandığıyla ve olayın içeriğiyle alakalı. Konuşulan konuyla ilgili bilgi sahibi olmak zorunda değilsiniz. Yalnızca o sırada neler olduğunu ve ne hakkında konuşulduğunu anlamanız yeterli. Not almayı da aşırıya kaçırmadan dinleme sorularını rahatlıkla cevaplayabilirsiniz.

Konuşma kısmı diğer bölümlerden biraz daha farklı geçiyor. Yüz yüze yapılan bir sınavdaki gibi karşınızda biriyle konuşmuyorsunuz. Bu da sınav heyecanı yaşayan kişiler için bir avantaj. Karşınızda bir insan yerine sesinizi kaydeden bir bilgisayar var. O sırada canlı değerlendirilmiyor olmak biraz daha rahatlatıcı. Konuşma bölümünde sizden beklenen size verilen konularla ilgili kendi düşüncelerinizi anlatmanız ve size aktarılan bilgileri kendi cümlelerinizle ifade etmeniz. Bir dakikayı geçmeyecek şekilde birkaç soru cevapladıktan sonra konuşma kısmını tamamlıyorsunuz. Maalesef her bir soruyu cevaplamak için tek bir şansınız var. O yüzden sorular açıklanırken iyi not alın ve söyleyeceklerinizi önceden hazırlamaya çalışın.

Okuma ve yazma aşamaları dinleme ve konuşmaya nazaran daha kolay geçiyor. Dinlemedeki gibi bir daha duyma şansınız olmayan cümleleri yakalamaya çalıştığınız ya da konuşmadaki gibi kendinizi ifade etmek için tek bir şansınızın olduğu sorular değil bunlar. Okuma bölümünde metnin ve cevapladığınız soruların üzerinden geçme şansınız var. Bu kısımda test, paragrafta anlam, ana düşünce bulma gibi sorular da olduğu için cevaplamak daha kolay. Yazma kısmında yine bir konu hakkında kendinizi ifade etmeniz gerekiyor fakat tamamen kendi fikirlerinizi üretmeniz beklenmiyor. Yazma kısmı sizin İngilizce okuduklarınızı İngilizce bir şekilde ifade etme becerilerinizi ölçüyor. Burada dikkat etmeniz gereken husus İngilizce akademik yazım kurallarını uygulamanız. Paragraflarınızın giriş, gelişme ve sonuç kısımlarını anlamlı bir şekilde dizmeniz mühim. Klasik bağlaçlar yerine nonetheless, nevertheless, in spite of the fact that, hence, therefore gibi bağlaçlara yer vermeniz sizi bir adım öne geçirecektir. Hakkında yazmanız istenen konuyla ilgili verilen tüm bilgileri çok iyi değerlendirip profesyonel bir dille açıklama yaparsanız yazmayı da kolayca tamamlayabilirsiniz. Verilen kelime sınırına uymayı da unutmayın.

Sınav sonrası

Dört buçuk saatlik uzun ve yorucu bir sınavın ardından TOEFL maceranızı tamamladınız. Şimdi sıra heyecanla sonuçları beklemekte. Sonuçlar bir hafta ila on gün arası bir sürede çıkıyor. Bu süre zarfında e-mail kutunuzu sık sık kontrol edin. Sonuçlarınız açıklandığında TOEFL web sitesinden PDF olarak da indirebilirsiniz. Tabii bu PDF resmî evrak yerine geçmez ama yine de elinizde bulunsun. TOEFL her bölüm 30 puan olmak üzere toplamda 120 puan üzerinden değerlendiriliyor. Her bölümden 25 üzeri puan aldıysanız tebrikler, sınavı yüksek bir başarıyla geçmişsiniz! Sonuçlarınız geldiğinde web sitesinde bu sonuçları nasıl okumanız gerektiğine dair bir rehber de açılacak. Burada puanlarınızın ne anlama geldiğini ve İngilizce seviyenizle ilgili tavsiyeleri görebilirsiniz. Yolunuz açık olsun, umarım başvurduğunuz yerlerden kabul alırsınız!

İlginizi çekebilir: Finans Piyasalarında Dikkat Etmeniz Gerekenler: FOMO ve FUD

Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma!

Bir yanıt yazın