Yeni Başlayanlar İçin 3 Adımda 3D Modelleme

Modele dönüştüremediğiniz harika bir fikre sahip olduğunuzu düşünün. Çevrenizdeki insanlara bu fikri anlatamadığınız, onlarda merak uyandıramadığınız sürece potansiyel müşteri ya da ekip arkadaşlarınızı kaybedebilirsiniz. Benzer şekilde fikirlerinizi doğru araçlar olmadan bir adım ileri taşımak neredeyse olanaksızdır. 3D modelleme ise gitgide dijitalleşen hayatımızda, etki ettiği üretkenlik ve sağladığı çalışma kolaylığıyla bu araçlardan biri olmuş durumda.

3D modelleme, çeşitli bilgisayar yazılım ve araçlarını kullanarak nesnelerin üç boyutlu temsilini oluşturma sürecidir. Başlangıçta kulağa karmaşık gelen bu süreç, mühendislik, mimari, film yapımcılığı, oyun geliştirme ve reklamcılık gibi çok çeşitli alanlarda kullanılmakta.

3D modelleme hayatımızın neresinde?

Geride bıraktığımız bir yıllık süreçte kendimize ve hobilerimize zaman ayırma şansımızın arttığını düşünürsek; modellemenin gelişip yaygınlaşması, insanların yeni hobi arayışı ve 3D yazıcı fiyatlarının makul seviyelere gelmesi gibi gelişmelerle modelleme yapmak, farklı meslek dallarının profesyonelleri kadar teknolojiye ilgi duyan amatörlerin de dikkatini çeken konuların başında geliyor.

3D modelleme ve artırılmış gerçeklik uygulamalarının hayatımızdaki etkisi donanım tarafında da etkisini gösteriyor. Öyle ki otomobillerimizde sıklıkla kullandığımız yaya algılama, şeritte kalma, adaptif hız kontrol, 360 derece park asistanı gibi sürüş destek sistemleri, araca entegre edilmiş sensör, kamera ve yazılım komponentlerinin kullanımıyla mümkün oluyor.

Son kullanıcılara sunulan sensör uygulamaları yalnızca otomobillerle sınırlı değil. Apple tarafından ilk olarak iPad Pro 2020 ile sunulan LIDAR sensör, iPhone 12 Pro modeliyle birlikte ceplerimize kadar girdi. Light Detection and Ranging’in kısaltması olan LIDAR sensörü, bulunduğu ortamı ve nesneleri algılayıp 3D model haline getirebiliyor.

Hangi yazılımı kullanmalısınız?

“Maya, Cinema 4D, 3ds Max ya da SketchUp”, 3D modelleme için kullanılabilecek yazılımlardan yalnızca birkaçı. Yapım stüdyoları, mimar, mühendis ya da tasarımcılar hali hazırda bu yazılımları kullanıyorlar. Bu noktada modellemeye yeni başlayan biri “Hangi yazılımla başlamalıyım?” sorusu üzerinde duruyor. Bu soruya verilebilecek tek bir doğru ya da yanlış cevap olmamakla birlikte; öğrenimi kolay, maliyeti az ve ne yapmak istediğiniz özelinde en etkili yazılım olarak yanıt vermek mümkün ancak benim bu yazıda örnek vermek istediğim yazılım, Blender.

Blender, gönüllüler tarafından geliştirilen, tamamen ücretsiz ve açık kaynak kodlu bir yazılım. Açık kaynak kodlu yazılım, ilgili Vikipedi maddesine göre, Kaynak kodun telif hakkı sahibinin, yazılımı herhangi birine ve herhangi bir amaçla kullanma, inceleme, değiştirme ve dağıtma haklarını verdiği bir lisans kapsamında yayınlandığı bir bilgisayar yazılımı türüdür.” şeklinde tanımlanıyor. İleri seviye kullanıcılar, uygulamayı özelleştirmek ve yeni araçlar eklemek üzere kod yazarlar. Sağlanan yenilik ve iyileştirmeler, Blender’ın gelecekte yayınlanacak sürümlerine dahil edilip tüm kullanıcılara sunulur.

3D modellemenin hemen her yönünü destekleyen Blender, temel olarak;

  •       3D nesneler oluşturma ve düzenleme
  •       Animasyon oluşturma
  •       Video oyun geliştirme
  •       Video editleme

gibi fonksiyonlara sahiptir.

Bir portfolyo oluşturun!

Blender, tüm dünyaya yayılmış bağımsız topluluklarla güçlü bir komünite oluşturmuş durumda. “Nerede olursan ol, senin için bir topluluk var.” mottosuyla yürütülen organizasyon, bugün Türkçe, İngilizce, Almanca, Fransızca ve Japonca gibi onlarca farklı dilde kullanıcıları aynı çatı altında topluyor.

Yaptığınız çalışmaları sergilemek, yeni insanlarla kontak kurma ya da bir iş teklifi alma aşamasında önemli bir yere sahip. Yazılımcıların kullandığı “GitHub” ya da tasarımcıların uğrak noktası “Behance” gibi portfolyo oluşturup network edinmeyi amaçlayan platformlar, kullanıcıların gelişimine önemli katkılar sağlıyor. ArtStation adlı platform ise 3D modelleri, sanatçıları ve yapım şirketlerini bir araya toplayan bir sergi niteliğinde. Kullanıcılar oluşturdukları portfolyoları ile modellerini satışa sunup gelir elde edebiliyorlar. Ayrıca platformun sağladığı forum ortamı da yürütülen projelere pozitif etki eden faktörler arasında.

Sonuç olarak 3D modelleme, sunduğu geniş çalışma alanı sayesinde farklı dallara ayrılıyor. Bu yazıda modelleme konusunu dar bir yönüyle, yeni başlayanlar için ilham olması amacıyla ele aldık. Günün sonunda animasyonda uzmanlaşmak isteyen birinin izlediği yol, otomotiv endüstrisi için 3D CAD modelleri oluşturmak isteyen birinden tamamen farklı olacaktır.

Umuyoruz bu içerik, 3D modellemeye ilgi duyan herkes için faydalı olmuştur. İlgi duyduğunuz alanların üzerine gitmeniz dileğiyle!

İlginizi çekebilir: Mars Helikopteri: Ingenuity Yolculuğu

Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma!

Bir yanıt yazın