Siber Güvenlik Nedir? Siber Güvenlik Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Son yıllarda yaşanan siber saldırılar “siber güvenlik” kavramının ne kadar önemli olduğunu bir kez daha ortaya koydu. Bu durum, siber güvenlik nedir sorusuna yanıt arayanları da artırdı. Bu yazımızda siber güvenlik hakkında bilmeniz gereken her şeyi derledik. Keyifli okumalar!


Siber Güvenlik Nedir? 

Siber güvenlik; sistemleri, ağları, programları, cihazları ve verileri siber saldırılardan korumak için teknolojilerin, süreçlerin ve kontrollerin uygulanmasıdır. Siber saldırı riskini azaltmayı ve ağların yetkisiz kullanımına karşı koruma sağlamayı amaçlar.

Başarılı bir siber güvenlik yaklaşımı, birinin güvende tutmayı amaçladığı bilgisayarlar, programlar veya veriler arasında yayılmış birden çok koruma katmanına sahiptir. Bir organizasyondaki kullanıcılar, süreçler ve teknoloji; siber saldırılara karşı etkili bir savunma oluşturmak için birbirini tamamlamalıdır.

  • Siber Güvenlikte Kullanıcıların Rolü

Kullanıcılar; güçlü parolalar seçmeli, e-postalardaki eklere karşı da dikkatli olmalıdır. Verileri yedeklerken de temel veri güvenliği ilkelerini anlamalı ve bu ilkelere uygun hareket etmelidir.

  • Siber Güvenlikte İzlenen Süreçler

Kuruluşların hem teşebbüs edilen hem de başarılı siber saldırılarla nasıl başa çıkacaklarına dair belli bir çerçeveye sahip olmaları gerekir. Saldırıların nasıl tanımlanacağı, sistemlerin nasıl korunacağı, tehditlerin nasıl tespit edilip engellenebileceği; saldırı gerçekleşmeden  belirlenmiş olmalıdır.

  • Siber Güvenlikte Teknoloji

Teknoloji, kuruluşlara ve bireylere kendilerini siber saldırılardan korumak için ihtiyaç duydukları bilgisayar güvenlik araçlarını verebilmek için gereklidir.


Siber Güvenlik Neden Önemlidir? 

Günümüz dijital dünyasında, herkes siber savunma programlarından yararlanıyor. Bireysel düzeyde gerçekleşen siber güvenlik saldırısı, kimlik hırsızlığından gasp girişimlerine ve önemli verilerin kaybına kadar her şeye neden olabilir. 

Hastaneler, finansal hizmet şirketlerinin siber güvenlik altyapılarına hepimiz güvenmek zorundayız. Tıpkı hastane ve bankalar gibi diğer organizasyonları güvence altına almak, toplumumuzun işleyişini sürdürmek için son derece kritiktir.


Siber Saldırı Türleri Nelerdir? 

  • Kimlik Avı 

En yaygın siber saldırı türüdür. Güvenilir kaynaklardan gelen e-postalara benzer e-postaların gönderilmesi olarak tanımlanabilir. Kötü amaçlı e-postaları filtreleyen bir teknoloji yardımıyla rahatlıkla çözümlenir.

  • Fidye Yazılımı

Fidye ödenene kadar dosyalara veya bilgisayar sistemine erişimi engelleyerek parayı gasp etmek için tasarlanmıştır. Fidyeyi ödemek, dosyaların kurtarılacağını veya sistemin geri yükleneceğini garanti etmez.

  • Kötü Amaçlı Yazılım 

Yetkisiz erişim sağlamak ya da bilgisayara zarar vermek için tasarlanan bir yazılım türüdür. Bir siber suçlu veya bilgisayar korsanının meşru bir kullanıcının bilgisayarına zarar vermek veya bozmak için oluşturduğu yazılımdır.

  • Sosyal Mühendislik

Saldırıyı düzenleyen ekibin sizi hassas bilgileri ifşa etmeniz için kandırmaya çalışmasıdır. Ödeme talep edebilir, gizli bilgilerinize erişebilirler. Aldığınız her e-postayı dikkatle inceleyin, üst üste hassas bilgilerinizi girmenizi isteyen durumlarda şüpheci davranabilirsiniz.  


Eğer “siber güvenlik” hakkında daha fazla bilgi almak ve siber güvenlik alanında kariyer yapmak  istiyorsanız 19 Kasım tarihindeki “Cyber Security Career Summit”e göz atmayı unutmayın! Etkinliğe kayıt için son tarih 18 Kasım 23:59!

 

İlginizi çekebilir: Big Data (Büyük Veri) Nedir? Big Datanın Kullanım Alanları Nelerdir?

Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma!

Bir yanıt yazın