Mülakatta ‘’En Zayıf Yönünüz Nedir?’’ Sorusu Nasıl Cevaplanır?

İş görüşmelerinde zayıf yönlerinizden bahsetmenin en uygun yöntemi nasıldır? “En zayıf yönünüz nedir?” sorusuna nasıl cevap verilir? Mülakatlarda çok iyi olmadığınız konulardan bahsetmek herkes için karmaşık ve kafa karıştırıcı bir durumdur. Zayıf yönleriniz sorulduğunda bu soruya dikkatli bir şekilde cevap vermek ve karşı tarafın işi yapabilme kabiliyetinizi sorgulamasına neden olmamak önemlidir.


İşverenin sizden istediği nedir?

Mülakatta bu soruyla karşılaştığınızda işverenin asıl öğrenmek istediği bu iş için uygun olup olmadığınızdır. İşveren ayrıca bu soruyla sizin öğrenmeye hevesli ve problem çözme yeteneğinizin gelişmiş olduğunu duymak ister. Bu yüzden ‘’En zayıf yönünüz nedir?’’ sorusu aslında korkulacak bir soru değil, iş için gereken özelliklerin sizde bulunduğunu göstermek için bir fırsattır.


Peki, bu soruya nasıl cevap verilir?

Bir iş mülakatında ‘’En zayıf yönünüz nedir?’’ sorusuna cevap vermenin birçok yöntemi vardır. Soru zayıflıklarınızla ilgili olsa bile cevabınız, becerilerinizin ve yeteneklerinizin olumlu yönleri etrafında şekillenmelidir.


  • İşle ilgili olmayan zayıflıklarınızdan bahsetmek

Bu soruyu cevaplamanın bir yöntemi başvurduğunuz pozisyon için gerekli olan anahtar becerileri analiz etmek ve o iş için ikinci planda kalacak bir herhangi bir zayıflığınızı dürüstçe söylemektir. Örneğin editörlük için başvurduğunuz bir pozisyonda sayılarla aranızın kötü olduğunu söylemek, işe alımınızı riske atmamakla beraber, dürüst bir cevap olacaktır.


  • Geliştirdiğiniz bir özelliğinizden bahsetmek

Başka bir cevap verme yöntemi bir önceki iş deneyiminizde geliştirdiğiniz veya şu an hala aktif olarak geliştiriyor olduğunuz bir özelliğinizden bahsetmektir. Bu cevap işvereninize kendinizi farkında olduğunuzu ve kendinizi olumlu yönde geliştirmeye açık olduğunuzu gösterecektir. Bu yöntem için önemli olan, üstteki yöntemde olduğu gibi, iş için kritik olan anahtar becerileri analiz etmektir. Başvurduğunuz pozisyon için kritik önem taşıyan bir özelliğinizden bahsederek işverenin uygunluğunuzu sorgulamasını istemeyiz. Bu yöntem etkili bir yöntemdir çünkü karşınızdaki kişiye bir önceki işinizde işe adapte olduğunuz ve elinizden geleni yapmaya çalıştığınız mesajını verir.


  • Negatifi pozitife dönüştürmek

Başka bir cevap seçeneği negatifi pozitife dönüştürmektir. Örneğin, fazla detaycı ve tamamladığınız bir işi birkaç kere kontrol etme gereği duyduğunuzu söylemek büyük ihtimalle başvurduğunuz pozisyon için riskli bir cevap olmayacaktır. Cevabınız ne olursa olsun, bu özelliğinizi farkında olduğunuzu ve çalışırken veriminizi etkilemediğini belirtmek oldukça önemlidir.

 

İlginizi Çekebilir: Başarılı Bir Online Mülakat İçin 8 Mülakat Sorusu Ve Cevapları

Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma.

Bir yanıt yazın