Mülakata Hazırlanırken Dikkat Etmeniz Gereken 4 İpucu

Bir mülakata hazırlanırken yabılabilecekler çıkabilecek soruları gözden geçirmekten çok daha fazlası olabilir. Mülakat esnasında karşınızdakini etkileyebilmek için harika bir ilk izlenim bırakmanız gerekir. Sizleri mülakata hazırlayabilmek için 4 ipucunu derledik!


1. Şirketiniz ve başvurduğunuz pozisyon hakkında bilgi sahibi olun.

Birkaç saatinizi şirketiniz hakkında araştırma yaparak geçirin. Yalnızca Google’da karşınıza çıkabilecek bilgilerle yetinmeyip bir adım ötesine geçmeye çalışın. Arkadaşlarınıza veya orda daha önceden çalışan insanlarla iletişime geçip şirket hakkında bilgi alabilirsiniz. Böylece şirket hakkında içerdeki insanlardan da bilgi almış olacak ve hatta şirketi daha iyi tanımış olacaksınız. Ayrıca Twitter, Facebook gibi sosyal medya ağları da şirket hakkında bilgi edinmeniz için harika alanlar. Sosyal medya ağlarında da araştırma yapmayı unutmayın.

Başvurduğunuz pozisyona hakim olmanız oldukça önemli. Pozisyonun iş tanımlarını bildiğinizden ve sizden beklenebilecek işlerden haberdar sizi bir adım öteye taşıyacaktır. Bu nedenle başvurduğunuz pozisyon hakkında mülakat öncesinde bir ön bilgiye sahip olmanız mülakatınızın daha iyi geçmesini sağlayacaktır.


2. Mülakatlarda çıkmasını beklediğiniz soruları önceden cevaplamaya çalışın.

Onlarca mülakata girmiş de olsanız mülakat öncesinde çıkabilecek sorulara potansiyel cevapları çalışmak iyi bir fikir olacaktır. Böylece soruyu ilk duyduğunuz anda kitlenmeyecek, hatta öncesinde çalıştığınız gibi rahatlıkla cevaplandırabileceksiniz. Mülakatlarda karşınıza çıkabilecek soruları “Mülakata Hazırlan” kategorisi altında bulabilirsiniz. Ancak size tavsiyem soruların cevaplarını yazarak çalışmamanız yönünde olacaktır. Onun yerine birkaç kısa madde yazıp doğaçlama konuşma pratikleri yapmayı tercih edebilirsiniz.


3. Hazırlıklarınızı tamamlayın ve kıyafetinize dikkat edin.

Görüşmenize giderken CV’nizin bir kopyasını elinizde bulundurmayı unutmayın. Çoğunlukla şirketler öncesinde CV’nizi incelemiş olacaktır. Ancak sizden istemeleri durumunda hazırlıksız yakalanmamak için çantanızda bir kopyasını bulundurmak iyi bir fikir olacaktır. Ayrıca yanınızda bir not defteri ve kalem bulundurmanızı tavsiye ederim.

Şirketinizi araştırırken herhangi bir dress code’a sahip olup olmadığını da araştırın. Bazı şirketler smartcasual veya casual stilleri tercih ediyor olabilir. Bu nedenle şirketin herhangi bir kıyafet protokolü olup olmadığına bakmak iyi bir fikir olacaktır. Ancak resmi bir kıyafet tercihinde bulunmak daima iyi bir ilk izlenim bırakacaktır. Resmi kıyafetler sizin ciddi ve güvenilir bir izlenim bırakmanıza yardımcı olacaktır.


4. Konsantre olun.

Mülakat öncesinde ve esnasında dikkatinizin dağılmasını engellemek adına kendinizle bir ön konuşma yapmanızı tavsiye ederim. Duruşunuzu, jest ve mimiklerinizi gözlemleyin, hatalı bulduğunuz hareketleri yapmaktan kaçının. Potansiyel soruları gözden geçirmek yerine kariyerinizin kronolojisine göz gezdirin. Olası bir sessizliği önlemek için kendinize bir cümle bulun. Son olarak da mülakata tamamen konsantre olun ve başka bir şey düşünmemeye çalışın.

Bol şans. 🙂

Senin de İlgini Çekebilir: Popüler İşveren Markası Trendleri 2020

Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma.

 

Youthall'un minik editörü :) Koç Üniversitesi İşletme & Ekonomi | Business Club