İşveren Markası Stratejinizi Geliştirin: Rakipleri Araştırmak

İşveren markası stratejinizi oluşturmadan önce onu oluşturan her element hakkında sıkı bir araştırma yaptığınızdan emin olmanız gerekir. İşveren markanız sayesinde çalışanlarınızla iletişiminiz ve şirket kültürünüz gelişecektir fakat bunu doğru temellere oturtursanız sürekli kılabilirsiniz. Doğru olana yönelmeniz için rakiplerinizin bu alanda yaptığı her şeyi takip etmeniz önem taşıyor. Unutmayın ki gördüğünüz doğrular kadar yanlışlar da sizi yönlendirecek!

Rakipleriniz; sizinle aynı hizmeti sunan ya da aynı yetenek kitlesini işe alma potansiyeli olan şirketlerdir. Kendi eksiklerinizi görebilmeniz ve tespit edebilmeniz için rakiplerinizin neler yaptığına odaklanın. Başlangıç için 7-10 arası rakibe göz atmak iyi sayılabilir fakat her zaman daha fazlasını yapabilirsiniz. Analizler zaman alacağı için zamanınıza göre organize olabilirsiniz. Peki şöyle bir göz atarken dikkat etmeniz gereken noktalar nelerdir?

Odak noktanızı ve denetim vizyonunuzu şu sorular üzerinden genişletebilirsiniz:

  • Ne tür içerikler üretiyorlar? Hedef kitlenin buna tepkisi ne?
  • Hangi etkinliklere, iş ilanlarına veya sosyal medya sitelerine yatırım yapıyorlar?
  • Markalarının belirli bir odağı var mı?
  • İletişim ağları nasıl? Çalışanlarıyla ilgili ne kadar etkinler?
  • İletişimlerinde ne kadar şeffaf davranıyorlar?

Adayın Gözünden Düşünmeye Çalışın

Kendinizi sizin şirketinizle ilgilenen ya da bu sektörde bir şeyler yapmak isteyen bir aday gibi hayal edin. Bir işi nasıl keşfederdiniz? Bir arkadaşınız, sosyal medya tesadüfü veya bir platform aracılığıyla mı olurdu? İlginizi çeken o pozisyon ve şirket kültürü hakkında daha dazla bilgi edinmek için ne yapardınız? İşte şimdi siz de anladınız ki düşünmeniz gereken birçok parametre var!

  • Sosyal medya: Instagram ve LinkedIn başta olmak üzere sosyal medya platformları, tanıttıkları içerikleri ve yayın sıklıklarıyla büyük ipuçları barındırırlar. Rakiplerinizin yayınladıklarını ve izleyicileriyle nasıl etkileşime girdiklerini kontrol edin. Kendi ana sayfalarının haricinde sadece kariyer odaklı belirli bir sosyal medya hesabına sahip olup olmadıklarına da göz atabilirsiniz.
  • İçerikler: Ne tür içerikler üretiyor ve sunuyorlar? Bloglar, videolar, fotoğraflar veya bunlardan birkaçının tutarlı bir karışımını mı oluşturuyorlar? İçerik yüksek kaliteli mi yoksa kullanıcılar tarafından oluşturulan videolara ve fotoğraflara mı daha çok yer veriyorlar? Hangi ana başlıklar hakkında alt metin oluşturuyorlar?
  • Website: Genel olarak sitelerinde yer verdikleri içeriklere, sekme seçeneklerine, iletişim butonlarına dikkat edin. Bir aday gözünden sitede gezinmek ne derece kolay, işlevsel ve çabuk olurdu?

Yapabileceğiniz en iyi şey, tüm rakipleri aynı şekilde değerlendirmenize olanak sağlayacak bir e-tablo oluşturmak olabilir. İlgilendiğiniz parametreleri ve notları alabileceğiniz, en beğendiklerinizi zaman zaman karşılaştırabileceğiniz bir yardımcı, size kolaylık sağlar!

Yönünüzü belirleyin, işe koyulun!

Gözleminiz bittiğinde e-tablonuza bakın ve eğilimleri değerlendirmeye başlayın. Rakiplerin çoğunun teknoloji, yeni normal veya bünyelerindeki avantajlar hakkında fazlaca konuştuğunu fark edebilirsiniz. Belki de bir blog üzerinden makro içerik oluşturmak yerine sosyal medyada hızlı videolar ve ilham veren alıntılar yayınlamayı tercih ediyorlardır.

Bakılması gereken bir diğer konu da hedef kitlenin çabalarına nasıl tepki verdiğidir. Fazla ilgi görmeyen gösterişli bir video mu yayınladılar? İşe yaramadıysa bundan ders çıkarmanızın tam zamanı! İşe yarayan ve yaramayan her şeyi belgeleyin. En nihayetinde sirketiniz için doğru olan şeyleri siz seçeceksiniz.

İşveren markanızı oluşturmak ve pazarlamak için gereken her şeyi bir anda yönetmeye çalışmak yorucu ve zor olabilir. Öncelikle odaklanılacak birkaç alan belirleyebilir, yönünüzü doğru seçerek hız kazanabilirsiniz. Doğru çabanın sonunda markanızın rakiplerinden ilerde, ilgi çekici ve benzersiz olmasını sağlayacaksınız!

İşveren markanızı oluşturmak ya da güçlendirmek için yardıma mı ihtiyacınız var? Hemen Youthall ile iletişime geçin, dönüşümünüzü başlatın!

İlginizi Çekebilir: İşe Alım Pazarlama Stratejinizi Geliştirmek İçin 4 Etkili Yöntem

Üniversite eğitimine Yıldız Teknik Üniversitesi ve Anadolu Üniversitesi'nde devam etmektedir. Yer aldığı öğrenci kulübünde çeşitli projelerin düzenlenmesinde rol almıştır. 2019 yılından beri Youthall ekibinde yer almaktadır.