İnşaat Sektöründe Yeni Bir Dönem : 3D Yazıcılar

3 boyutlu baskılama, bilgisayar ortamında hazırlanmış bir tasarımın katmanlar halinde malzemeler eklenerek üç boyutlu fiziksel bir nesneye dönüştürülmesi sürecidir. Yapılması planlanan işleme bağlı olarak plastik, seramik ve metal gibi çeşitli malzemeler kullanılabilir. Hızlı prototipleme imkanı gibi birçok fırsat sunan ve bir diğer ismi eklemeli imalat olan 3 boyutlu baskılama yöntemi inşaat sektöründe umut verici bir potansiyel ortaya koyar. Proje çeşitliliği, yaşanabilir beta prototiplerden taşınmaya hazır uygun fiyatlı konutlara, hatta üst düzey lüks evlere kadar uzanır. Üstelik bu yapılar, minimum düzeyde insan gözetimi ile inşa edilebilir ve maliyetleri geleneksel inşaat yöntemlerine göre oldukça düşüktür.

3 boyutlu yazıcı

İnşaat Sektöründe 3D Yazıcı Kullanımının Avantajları

Daha hızlı üretim ile verimliliği artırır: İnşaat sektöründe; maliyet, çevresel etki ve kaynakların tüketimi azaltılırken verimliliğin artırılmasına yönelik büyüyen bir talep vardır. 3 boyutlu yazıcılar ile elde edilecek inşaat otomasyonu bu çağrıya bir yanıt olabileceğini kanıtlamıştır. 

Proje maliyetini düşürür: İnşaat alanında 3D baskılama (3DP), maliyetleri belirgin ölçüde azaltma potansiyeline sahiptir. Bunun en büyük sebebi işgücü ihtiyacını azaltmasıdır. Dubai’de bulunan bir 3D baskı ofisine dair yapılan bir çalışmada, işgücünün azalmasına bağlı olarak proje maliyetinin %60 oranında azaldığı görülmüştür. Bunun yanında, 3 boyutlu baskılama, inşaatlarda kalıp ihtiyacını ortadan kaldırır, dolayısıyla toplam maliyetten %35-60 oranında tasarruf sağlar. Kabaca yapılan hesaplamalar, baskılama yönteminin maliyetinin geleneksel inşaat yaklaşımlarının beşte biri oranında olduğunu göstermiştir, ancak maliyetlerin yazıcı türü, bina konumu, kullanılacak malzemeler ve tasarımın karmaşıklığı gibi unsurlara göre değişiklik gösterileceği göz ardı edilmemelidir.

Tasarımda esneklik sağlar: 3D baskı teknolojisi tasarım özgürlüğü ve tasarımda modifikasyon olanağı sunar. Geleneksel yöntemlerle mümkün veya ekonomik olmayan geometrik özellikteki yapıları üretme yeteneği verir. Bu aynı zamanda sanat ve mimarı etkileşimlerinin artmasını sağlar.

Sürdürülebilirliği artırır: Geleneksel yöntemlere göre çevre dostu olmasının bir sebebi geri dönüştürülmüş selüloz lifi ve geri görüştürülmüş karo içeren beton gibi sürdürülebilir malzemelerin kullanılmasına imkân vermesidir. Ayrıca toprak malzemeleri gibi düşük çevre etkisine sahip malzemelerin kullanımı için de bir potansiyel sunarak sera gazı emisyonlarını düşürebilir. Otomasyon sisteminden ve dizayn esnekliğinden kaynaklı üretim esnasında atık malzeme miktarını minimuma indirerek israfı azaltır.

Saha çalışanları için daha güvenlidir: Riskli görevleri otomasyon sistemi gerçekleştireceğinden sahada çalışanların başına gelebilecek kaza olasılıklarını azaltır.

İnşaat Sektöründe 3D Yazıcı Kullanımının Dezavantajları

  • İnşaat sektöründe işgücü ihtiyacı azalır,
  • Son ürün yüzey kaliteleri daha düşüktür,
  • Yatırım maliyeti yüksektir,
  • Uygun malzeme seçeneği kısıtlıdır,
  • Dayanıklılığı test edilmelidir,
  • Belirlenmiş bir yasal regülasyon yoktur.

BİNA ÖRNEKLERİ

  • Dünyanın İlk 3D Baskılanmış Özel Konutu

üç boyutlu yazıcı

3D baskı inşaat teknolojisi kullanılarak yapılan ilk konut, Rusya’nın Yaroslavl şehrinde bulunur ve 298,5 metrekaredir. Binanın duvarları, Aralık 2015’te SPECAVIA şirketi tarafından basılmıştır. Şirket Ekim 2017’de konutun bitmiş halini sunmuştur.

  • Tecla Evi

üç boyutlu yazıcı

İsmi “Technology” ve “Clay” (kil) kelimelerinin ilk iki harflerinden oluşan Tecla Evi, çevrede bulunan bir nehir yatağından elde edilen kil ile üretilmiştir. Bu sürdürülebilirliği ile öne çıkan ev aynı zamanda tasarım karmaşıklığı ve yapısal stabilite dengesinin de mümkün olduğunu gösterir.

  • Urban Cabin

3 boyutlu yazıcı

Amsterdam’da bulunan, tamamen biyoplastikten basılmış 8 metrekarelik Urban kabini ziyaretçilerin konaklaması için açıktır.

  • İBB Park ve Bahçeler Müdürlüğü Ofisi

3 boyutlu yazıcı

Ve son olarak ülkemizden bir örnek! Yerli üretim yazıcı ile 1 haftada baskılanan İBB Park ve Bahçeler Müdürlüğü ofisi Tuzla’da bulunmaktadır ve Türkiye’nin aktif kullanılan ilk 3D ofis binası olması ile bilinmektedir.

İlginizi çekebilir:  Mühendislikten Girişimciliğe Uzanan 5 Başarı Hikayesi

 

Bir yanıt yazın