Humanspire #61 İnsan Kaynakları Müdürü Didem Oğuz

Humanspire’ın yeni röportajında kariyerine Flormar’da başlangıç yapmak isteyenleri heyecanlandıracak bir sohbet ile karşınızdayız. Flormar İnsan Kaynakları Müdürü Didem Oğuz’a merak ettiklerinizi sorduk ve ilham verici cevaplar aldık.

Didem Oğuz’un kariyerinden kesitlere ve verimli tavsiyelerine yer verdiğimiz bu röportaj için keyifli okumalar dileriz!

Röportajın okuyucuları için kariyer yolculuğunuzdan biraz bahsedebilir misiniz?

1985 İstanbul doğumlu, ikiz kız annesi bir İnsan Kaynakları profesyoneliyim. Birçok insana göre erken sayılabilir ama lise yıllarımdan bu yana bir öğretmenimin yönlendirmesiyle İnsan Kaynaklarında görev almak ve bu alanda hem kendime hem de sektöre bir şeyler katma hedefi benim için çok netti. Bu hedef ile üniversitede de Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümünden mezun olup, İnsan Kaynakları’nda olan yolculuğuma ilk bankacılık sektöründe başladım.

2007-2012 yılları arasında Yapı Kredi Bankası ve Denizbank’ta görev aldıktan sonra, Perakende sektörüne geçiş yaparak, 2013-2014 arasında LC Waikiki İnsan Kaynakları’nda görev aldım. Görev aldığım kurumlarda işe alım, kariyer ve yetenek yönetimi, organizasyonel gelişim ve eğitim süreçlerinde görev alarak, Ekim 2014’ten bu yana da Flormar’da İnsan Kaynakları Müdürlüğü görevini yürütmekteyim. İnsan Kaynakları yönetim süreçlerinde inovatif yaklaşımları iş süreçlerine entegre ederek, analitik karar destek sistemleri üzerine çalışmalarımı sürdürüyorum.


Çalışma hayatınızda benimsediğiniz ilkeler nelerdir?

Her açıdan adil olmak benim için en önemli değer diyebilirim. Adil olunmadığını düşündüğüm bir ortam beni çok zorluyor. Dürüstlük yine olmazsa olmazlardan… Bunun yanı sıra, tutku ile işi yapmak, ve dayanıklılık da çok kritik. Son olarak da sürdürülebilir işlere imza atmayı sayabilirim. Sürdürülebilir işler yapmak, işin amaca hizmet eden ve ihtiyacı karşılayan bir konu olduğunu gösterir. Aksi halde yapılan işler döngüde yok olacaktır.


Şirketinizde genç yeteneklere yönelik ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz?

Flormar’da uzun dönem staj programımız “Hype” bulunuyor. Üniversitede özellikle son sınıflarda okuyan ve gönüllü staj deneyimi elde etmek isteyen gençlerimize iş başında süreçleri deneyimleyebilecekleri bir program sunuyoruz. Bu programla birlikte deneyim elde ederlerken, üniversiteden mezun olmaları ile birlikte oluşacak kadro ihtiyaçlarımızda öncelikle Hyper’larımızı değerlendiriyor, Hyper’lıktan mezun ediyor, kadrolu görevlerimize alıyoruz. Bu Hyper’lar tarafında hem deneyim hem iş edinme faydasını yaratırken, bizim için de Hyper’lık sürecinde firmamızı ve iş yapışımızı bilen, hali hazırda oryante olmuş kişilerle yola hızlıca devam edebilmemizi sağlıyor.

Bunun dışında çeşitli bölümlerde zorunlu lise stajı kapsamında genç arkadaşlarımıza da yer veriyoruz.
Gençlerin iş hayatına dair bilmek istediklerinin yanıtlandığı ve bakış açısı katmaya çalıştığımız konularda; çeşitli üniversitelerde, konferans ve zirvelere de konuşmacı olarak yer alıp, gençlerimize fayda sağlamaya, yol göstermeye çalışıyoruz.


İyi bir yönetici olabilmek için bireysel başarının yanında iyi bir ekiple de çalışmanın önemli olduğunu söyleyebiliriz. Siz ekibinizde çalışacak ideal bir adayın nasıl biri olmasını istiyorsunuz?

Ekip her şeyin başında gelir. Ekip olmadan bir yöneticinin başarılı olması neredeyse imkansız. Ben kendi ekibimde ve işe alım süreçlerini de yürüttüğümüz için, şirketteki tüm ekiplerde; dürüst, yılmadan devam eden, araştıran, yenilenmeye ve yenilemeye istekli, öz motivasyonu yüksek olan ve hayata olumlu bakan kişilerden oluşmasını bekliyorum. Tüm bunlar sadece iş hayatında değil, hayattaki tüm rollerimizde (eş, anne, baba, arkadaş, dost, akraba vb.) kendimize iyi gelecek, sağlıklı ilişki ve iletişim kurmayı sağlayacaktır. 🤗


Youthall’u takip eden genç yeteneklere kariyer hayatlarında neler tavsiye edersiniz?

Ben Didem olarak, herkesin iş hayatında ayrı bir tarzı olduğunu, bunun da kişiyi diğerlerinden ayırdığını düşünüyorum. Bu nedenle de hep kendini daha fazla nasıl parlatabileceğini düşünen çalışanlar kariyerlerinde iyi yerlere geliyorlar. Kişisel marka yaratmak üzerine düşünüp, kendi markalarını yaratmalarını öneririm. Ayrıca İnsan Kaynaklarında yer alan çalışma arkadaşlarım Linkedin hesabımız üzerinden “Career Tips!” başlığı altında bu anlamda tavsiyelerini paylaşıyorlar… Hem tek başıma değil, bir grup İnsan Kaynakları üyesinin görüşlerine de yer vermiş, birden fazla kişinin tavsiyelerini duymuş olalım.

İnsanlarla iyi ilişkiler kurmak, yapılan işin kişisel özelliklerine uygun, ilgi alanları ve becerileri ile uyumlu olmasına önem göstermek, ilgi alanlarındaki profesyonellerle bağlantı kurup, tanışmak, daha çok araştırma yapmak, zamanı etkin yönetmek, öz disiplin ve tutkuyla çalışmak, değerlerimizi bulmak ve kariyerimizi değerlerimize göre şekillendirmek, eğitim hayatı devam ederken staj yapmak ve çeşitli aktif kullanılan programları öğrenmek de bizim tavsiyelerimizdendir.


Son olarak, sizin için faydalı olan ve genç yetenekler için de çok faydalı olacağını düşündüğünüz kitap, dizi, film, podcast vb. öneriniz var mı?

📚 Kitap önerileri için:

  1. Strateji Sanatı / Oyun Kuramı ile İş Hayatında Başarı – Avinash K. Dixit, Barry J. Nalebuff
  2. İknanın Psikolojisi – Robert B. Cialdini
  3. Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı – Stephen R. Covey
  4. Çizginin Dışındakiler – Malkolm Gladwell
  5. İş Yaşamında 100 Kanguru – Ahmet Şerif İzgören

🎙️ Podcast ve video önerileri için:

  • Youtube’da Sinan Canan ve Özgür Demirtaş içeriklerini severek takip ediyorum.
  • Storytel podcastlerinden ise; “Nilay Örnek soruyor Nasıl Olunur?” Ve Sabancı Üniversitesi “Gelişim Yolculuğu” podcast serilerinin dinleyenlere mutlaka birşeyler katacağını düşünüyorum.

Didem Oğuz’a bu samimi ve faydalı yanıtları için çok teşekkür ediyoruz. Humanspire ile yeni bir röportajda buluşmak dileğiyle, Youthall‘u takipte kalın!

Bir yanıt yazın