Hedef Belirlemenin ve Onlara Ulaşmanın 6 Yolu!

Hepinizin gelecekle ilgili, eskiden beri gelen ne yapmak istediğiniz hakkında ilgi alanlarınız, tutkularınız ve düşünceleriniz oldu. Bu tutkular her biçimde gelir: kişisel, akademik, profesyonel, finansal; hepimiz bir şeyler başarmak istiyoruz, ancak nereden başlayacağımız hakkında hiçbir fikrimiz yok. Bu hayalleri nasıl gerçeğe dönüştürebiliriz? Hedeflerimizin ne olduğunu nasıl belirleyebiliriz? Doğru hedef belirlemek nedir? İşte hedef belirlemek ve onlara ulaşmanın altı yolu.


1. Yalnız zaman geçirin

Bir dergi alın ve birkaç katı saat kendiniz için zaman ayırın. Bu organize bir faaliyet olmak zorunda değildir, zihninizin dolaşmasına izin vermekten korkmayın. Neye değer verdiğinizi, bu değerlerin yaşamınızda nasıl göründüğünü ve özlemlerinde nasıl tezahür ettiklerini kendinize sorun. Bu özlemlerini gerçekleştirmek istediğiniz şey, yani kişisel hedeflerinizdir.


2. Kısa ve uzun vadeli hedefleriniz arasındaki farkı belirleyin

Bir şeyi başarmak için, kısa vadede neyi başarabileceğinizi ve sadece uzun vadede neyi başarabileceğinizi belirlemek faydalı olacaktır. Yani ilk adım: hedef belirlemek. Uzun vadeli bir hedefe doğru küçük miktarlarda ilerleme kaydedemeyeceğinizi söylemek değildir; ancak, şu anda ve burada yapılabilecekler konusunda gerçekçi olmanın önemli bir şey elde etmek istiyorsanız. Tek yapmanız gereken bir sayfa kağıt almak veya cihazınıza bir not yazmak ve bu iki kategoriye girmeyi umduğunuz her şeyi düzenlemek.


3. İlk üç, dört veya beş hedefinizi seçin

Şimdi bu listeyi yaptınız, kısa vadeli kategoriye odaklanın ve ilk üç, dört veya beş hedefinizi seçin. İnsanlar meşgul, dikkatleri dağılmış, sosyal yaratıklar ve üstlenebileceğimiz çok şey var. Gelecek hafta boyunca on hedefe ulaşmak istediğinize karar verirseniz, bu hedefleri tamamlayamadığınız için kendinizi hazırlamış olabilirsiniz. Bu, başarısızlık hissine ve düşük özgüvene yol açarak, kalan hedeflerin peşinden gitmek için moralinizi düşürür. Az miktarda, oldukça spesifik kısa vadeli hedefler seçerek, bunları gerçekleştirme ihtimaliniz artar. Tek yapmanız gereken, hedeflerinizi değer sırasına göre sıralamak. Geçen yıldan itibaren her Pop albümünü dinlemeye karşı daha sağlıklı beslenme alışkanlıklarını benimsemenin daha önemli olduğunu görebilirsiniz. Yapmak istediğiniz şeyler konusunda gerçekçi ve tutkulu olmak size kalmış


4. Her hedef için bir eylem planı oluşturun

Belirlediğiniz hedefleri belirledikten sonra, meseleleri kendi elinize alma zamanı! Belirli bir sonuç istediğimizde, boşta kalmayı göze alamayız. Her bir hedefinizle birlikte, bir eylem planını düzenlemek için zaman ayırın. Boşlukları doldurmak kadar kolay olabilir: “X’i başarmak için, A, B ve C’yi Y miktarı boyunca ya da X’e ulaşana kadar yapacağım.” Her hedefin farklı görüneceği gibi eylemler de aynı şekilde olacaktır. onları elde etmek için alırsınız. Bazı hedefler diğerlerinden daha fazla iş gerektirecek ve oraya nasıl ulaştığınız kişiliğinize ve yaşam durumunuza özgü olacaktır. Planın hayal ettiğiniz gibi gitmediği bir noktaya gelirseniz, asla hareket tarzını değiştirmekten korkmayın. Bazen, gerçekte doğru adımlar atılmadığında hedef ulaşılamaz gibi görünüyor.


5. Hedeflerinizin günlük hatırlatmalarını saklayın

Bazılarımız banyo aynalarımızda post-it notlarını saklamaktan hoşlanırken, diğerleri telefonlarımızda günlük bir alarma değer veriyorlar – ne şekilde olursa olsun, bu hedefleri sürekli hatırlatmak idealdir. Her gün bizi rahatsız eden insanlar, yerler ve şeyler var, bu nedenle kısa vadeli hedeflerinizin tekrarlanması amaç, motivasyon ve güven getirebilir. Aslında, günlük hatırlatıcılar veya mantralar genel olarak günden güne bakışınızı artırabilir.


6. Başarısızlık korkunuzu kaybedin

Korku, hedeflerimizi öldüren psikolojik zehirdir. Hepimiz, bu dırdırıcı sesin bize “bunu başarmaya çalışmaktan bile zahmet etme, sadece başarısızlıkla sonuçlanacağını” söyleriz. Diğerlerinin veya kendi beklentilerinizi karşılamadığı için ölümden korkmak doğaldır, ancak başarısızlık bir göstergedir. denemekten vazgeçmedin. Bir şeyde başarılı olamazsanız, hala çaba gösterdiğiniz anlamına gelir. Denemek ve yanlış ateşleme, hiçbir zaman bir şey denemekten asla iyidir, çünkü iç eleştirmeniniz susturulmaz. Başarısız olsanız bile, neyin yanlış gittiğini ve hedeflerinizi veya eylem planınızı geliştirmek için neler yapabileceğinizi düşünmek için bir fırsat. Kaygıyı hafifletmek için hedeflerinizi kendinize saklamanız sorun değil. Çaba, başarı veya başarısızlık hakkında bilgi sahibi olacak tek kişi siz, gerçekten önemli olan bireysiniz. Hedeflerinizi belirleyerek, onları organize ederek, planlı bir uygulama yaratarak, bu hedefleri kendinize hatırlatarak ve başarısızlık korkunuzu ortadan kaldırarak, zaten hedeflerinizi tatmin etmek için aktif oluyorsunuz. Kendine inanmayı asla bırakma. Bundan sonra alın!

Senin de İlgini Çekebilir: İyi Bir Mülakat Öncesi Stresinizi Azaltmanın 8 Yolu 

Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma.

Gebze Teknik Üniversitesi, Employer Branding Team Member @Youthall , IEEE GTÜ