Elektronik Atık Geri Dönüşümü ‘’eCycling’’ Nedir?

Ecycling kavramı, dizüstü bilgisayarlar, cep telefonları, buzdolapları, televizyonlar ve piller gibi e-atık veya elektronik atıkların geri dönüştürülmesini ifade eder.

Bugün teknoloji, geçmişte herkesin tahmin edebileceğinden çok daha fazla gelişerek ve ilerleyerek, hepimizin hayatında inkar edilemez bir yer kaplıyor. Geçmişteki insanlar için distopik sayılabilecek bir çok durum, bugün bizim için yalnızca sıradan bir gün olarak adlandırılabiliyor.  Peki yıllar boyunca kullanılan bu elektronik aletler, ömürlerini tamamladıklarında ne yapılıyor biliyor musunuz? 

Ecycling Ne Anlama Geliyor? 

Amerika Birleşik Devletleri’nde yapılan bir araştırmada, bugün kullandığımız telefonların ortalama ömrünün 1.5 seneye kadar düştüğü tespit edildi. Bu da her birkaç senede yaklaşık 500 milyon eski telefonun atık haline geldiği anlamına geliyor.  Bu cep telefonları her ne kadar gelişen teknoloji ile beraber en hafif hallerini almış olsalar da, 500 milyon eski telefon yaklaşık 115 bin kilogram ağırlığında bir elektronik atık yaratıyor. Bu kadar yüklü miktarda atıklar için de, atık yönetimi yapılması tabi ki şart. Tıpkı diğer atıklarımızı dönüştürdüğümüz gibi, elektronik atıkların da dönüştürülmesi gerekiyor. Elektronik atıkların geri dönüştürülmesi kavramını da ‘’Ecycling’’ olarak adlandırıyoruz.

Neden Geri Dönüşüm Yapmalıyız? 

Elektronik atıklar, tıpkı diğer atıklarda olduğu gibi, hem insana hem de çevreye zarar verebilecek oldukça tehlikeli ve toksik kimyasal atıklar içerir. Elektronik atıklar, cıva ve kurşun üreterek, çevreye en zararlı atıklarda en üst sıradadır. Bu atıkların ayrıca ürettiği lityum, fosfor, galyum arsenit gibi kimyasalların suya karışması da çevre ve insanlık adına ölümcül sebepler doğurabilir. 

Ayrıca bu elektronik atıklar içlerinde altın, gümüş bakır ve alüminyum gibi değerli madenler içerir ki bu bunlar da madencilik faaliyetlerini azaltmaya katkı sağlayabilir.  Bu atıkların geri dönüşümü enerji tasarrufu yapmamızı sağlayarak, maliyetleri düşürmeye de sebep olabilir. Bugün, bir milyon dizüstü bilgisayarı dönüştürerek, 3657 tane haneye güç sağlayacak kadar enerji tasarrufu elde edebiliriz. 

Nasıl Daha Doğa Dostu Olabiliriz?

Yaptığınız elektronik alışverişlerinde, çevre dostu ve sürdürülebilir ürünler satın almayı tercih ederek,  daha çevreci bir alışveriş yapmış olacaksınız. Teknolojinin günlük hayatımızın kaçınılmaz bir parçası olduğu hepimizin kabul etmesi gereken bir gerçektir fakat aldığımızın cihazların sürdürülebilir olup olmadığını kontrol etmek ve elektroniklerin yaşam döngüsünü anlamak daha bilinçli ve doğa dostu olmanızı sağlayacaktır. Teknoloji her ne kadar hayatımızın büyük bir parçası olsa da tüm insanlık olarak unutmamamız gereken tek bir gerçek var ki o da başka bir dünyaya sahip olmadığımız. Hayatımızı kolaylaştıran bu cihazların, üstünde yaşadığımız gezegene zarar vermemesini sağlamak, yapabileceğimiz en doğru şey.

İlginizi çekebilir: Sürdürülebilir Yaşam Nedir? Sürdürülebilir Yaşam İçin Ne Yapabiliriz?

Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma!

 

Bir yanıt yazın