Üniversite hayatına yeni başlayanlar için 5 öneri

Üniversite hayatına yeni başlayanlar için 5 öneri verdiğimiz bu yazıdan sonra bu dönemde nasıl gelişim gösterebileceğinizi göreceksiniz!

Üniversite hayatında yapılması gerekenler aynı zamanda iş hayatının temelini oluşturan yapı taşları sayılmaktadır. Bu anlamda üniversite hayatınızı iyi organize etmeniz ileriki hayatınızda iş arama sürenizi kısaltacak, kazanacağınız maaşı belirleyen önemli etken olacak ve çalıştığınız pozisyonda etkili olacaktır. Kendinizi en iyi geliştirebileceğiniz zaman olan üniversite dönemi, edineceğiniz kazanımlarla iş mülakatlarında da başarılı olmanızı sağlayacak. Bunun en iyi örneğini iş mülakatında sorulan sorulardan anlayabilirsiniz. İş mülakatlarında en çok sorulan sorular:

  • Üniversite hayatı boyunca kendini nasıl geliştirdin?
  • ilgilendiğin iş alanı hakkında neler yaptın?
  • Hangi topluluklarda yer aldın?
  • Nerelerde staj yaptın?
  • Yabancı dilin nasıl?
  • Yurt dışı deneyimin var mı?

Bu yüzden şirketler öğrencinin not ortalaması ve hangi üniversiteden mezun olmasının yanında, birlikte çalışmak istediği kişinin sosyal hayatını, takım uyumunu, organizasyon içerisindeki etkililiğini ve yabancı dil bilgisini görmek isterler. Bu anlamda iş mülakatında kendinizi tanıtırken kurduğunuz cümleleri temellendirmek için üniversite hayatınızda gerçekleştirdiğiniz deneyimlerle kazanımları birlikte uyum içinde sunmanız gerekmektedir. Şimdi üniversite hayatı boyunca yapılması gerekenleri başlıklar altında detaylı şekilde birlikte inceleyelim. 

1. Öğrenci Topluluklarında Yer Alın

Sosyalleşirken network oluşturmanın en kolay yolu öğrenci topluluklarına katılmaktır. Öncelikle, varsa bölümünüzün topluluğuna gönüllü olarak katılmaya veya aktif rol almaya çalışın. Yoksa üzülmenize gerek yok, çünkü sizin önderliğinizde bölüm topluluğunu kurabilirsiniz. Böylece bölümünüzün hocalarıyla iletişim kurma şansınız olur. Tabii ki sadece bölümünüzde değil, ilgi alanlarınıza göre birçok farklı toplulukta gönüllü olmaya veya yönetim kadrosunda yer almaya çalışın. Bu sayede çevrenizi ve ilgi alanlarınızı geliştirebilirsiniz. Öğrenci topluluklarını alanlara göre çeşitlendirmeye çalışın, örneğin fotoğrafçılık, doğa yürüyüşü, yabancı dil konuşma kulüpleri veya dans topluluğu. En azından aynı zamandan bir kaçına gitmeniz farklı ortamlarda benzersiz deneyimler kazanmanıza sebep olacaktır. Ayrıca topluluklar içerisinde takım olarak çalışmayı, organizasyonlar oluşturmayı ve topluluklara hitabet etmeyi öğrenebilirsiniz. 

student

2. Yapabildiğiniz Kadar Staj Yapın

Stajlar özellikle çalışmak istediğiniz alanı önceden deneyimlemek için çok iyi araçlardır. Özellikle bazı üniversite bölümleri için mezun olduktan sonra çok farklı alanlarda çalışma seçenekleri bulunuyor. Öğrenciler üniversite hayatlarındayken nereye yöneleceklerini bazen karar veremiyor bazense mezun olduktan sonra istedikleri alanda iş bulsalar bile işin içerisine girdiklerinde, işin kendilerine uygun olmadıklarını düşünüyorlar. Bu sorunları yaşamadan daha emin adımlarla iş alanınızı belirlemeniz doğru seçilmiş stajlardan geçiyor. Staj sürecinde ilgi duyduğunuz alanlarda kendinizi tanıma şansı sunması sayesinde gelecekte size en uygun alanı seçmenizde yardımcı olacaktır. Bu sayede başarılı ve mutlu olabileceğiniz alanı, kurumun içindeki çalışanlarla sohbet ederek ve işi içerisindeki adımları gözlemleyerek tanıma fırsatı bulursunuz. Ayrıca stajlar CV’nizde önemli yer kaplamaktadır. Başvurduğunuz iş alanına ilginizi ve deneyiminizi insan kaynakları yöneticileri yaptığınız stajdan çıkarımlarda bulunarak fikir sahibi olurlar. Tüm bu nedenlerden dolayı staj imkanlarını düzenli olarak takip edin ve boş zamanlarınızı staj yaparak değerlendirin. 

3. Erasmus Fırsatlarını Değerlendirin, Yurt Dışına Çıkın

Üniversite hayatınızın bir sürecine yurt dışında bulunmanız size farklı bir vizyon katacaktır. Özellikle Avrupalı yaşıtlarınızın gelecek kariyerlerini görmeniz ve sandığınızdan daha büyük global bir rekabetin olduğunu farketmeniz sizi daha da motive edecektir. Hedeflerinizi büyütüp sizin de onlar gibi uluslararası şirketlerde çalışabilceğini farketmeniz için iyi bir yol olacaktır. Ayrıca Erasmus projelerinin sağladığı çokuluslu insan yapısı sayesinde farklı kültürleri keşfederken, yabancı dil pratiği yapma şansını da yakalayacaksınız. Birçok insanın yurt dışına çıkma hayali var ve sanıldığının aksine erasmus projelerinde yer almak zor değil. Sadece proje sürecini ve fırsatlarını çok iyi takip etmeniz gerekiyor. Ayrıca staj yapmak ve Erasmus öğrenci değişim programlarına katılabilmek için not ortalamınızı yüksek tutmanız ve dil puanınızın iyi olması her şeyi daha kolay kılacaktır. Yeri gelmişken söyleyeyim, akademik ortalamanızı üniversite başından beri yüksek tutmaya çalışın çünkü sonradan yükseltmek çok daha zor. Bu sayede karşınıza çıkabilecek her fırsata hazır olmuş olursunuz. 

seyahat

4. Kendinize uzun süreli hobiler oluşturun, düzenli olarak sanatsal aktiviteleri takip edin

Hobiler ve sanatsal aktiviteler derslerinizle birlikte sizi besleyecek çok iyi tamamlayıcılardır. Derslerin yanında kişisel gelişiminizi devam ettirmek için bu tarz girişimlerin içerisinde bulunmanız sosyal hayatınızı düzene sokacak derslerden arta kalan zamanlarda sizi zihinsel olarak rahatlatacaktır. Özellikle yoğun geçen sınav haftasından sonra tiyatroya veya doğa yürüyüşüne gitmek zihninizi yenileyecektir. Bunu neden üniversite hayatında yapmalısın çünkü değerlendirebileceğin çok fazla zamanın var. Birçok aktiviteyi deneyip zevkine göre hobiler kazanabilirsin. 

aktivite

5. Zaman ve para kontrolünü iyi yapın

Lise bitti üniversiteye geçiyorsunuz. Bu da demek oluyor ki daha özgür ve kararları kendinizin aldığınız zamanlar başlıyor. Özellikle ailenizden ayrılıp farklı bir şehirde okumaya başladığınızda birçok problemi kendiniz çözmeniz gerekiyor. Bunlardan en büyüğü bütçenizi kontrol ederek ay sonunu görmeye çalışmak. Üniversite hayatı biraz sefalet içerisinde de yaşansa vereceğiniz doğru harcama kararları yaşam kalitenizi artıracaktır. Ayrıca üniversitede derslerin takibini daha iyi yapıp, sosyal hayatınızı iyi organize etmeniz gerekiyor. İyi bir zaman kontrolü ile hem ders çalışmaya vakit ayırıp hem de kendini geliştirmek için boş vakitler oluşturabilirsiniz. Zaten daha önceden de bahsettiğimiz gibi oldukça fazla boş vaktiniz olacak sadece iyi bir şekilde kontrol ederseniz, üniversite hayatı sonrasında bu vakitler size yabancı dil, yazılım dili veya profesyonelleştiğiniz bir hobi olarak dönecektir. 

zaman yönetimi

Son Birkaç Öneri Daha…

Rahat çalışabileceğiniz ortamlar keşfedin veya oluşturun. Bunlardan en iyisi yaşadığınız konuma veya okuduğunuz üniversiteye yakın kütüphanelerdir. Verimli çalıştığınız yerleri belirlemeniz kısa sürede odaklanmanızı ve daha etkili çalışmanızı sağlayacaktır. Diğer bir öneri ise ilgi duyduğunuz alanlardaki webinarları takip edin. Webinarlar sayesinde üniversite derslerinizden ayrı olarak kendinizi geliştirin ve sektöre daha fazla hakim olun. Ayrıca üniversiteler daha teorik olarak ilerlerken webinarlar daha günceler konuları gündemde tutarlar. Webinara katılan katılımcılar sektörde aktif rol aldıklarından dolayı teorik bilginin yanında pratik bilgiler de edinme şansınız olacaktır. Tek bir arkadaş ya da öğrenci grubuyla vakit geçirmek yerine çeşitli ortamlarda bulunmaya çalışın. İlk zamanlarda edindiğiniz arkadaşlar genelde kalıcı oluyor. Ancak üniversite hayatınız boyunca farklı gruplar içinde olmanız size diğer pencerelerden bakma fırsatı sunacaktır. Özellikle iş hayatına başlamadan önce ne kadar fazla insan profiliyle karşılaşırsanız, iş hayatınızda insan ilişkileriniz kuvvetli olacaktır.

Bir yanıt yazın