Staj Hikayem: Pazarlama Departmanı Mülakatlarına Hazır Mısınız?

Geçenlerde Türkiye’nin farklı illerinden 20 kişi iki sınavımın olduğu günün önceki gece, “Pazarlama Departmanı Mülakatlarında Kendinizi Nasıl Pazarlamalı?” online eğitiminde buluştuk. “Eğitim, seminer, konferans var!” denilince iki elim kanda olsa giderim.

Bugün pazarlama mülakatları üzerine yoğunlaşan bu yazı ile karşınızdayım.

CV’ye Genel Bakış

CV’ye genel bakış aşamasında mülakatçılarla özgeçmişinizin üzerinden 5-10 dakikada geçebiliyor olmanız gerekiyor. Bu etabın doğallığı açısından ezberlenmemesini ve zamanlayıcıyla pratik yapılmasını tavsiye ediyorlar.

Mülakat Soruları

Bu soruları da genel olarak 4 grupta topladık.

Şirket/ Endüstri Uygunluğu
Neden biz?
Neden bu sektör?

Bu soruların cevapları samimi olmalı ve desteklenmelidir; kültüründen, çalışanlarına gelişme fırsatı verdiğinden, uluslararası olduğundan vb.

Pazarlama Uygunluğu

Neden pazarlama ? sorusu ile karşılaştığınızda “Insanlarla çalışmayı seviyorum/ Hareketli bir departman” gibi cevaplar vermemelisiniz. Çünkü bu cevaplar sizin satış departmanı için daha uygun oldugunuz ve dersinizi iyi çalışmadığınız hissini uyandırır. Pazarlama ise ürünün fabrika çıkışından nasıl satılacağına kadar olan süreci yönetmektir.
İyi pazarlama stratejisi yönettiğini düşündüğünüz bir marka ?
Sevdiğiniz bir marka ?
Eğer bir marka olsanız hangisi olurdunuz ?
Son üç soruya cevapsız kalmamalısınız, hatta sebepleriyle beraber rakip marka isimleri verebilirsiniz. Özellikle son soruya dikkat etmeli ve kendinizi 3 kelimeyle tanımladıktan sonra markanızı bulmalısınız.

“Kendiniz olun. Kimse yanlış yaptığınızı söyleyemez.” Charles M. Schulz

Kişilik/Kariyer Objektifleri

Kendinizi üç kelimeyle anlatınız. Aileye ve 10 arkadaşınıza (nesnel olması açısından) SurveyMonkey ile anket gönderebilir ve bu doğrultuda cevaplayabilirsiniz.
Zayıf ve güçlü yanlarınız neler? Zayıf yanlarınızın farkında olduğunuzu ve nasıl geliştirmeye çalıştığınızı söylemeniz gerekir. Hepimizin zayıf yanları vardır!
En büyük başarınız nedir? Önemli olan olayın büyüklüğü değil, sizin için anlamı ve hayatınızın sonrasında nasıl şekillendiğidir. Sizin için arkadaşlarınıza hazırladığınız bir akşam yemeği iken benim için öğrenci değişim programıyla yurtdışında okuduğum yıl olabilir.
En büyük başarısızlığınız nedir? Nedenleri ve sonuçları iyi analiz edebilmiş misiniz, durumdan ders çıkarabilmiş misiniz diye bakılır.
Kendinizi 10 yıl sonra nerede görüyorsunuz? Bana en zor geleni hayatımızın böylesine hızlı değiştiği bir dönemde bu soruya cevap vermek gibi görünürdü. Ancak eğitmen bize bu soruya verilebilecek uygun cevaplardan bahsedince fikrim değişti. Kendisi bize karşı tarafın bir planımız olup olmadığını anlamaya çalıştığını ve her şirketin her pozisyonuna başvurmadığımızı belirtmemiz gerektiğini anlattı. Burada önemli olan şu an pazarlamadan girip 10 sene sonra kendimizi bir yatırım bankasında CFO hayal etmiyor olmamız. Genel olarak “x sayıda yurtiçi/uluslarası proje; y sayıda farklı marka yönetmiş olmak istiyorum.” cevabı verilebilir.
Liderlik, takım çalışması ve analitik becerilerinizi gösterdiğiniz vaka örnekleri anlatınız. Fikrinize muhalefet olunduğu bir duruma örnek veriniz.
Değişen bir duruma adapte olduğunuz bir örnek veriniz.
Son üçü için ise ikişer tane vaka anlatmaya hazır olmamız gerekiyor. Jüri analitik becerilerimizi desteklemek için örneklediğimiz vakayı açık bulmayabilir ya da bir şirketin iş alım sürecinde mülakatlarımızın sayısı arttıkça jüriler farklı örnekler isteyebilir.

İşe alım soruları

Sizi neden işe almalıyım? İlk etapta hazırladığınız evi üç maddede özetleyerek şirkete ve departmana uygunluğunuzun altını çizmelisiniz.

Başka hangi şirketlere başvurdunuz? Aynı sektör firmalarının pazarlama departmanlarına başvurup başvurmadığınıza bakılır. Mülakat süresince pazarlamaya ne kadar uygun olduğunuzu anlatıp bu aşamada bir de reklam firmasına metin yazarı olmak için başvurduğunuzu söylerseniz karşı taraf ne istediğinizi bilmediğinizi düşünür. “Rakip firmalarla görüşüyorum/Görüştüğüm başka bir şirket yok.” cevapları da kabul edilir.

Maaş beklentiniz nedir? Aşağı yukarı maaş skalasında bir cevap vermelisiniz.
Ne zaman başlayabilirsiniz? Tatil ve benzeri planlarınız doğrultusunda dürüstçe cevaplamalısınız.

Vaka Çalışmaları

Tek iseniz;

  • Soruyu ve objektifi teyit edin.
  • Netlik için başlangıç soruları sorun.
  • Kalem, kağıt ve gerek duyuyorsanız hesap makinesi istemekten çekinmeyin.
  • Soruları cevaplarken kimsenin sizden sesli düşünmenizi beklemediğini unutmayın ve acele etmeyin.

Bir takım çalışması varsa;

  • Takım içindeki iletişiminize dikkat edin. Agresif ve sessiz duruşlar olumsuz his uyandırırken; ilk sözü alarak yönetici özellikleri sergileyenler ve çatışmaları agresifleşmeden yumuşakça halledenler olumlu his uyandırır.
  • Takımın çalışmasını anlatıyorsanız “ben” değil “biz” diye anlatın.
  • Kendi bölümünüzü anlatırken gülümseyin ve göz kontağı kurun.

Son İpuçları!

Mülakat süresince pazarlamacının hangisi olduğunu anladığınız andan itibaren sadece ona bakmak gibi bir hataya düşmeyin. Karşınızdaki her bir jüri üyesinin sizin işe alım sürecinizde eşit söz hakkı vardır.
Basit pazarlama terminolojilerine hakim olmak artı puandır.
Cevapsız kalmayın; basit sorulara cevap veremediğinizde karşı tarafta bir alarm oluşur.
Anlattığınız vakalar basit olabilir, düzenli ve tamamen gerçek oldukları sürece bir sakınca yoktur.
İyi şanslar!

İlgini Çekebilir: Dünyadaki En İyi İnsan Kaynakları MBA Programları

Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma.

Youthall şirketler ile gençleri bir araya getiren profesyonel ağ ve yeni nesil işveren markası platformudur.

Bir yanıt yazın