Mindfulness Üzerine

Hayatın olağan akışında zihnimizde sürekli olarak geleceğe ve geçmişe gidip geliyoruz. Geçmişin getirdiği pozitif negatif anılar, geleceğin ihtimalleri bizi sürekli meşgul etmektedir. Anın içinde olamadığımız her saat, her gün kendimizden ve potansiyelimizden uzaklaşmaktayız. Yaşam için tehlikeli olan bu sorun “Bilinçsel Farkındalık” sayesinde iyileştirilebilir ve hayatı daha farkında bir şekilde yaşayabiliriz. Peki Mindfulness nedir? Ve neden bu kadar önemli? Sorularına biraz cevap arayalım.

Mindfulness yaklaşık 2500 yıllık bir kavram olup şimdiki an içerisinde gerçekleşenlere dikkat etmek, bu dikkatın niteliğini fark etmek ve tüm bu fark edilenleri acele ile yargılamaksızın kabul etmeyi içerir. Mindfulness sadece an içerisinde olanları fark etmek değildir. Farkında olduğumuz durumu karşılama biçimidir. Anda olma bilinci, bireyin gelecek ve geçmiş arasında savrulmasını engeller ve an içinde yaşadığı durumdan daha keyif almasını ve anlam bulmasını sağlar. Ve farkındalığın en güzel yanı geliştirilebilir olması. Bilinçsel Farkındalık bir beceridir ve öğrenilebilir.

Peki sen ne kadar bilinçli farkındalık halindesin? Bu sorunun malesef ki nesnel bir cevabı bulunmuyor. Kişinin farkındalık bilinci diğer insanlara göre farklılık gösterebiliyor. Bilinçsel Farkındalık Ölçeği (BİFÖ) ile farkındalığın hakkında bilgi sahibi olabilirsin. Bağlantısını bırakacağım makale içerisinden ulaşabilir ve sorulara 1 ile 6 arasında cevap verip sonuçları gözlemleyebilirsin. Testi görmek için buraya tıklayabilirsin. (http://egitimvebilim.ted.org.tr/index.php/EB/article/view/697/271)

Mindfulness üzerine

Mindfulness Etkileri

Mindfulness meditasyonu yıllar boyunda birçok araştırmanın konusu olmuştur. İşte bazı temel bulguları gözden geçirelim:

  • Stres ve Anksiteye Azalması
  • Zihinsel Sağlık
  • Dikkat ve Konsantrasyon
  • Fiziksel Sağlık
  • İlişkiler ve Empati

Mindfulness pratikleri öğrenilebilir olduğu için her gün gerekli zamanı ayırdığımızda kişinin hayatta daha odaklı olduğunu görebiliriz. Çünkü birey gelecek ve geçmiş arasında sürekli kafasını kurcalayan olguların içerisinde kaybolmamayı öğrenmiş olacak. Düşüncelerimiz hiç mi başka yönlere gitmeyecek? Evet gidecek fakat Mindfulness, bu düşünceleri ortadan kaldırmayı değil onları kabul edip onlara olan tepkilerimizi kontrol etmemizi sağlayacaktır. Bir süre sonra “Neden bu hep benim başıma geliyor?” gibi sorular “Bu düşünce doğru mu? Bunu kanıtlayan bir şey var mı?”, “Bu durumla ilgili en kötü senaryo ne olurdu?”, “Benim durumumda olmayan biri ne düşünürdü?” gibi sizi berraklığa çıkaracak sorulara dönüşecek. Ve bu düşünceler sizleri eskisi kadar rahatsız etmeyecek.

Konu üzerine daha derin bilgi sahibi olmak isterseniz sizlere harika bir TedX konuşması (https://www.youtube.com/watch?v=7CBfCW67xT8) ve Mindfulness üzerinde, Prof. Dr. Zümra Atalay’ın faydalı olacağını düşündüğüm bir kitabını paylaşmak istiyorum. (https://www.dr.com.tr/Kitap/Mindfulness-Bilincli-Farkindalik/Egitim-Basvuru/Psikoloji-Bilimi/urunno=0001814958001

Bir yanıt yazın