Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü Nedir? Mezunu Ne İş Yapar?

Diğer edebiyat bölümlerinden farkı sık sık karıştırılan Karşılaştırmalı Edebiyat, ülkemizde 1996 yılında açıldı. Görece yeni sayılan bir disiplin olmasından dolayı öğrencilerine sık sık “Neyi karşılaştırıyorsunuz?” sorusunun yöneltildiği bölümü dilerseniz yakından tanıyalım. Keyifli okumalar!

Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü Nedir?

Dil puan türünü baz alarak öğrencilerini kabul eden Karşılaştırmalı Edebiyat bölümü, spesifik bir edebiyata odaklanmaktan ziyade dünya edebiyatı ve ötesiyle ilgilenir. Klasik romanlardan tiyatro oyunlarına birçok edebi tür ile öğrencilerini tanıştırarak onlara eleştirel bir bakış açısı kazandırmayı amaçlar. Edebiyat kuramlarına ve geleneklerine aşina olan öğrenciler, mitoloji, sosyoloji, felsefe ve tarih gibi çeşitli alanlarla iç içe geçmiş zengin bir öğrenim deneyimi yaşarlar.


odyssey


Bölümün İçeriği Nedir?

Karşılaştırmalı Edebiyat, 4 yıl süren bir ders programına sahiptir. Müfredatın temel taşı sayılan batı medeniyetini daha iyi tanımak amacıyla sunulan tarih dersleri büyük önem taşır. Bunun yanında mitoloji, dilbilim ve felsefe dersleri de alan öğrenciler, farklı bilimleri edebiyat ile harmanlamayı öğrenirler. Roman, şiir, tiyatro dersleri sayesinde edebi türleri incelerken metin analizi ve eleştiri yöntemleri dersleri de görerek okuduklarını ustaca değerlendirme ve karşılaştırma fırsatını elde ederler. Bunlara ek olarak onlara sunulan seçmeli dersler ile ister bir yabancı dilde uzmanlaşabilir ister ilgilerini çeken bambaşka bir alanda kendilerini geliştirme şansı yakalayabilirler.


okuma yapan üniversite öğrencileri


Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Karşılaştırmalı Edebiyat mezunları sahip oldukları birikim ve vizyon sayesinde çeşitli sektörlerde çalışabilirler. Editörlük, çevirmenlik, metin yazarlığı başta olmak üzere birçok farklı meslekte var olabilecekleri gibi akademik kariyerlerine de devam edebilirler. Yaratıcı düşünme, güçlü iletişim, başarılı yazım becerilerine sahip olan mezunlar, genellikle yayıncılık, medya, reklam, danışmanlık ve turizm gibi sektörlerde hayatlarını sürdürmektedir.


İlginizi çekebilir: Sinema Mezunları Ne İş Yapar? Hangi Sektörlerde Çalışır?

Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma!

Bir yanıt yazın