İş Arama Sürecinizi Nasıl Düzenlersiniz?

Günümüzdeki işsizlik oranını göz önünde bulundurduğumuz zaman birçok iş arayan aday olduğunu görüyoruz. Sadece başvuru yaptığınız zaman değil, hangi materyalleri hangi şirkete gönderdiğinizden kimlerden dönüş aldığınıza kadar her detay önem taşımaktadır. Kaldı ki iş arama sürecinde mülakat dönemine doğru devam ettiğinde görüşmelerinizin nerede ve ne zaman olacağı, neleri hazırlamanız gerektiği takip edilmesi gereken konu başlıkları haline gelmektedir.

Yönetilmesi gereken bu kadar çok şey varken nasıl organize olabileceğinize dair küçük ipuçlarını sizin için derledik! Üst üste konacak birçok ayrıntı olduğu için kendi stilinize en uygun ve mantıklı olan “düzen” kavramını oturtmanız şart.

Bir E-Tablo Edinin!

İş beklentilerinizi ve ayrıntılarınızı her zaman gözünüzün önünde bulundurmak için bir E-tabloyla başlayabilirsiniz. Her an hem bilgisayarınızdan hem telefonunuzdan görebileceğiniz bu tabloda birçok detayı kendi öncelik sıranıza göre sıralayabilirsiniz de! Başvuru ve görüşme yanıtlarınızı aldıkça işlemeniz halinde yenileriyle eskileri karşılaştırmanız da kolaylaşacaktır.

İşe alım sürecinde ilerlerken aşağıdakileri ayrıntıları güncel olarak izlemek için sütunlar kullanabilirsiniz:

  • Şirket adı ve işe alım yöneticisinin adı
  • İşe alım yöneticisinin iletişim bilgileri (e-posta ya da telefon)
  • Mülakat tarihi ve saatleri
  • Mülakat notları (birden fazla mülakatınız varsa ek sütunlara not almak yardımcı olabilir, böylece her mülakatta nelerin tartışıldığını ve yaklaşan mülakatlarda nelere dikkat etmeniz gerektiğini gerektiğini hatırlatabilirsiniz)
  • Teşekkür notları
  • Gelişmeler ve sonuçlar

Ayrıca, iş aramanızla ilgili tüm ağları izlemek için e-tablonuza bir sekme daha ekleyebilirsiniz.

  • Kişi/şirket adı
  • İletişim bilgileri
  • LinkedIn profili
  • İlişki ayrıntıları (Örneğin, bir etkinlikte mi tanıştınız? Ya da bir meslektaşınız mı tavsiye etti?)
  • Bağlantı tarihi ve ayrıntıları
  • Teşekkür notu
  • Takip tarihi
  • Sonuç/gelişme (örneğin, bağlantı bir görüşme almanıza yardımcı oldu mu?)

Tüm bu bilgileri depolayacak ve izleyecek bir yere sahip olmak, birden fazla mülakatı, uygulamayı ve işle ilgili konuşmaları birleştirmenize yardımcı olacaktır. Kendi e-tablonuzu sıfırdan oluşturmak korkutucu geliyorsa, başlangıç ​​noktası olarak bir şablon kullanabilirsiniz.

Gelen Kutunuzu ve Dosyalarınızı Düzenleyin

Birden fazla şirketle başvuruda bulunduğunuzda ve onlarla mülakat yaptığınızda işler karmaşıklaşabilir. geri gidersiniz. Dosyalarınızı ve her şirketle yazışmalarınızı organize etmenin bir yolu yoksa işler kafa karıştırıcı olabilir ve kaybolabilir.

Bu yüzden bir sisteme ihtiyacınız var diyebiliriz. Gelen kutunuzu ve belgelerinizi düzenlemek için etiketler, klasörler ve dosya adlandırma kurallarını kullanmanız size yardımcı olacaktır. Kiminle, ne hakkında konuştuğunuzun ve gönderdiğiniz dosyaların takibini bu düzene başvurarak sağlayabilirsiniz.

Gelen kutunuzdan başlamak gerekirse eğer maillerinizi düzenlemek için çeşitli etiketler oluşturabilirsiniz. Kişisel görüşme, telefon görüşmesi vb. gibi etiketlerin içerisinde aradığınızı bulmak kolaylaşacaktır. Her yeni mail geldiğinde aynı şekilde yeni mailinizi kategorize edebilirsiniz.

Yine göndermek üzere hazır bulundurduğunuz CV, özgeçmiş, portföy ya da sunum örnekleriniz gibi dosyaları bilgisayarınızda ilgili klasörlere kaydederek düzeni sağlayabilirsiniz. Aynı şekilde Google Drive ya da Dropbox gibi hizmetlere belgeleri yedeklemek hem onların kaybolması ihtimalini yok eder hem de kolayca her an onlara ulaşabilirsiniz. Gelen kutunuzu ve ilgili iş arama dosyalarınızı ayarlamak çok çaba gerektirir ancak işlerin sonunda size tonlarca zaman, enerji ve güç tasarrufu sağlar.

Gündelik hayatımızda cevaplar her zaman kahvenizi yudumlarken değil evden çıkmanıza 3 dakika kala gelir. Günün her anında bir çağrı ya da mail almanız ve onları yanıtlamak zorunda olmanız kaçınılmazdır. Her zaman hazır olun!

Tüm iş ayrıntılarınızı yukarıdaki gibi düzenli ve taşınabilir kılarsanız bilgisayarınız yanınızda olmasa da telefonunuzdan her şeyi halledebilirsiniz. Şimdi tüm süreci düzenli bir biçimde halletmek için ihtiyacınız olan her şeye sahipsiniz, organize olun ve işi alın!

İlginizi Çekebilir:

İlginizi Çekebilir: Gelecekte Popüler Olacak 5 Meslek

Youthall’da işveren markası profilinizi oluşturmak için hemen tıklayın.

 

Üniversite eğitimine Yıldız Teknik Üniversitesi ve Anadolu Üniversitesi'nde devam etmektedir. Yer aldığı öğrenci kulübünde çeşitli projelerin düzenlenmesinde rol almıştır. 2019 yılından beri Youthall ekibinde yer almaktadır.