Her Proje Yöneticisinin Sahip Olması Gereken Yetenekler

Proje yönetimi kolay bir iş değil. Aslında bir projenin başarılı bir şekilde teslim edilmesini sağlamak için çok sayıda profesyonel beceri ve yetkinlik gerektiren birkaç farklı rolü bir araya getirmiştir. 

Doğal olarak, bu, sizin takımınızdaki tüm üyelerden, kendi maliyet ve zaman kısıtlamaları gibi bir dizi dış faktörden bahsederken, kendi endişelerinizi ve yeteneklerinizi anlamanızı beklerken, yayınızda birçok ipin olması gerektiği anlamına gelir. Bu nedenle hazırlıklı olmak önemlidir. 

Proje yönetimi rolüne odaklananlar için, sürecin her aşamasında sizi görmeniz gereken temel özelliklerin bir listesini hazırladık. Gerekenlere sahip olup olmadığını görmek için okumaya devam edin..


1.Liderlik

Açıkça görünse de, etkili bir proje yöneticisinin güçlü bir lider olması gerekir; Bu aynı zamanda ikisi arasında ayrım yapabilmek anlamına gelir.   

Program oluşturma, sözleşme nüanslarını anlama ve yetki verme görevleri, öğretilebilecek ve geliştirilebilecek tüm ders kitabı yönetimi görevleridir, ancak ekip üyelerini saat 5’ten sonra çok iyi bir zamana ihtiyaç duyduklarında, son tarihlere karşı mücadele etmeye motive ederler: liderlik. 

Proje yönetimi sadece ölçülebilir kaynakların bulunması ve düzenlenmesi ile ilgili değildir; bu aynı zamanda insanlarla ilişkilerin kurulması ve onlardan en iyi şekilde nasıl yararlanılacağının anlaşılması ile ilgilidir. Elbette, bir projeyi tamamlanmasına kadar görmekle sorumlusunuz, ancak bunu başarabilmenizin tek yolu ekibinize liderlik etmek.


2.İletişim

Etkili bir şekilde iletişim kurabilmek, herhangi bir çalışan için hayati bir yumuşak beceridir, ancak bir proje yöneticisinden başka bir şey değildir. Operasyonunuzun tamamı, ekibinize açıkça talimatlar iletme kabiliyetiniz ve yaşayabilecekleri sorunları dinleme kapasitenizle yaşayacak ya da ölecektir. 

  Ayrıca, satıcılar, müteahhitler, paydaşlar ve elbette müşteriler gibi, projeyle ilişkili diğer herkesle de iletişim kurmanız gerekir. Bu, tarzınızı veya yaklaşımınızı gerektiği gibi uyarlamanızı gerektirebilir, bu yüzden bu ilişkileri nasıl geliştireceğinizi bilmeye odaklanın. 

  Kullanabileceğiniz çeşitli iletişim araçlarını kullandığınızdan emin olun; hayatınızı kolaylaştırmak için tasarlanmış çok sayıda proje yönetimi yazılım sistemi vardır. Proje, baştan sona sürekli bir eğitim, temsilci ve geri bildirim döngüsüdür, bu nedenle bulut tabanlı işbirliği veya birebir toplantılar yapılıp yapılmadığından emin olun.


3.Pazarlık

Pazarlık, daha iyi bir fiyat elde etmek için satıcılarla pazarlık etmek ya da belirli bir son tarihte uzatma almak için müşteriler / üst yönetim ile pazarlık etmek değildir; müzakere ayrıca, ortaya çıktıklarında ve ortaya çıktıklarında, genellikle her ikisi de projenin başarısı için aynı derecede hayati önem taşıyan iki taraf arasında yönetimle ilgilidir. 

Herkesi aynı anda mutlu etmek, özellikle de işler siyasi olmaya başladığında, çok fazla dokunma ve diplomasi gerektirir. Uzlaşmayı başarabilmek ve orta bir temel oluşturmak, başlı başına değerli bir beceridir ve insanlarla ilişki kurma ve sürdürme yeteneğine geri döner. 

  Projenin ilerlemesi ile katılan herkesin ihtiyaçları arasında nasıl bir denge kurulacağını bilmek, iyi bir proje yöneticisinin kesin bir işaretidir; Bunun nasıl yapıldığını bilmek, herkes kazanmış gibi hissetmek için harika bir şeyin işaretidir.


 4.Risk Yönetimi

Risk yönetimi, özellikle kaçınılmaz bir şey yanlış gittiğinde ve üst düzey yönetim sizi onların silahlı saldırılarına soktuğunda, sizin sorumluluğunuzda olacak bir başka hassas dengeleme eylemidir. Bu olasılıklara hazırlanmak, proje yönetiminin önemli bir parçasıdır ve aynı zamanda en kötüsü olması durumunda pratik çözümleri tanımlamaktır. 

  Gerçekte, etkili risk yönetiminin sırrı esasen deneyimdir. İlk rodeo’nuz olmadığı sürece, şansınızı daha önce görmüş olacaksınız ve potansiyel sorunların ortaya çıkabileceği yeri görebilirsiniz. maalesef, bu işi basitçe öğrenmekten başka hafifletmenin bir yolu yoktur. 

  Bu da kilit noktayı göstermektedir: Risk yönetimi esnek olmak ve koşullardaki herhangi bir değişime hızla uyum sağlamakla ilgilidir. Sayısız uyarı ve plan koyabilirsiniz, ancak ilk projeniz veya 20. projeniz olup olmadığına bakılmaksızın, her zaman öngörülemeyen faktörlerden şüpheleneceksiniz. Mevcut bilginizi kullanın, ancak her zaman ayarlamaya hazır olun.


5.Organizasyon

Çok çeşitli parasal, teknik ve insan kaynaklı kaynaklardan sorumlu olduğunuzda, bunları uygun şekilde düzenleyebilmeniz ve hepsini takip edebilmeniz çok önemlidir. Bu nedenle, organizasyon becerileri anahtardır. 

  Bir denetçi olarak, her dakika detayının üstünde olmanız gerekmez ancak çıktıyı en üst düzeye çıkarmak için her kaynağın her zaman etkili bir şekilde kullanıldığını bilmeniz gerekir. İşçiler, tanımlanmış roller verildiğinde, daima açık bir hedefle cevap verecektir. 

  Organizasyon ayrıca kendiniz için de geçerlidir. Kendi programınızı etkili bir şekilde yönetemiyorsanız, ekibin geri kalanı için hiçbir umut yoktur. Nerede olmanız gerektiğini ve ne zaman olmanız gerektiğini ve nerede ihtiyaç duyulacağınızı bilmek. 

Gebze Teknik Üniversitesi, Employer Branding Team Member @Youthall , IEEE GTÜ