Asansör Konuşması (Elevator Pitch) Nedir?

Uzun zamandır tanışmak istediğiniz bir CEO veya İK müdürü ile asansörde karşılaştığınızı düşünün. Bir toplantı ayarlayabilecek olsanız muhtemelen üzerine çok çalışacağınız fikirlerinizi bu tesadüfi karşılaşmada ne kadar iyi ifade edebilirsiniz? Cevabınız muhtemelen pek de iyi olmayacağı yönündedir. Bu noktada sizi, rastlantıların önemli fırsatlar doğurmasına yardımcı olacak “Asansör Konuşması” (Elevator Pitch) ile tanıştıralım! 

Asansör konuşması nedir?

Asansör Konuşması, muhtemel bir asansör yolculuğu süresince yani 30-60 saniye aralığında karşı tarafa kendinizi, şirketinizi veya projenizi anlatacağınız bir sunum tekniğidir. “Asansör Özeti”, “Asansör Cümlesi” gibi isimlerle de kullanılan bu teknik; kısa ve öz cümlelerle, karşı tarafı etkileyebilecek yönlerle, merak uyandıracak noktalarla işi sonraya taşıma amacı taşır. Bir şirkette çalışmak, proje oluşturmak, yatırım almak gibi birçok farklı amaçla yaratabileceğiniz asansör konuşmanız amaca ve duruma göre sürekli bir değişim gösterebilir. Elbette ki işin “asansör” kısmı bir metafordan ibaret; bu konuşmayı bir davette, asansörde, toplantı çıkışında, aklınıza gelebilecek her yerde yapabilirsiniz. Hayatta her şey bir plan dahilinde ilerlemeyebilir ve karşınıza çıkacak fırsatları değerlendirebilmek sizin elinizdedir. Bu sebeple böyle bir durum karşısında sizi ileri taşıyacak asansör konuşmanız için nelere dikkat etmeniz gerektiğine hep birlikte bakmaya ne dersiniz? Hadi başlayalım!

  • Kendinizi tanıtmakla başlayın

Güzel bir iletişimin yolu ilk olarak güzel bir selamlamadan geçer. “Merhaba!” diyerek adım attığınız ilk anda yüzünüzdeki gülümsemeyle karşınızdakinin dikkatini çekmekle işe başlayabilirsiniz. İlk iletişim anı ve sonrasındaki kendini tanıtma süreci oldukça önemli çünkü karşınızdaki kişinin sizinle ilgilenip ilgilenmeyeceğini belirleyen süre ilk 27 saniye! Bu sebeple ilk anlarda olumlu izlenimler alabilmek oldukça önemli.

  • Ne iş yaptığınızdan bahsedin

Anlatmak istediğiniz konuya bağlı olarak ne iş yaptığınızdan veya şirketinizin amacının ne olduğundan, projenizde tam olarak nelerle ilgilendiğinizden en iyi şekilde bahsedin. Herkesin çok iyi bildiği bir nokta vardır ki, bazen bir işi iyi anlatmak o işi ne kadar iyi yaptığınızdan daha önemli olabilir. Bu sebeple karşınızdaki kişiyi etkileyecek açılımlar yapmayı ihmal etmeyin. Bir çırpıda ağzınızdan çıkan iş tanımı sohbeti hemen bitirebilecekken aynı işi etkileyici şekilde anlatmanız sohbetin devamını sağlayabilir. Örneğin; “Youthall’da çalışıyorum.” demek yerine, “Şirketlerle öğrencileri buluşturan ve onlara staj, şirket kültürü, kariyer fırsatları gibi konularda imkanlar sunan Youthall’da çalışıyorum.” demek çok daha iyi bir tercih olacaktır. İkinci tercihte ilgi çeken birçok detay mevcut. 

  • En iyi yaptığınız şeyden bahsedin

Bu bir yetenek, uzmanlık alanı veya ilgilendiğiniz bir konu olabilir. Bu özelliğiniz karşı tarafın aklında kalmanızı sağlayacağı gibi sizinle çalışma noktasında bir adım attırıcı olabilir. Çok iyi yaptığınızı düşündüğünüz bu şey; karşı tarafın aklına bir kişi, proje ve iş açıklığını getirebilir. Kendinizi en iyi şekilde anlatmanız birçok fırsatı doğurabilir, unutmayın. Bu detay işinizle ilgili de olabilir, artı bir özelliğiniz de olabilir. Asansör Konuşması için kendini çok iyi tanımak, çok iyi tanıtabilmek için olmazsa olmaz.

  • Sizi özel kılanın ne olduğunu bulun

Binlerce insan aynı mesleğe ve iş tanımına sahip. Sizi farklı kılacak şey ise işinizdeki ve kişiliğinizdeki önemli özellikler. Örneğin, müşteri odaklı mı çalışırsınız? Projeleriniz için birçok bağlantıya mı sahipsiniz? Ya da detaycı kişiliğinizle hatasız bir iş mi ortaya koyarsınız? Belki de birçok dil biliyorsunuzdur? Bunlar üzerine eğilmek, geçmiş deneyimlerimizi ve başarılarınızı mümkünse hikayeleştirerek anlatmak sizi akılda tutacak önemli noktalardandır. Hikayeleştirerek anlattığınız konu; kısa bir örnek verip geçtiğiniz duruma göre %63 oranında daha akılda kalıcı oluyor, bilginiz olsun!

  • Neler katabileceğinizden bahsedin

Kendinizi yeterince tanıttınız. Şimdi karşı tarafa katabileceklerinizi somut olarak belirtmelisiniz. Asansör konuşmanızın sürekli bir değişim gösterebileceğinden bahsetmiştik, yine buna bağlı olarak iletişim kurma amacınız o anda ne ise somut örneklerinizi sıralayın. Örneğin, yatırım almak istediğiniz projeniz ne gibi amaçlara hizmet ediyor? Sonucunda neler kazanacaksınız? Bu projede yer almak neden önemli? Kendinize doğru soruları sorduktan sonra cevaplarınızı karşı tarafa aktarın. Asansör konuşmanızın aynı zamanda bir ikna yöntemi olabileceğini unutmayın.

  • Bir başarınızı paylaşın

Başardığınız şeyleri paylaşmak, hem size olan güveni arttırır hem de yeni başarılar da elde edebileceğinizi düşündürür. Burada gerçekten heyecan ve gurur duyduğunuz durumlardan bahsetmeyi ihmal etmeyin, sizin heyecanınız karşı tarafın da hoşuna gidecektir. Bunu daha önce paylaştığımız gibi hikayeleştirme tekniği ile anlatmanızı tavsiye ederiz. Az ve öz detaylarla paylaştığınız bu başarınız, karşı tarafta detaylara dair soru sorma isteği uyandırabilir. 

  • Ne istediğinizi açıkça söyleyin

Buraya kadar kendinizden bahsettiniz. Şimdi cesaret göstererek bir adım atın ve ne istediğinizi açıkça söyleyin. Hayatta yeterince açık olamadığınız için birçok fırsat kaçıyor olabilir, bu sefer buna engel olun ve adım atın. Tam olarak ne istediğinizi paylaştıktan sonra, karşı tarafla iletişime geçebilmek için bir iletişim adresi alın. Bu bir kartvizit, telefon numarası veya mail adresi olabilir. Şimdi asansör konuşmanız sayesinde, detayları konuşmak için bir toplantı ayarlayabilirsiniz!

İlginizi çekebilir: Analitik Düşünme Nedir? Analitik Düşünmede Nasıl Ustalaşabilirsiniz?

Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma!

Bir yanıt yazın