TikTok ve İnanılmaz Etkisi

Şüphesiz ki pandemi dönemi itibariyle en çok kullanılan sosyal medya platformu TikTok oldu. TikTok aslında ilk kullanılmaya başlandığı yıllarda hor görülüp insanların kullandığını söylemeye bile çekindiği bir uygulamaydıi. Fakat zaman ilerledikçe günümüzde yediden yetmişe değişen ve sayısı milyonları bulan bir kitleye sahip oldu. Bu kullanıcılar sadece izlemekle kalmıyorlar kendileri de birer içerik üreticisi olarak emek ve zaman harcıyorlar. Birçok kullanıcı influencer’lık teriminin doğduğu ve kendilerine adeta yeni bir sektör yaratan instagram topluluğunda kendini rahatça ifade edemiyor, istediği kitleye ulaşması uzun zaman alabiliyordu. 

Her nasılsa başta sadece birçok insana tuhaf ve küçük düşürücü gelen dans videolarıyla kitle edinmeye başlayan TikTok şimdilerde herkes için farklı ve birçok türde içerik sunuyor. Yemek, moda, vloglar ve herkes tarafından kullanılan ses ve müziklerle birçok kişiye hitap etmeye başladı. İnsanların çoğu işten veya okuldan yorucu bir tempodan sonra tamamen kendilerini eğlendirmek amacıyla TikTok videoları izlemeye başladı. Çeşitli içeriklerin yüklenmesiyle hedef kitlesi de genişleyen TikTok tabi ki ticaret yapan kesimin de ve markaların da dikkatini çekti. 

Sadece bir an bir TikTok fenomenin videosunda görünen ürünler saniyeler içinde aranıp bulunuyor ve dakikalar içinde biter hale geldiğini fark eden birçok firma ve marka yetkilileri başta her ne kadar mesafeli olsalar da hatta ürünlerinin bir TikTok videosunda olmasını istemeseler bile durum şu an çok farklı boyutlarda. Markalar birçok TikToker olarak adlandırdığımız kitle sahibi veya daha önce viral videoların, viral seslerin sahiplerine ürünlerini tanıtmaları için gönderiyor ve anlaşmalar sağlanıyor.

Tiktok viral

Bir Çikolata Meselesi

Bu viral videolar ve içerik üreticileri sayesinde birçok ürün hızla yayılmakta. Özellikle şu sıralar meşhur olan antep fıstık kremalı çıtır kadayıflı çikolata videoları tüm keşfeti esir almış durumda. Bu videoların viral olmasıyla birden bu çikolata ve türevlerine olan ilgi arttı. Herkes adeta birer şefe dönüşerek bu tarz çikolataları kendileri yapmaya ve videolarını paylaşmaya başladı. Bunu ticarete döken kesimlerde var tabii.

Trendler sürekli değişmekle birlikte bazen sadece bir marka veya o markanın spesifik olarak bir ürünü bile popüler olabiliyor ve markalar TikTok uygulamasının kullanıcıları üzerindeki bu etkileriyle satışlarını belirgin bir şekilde arttırabiliyorlar. Tam da bu sebeple üreticilerin verdiği reklamlarda instagramdan TikTok uygulamasına kaydı. Bunun sebebi bu uygulamadaki içerik üreticilerinin daha az bir reklam bütçesiyle  daha fazla insana ulaşma imkanı sunması. İnsanlar artık bir alışveriş yapacaklarında instagram fenomenlerinden daha çok kendilerine benzer hayatlara ve deneyimlere sahip olduğunu düşündükleri TikTok fenomenlerinin önerilerini dinliyorlar. 

Yazımın sonlarına gelirken özellikle içinde bulunduğumuz bu dönemde dünyadaki bütün insanların eğlenmeye ve eğlendirilmeye en ihtiyacı olduğu dönemde TikTok oldukça iyi bir hız yakaladı. Bu yeni uygulamaya duyulan yabancılık  aslında doğallığı arttırdığı ve herkesin kendine daha yakın hayatlara sahip yani aslında daha dürüst ve güvenilir olduğunu düşündüğü içerik üreticileri namı değer TikToker’lar sayesinde hızlı bir etki alanı oluşturdu.

İlginizi çekebilir: Sosyal Medya Çağı: Tiktok’un Yükselişi

Bir yanıt yazın