Humanspire #79 Chief Human Resources Officer İpek Baylav

Humanspire’ın yeni röportajında kariyerine Edenred Türkiye ‘de başlangıç yapmak isteyenleri heyecanlandıracak bir sohbet ile karşınızdayız. Edenred Türkiye Chief Human Resources Officer İpek Baylav’a merak ettiklerinizi sorduk ve ilham verici cevaplar aldık.

İpek Baylav’ın kariyerinden kesitlere ve verimli tavsiyelerine yer verdiğimiz bu röportaj için keyifli okumalar dileriz!

Röportajın okuyucuları için kariyer yolculuğunuzdan biraz bahsedebilir misiniz?

Lisans eğitimimi Maryland Üniversitesi’nde Uluslararası İlişkiler ve Psikoloji bölümlerinde çift anadal yaparak tamamladım ve iş hayatıma 1999 yılında Antal International Danışmanlık şirketinde İşe Alım Danışmanı olarak başladım. Ardından PricewaterhouseCoopers İnsan Kaynakları Danışmanlığı bünyesinde Kıdemli Danışman olarak görev yaptım. Burada farklı sektör ve coğrafyalardaki uluslararası firmalara insan kaynakları dönüşümü, organizasyonel gelişim, seçme ve yerleştirme alanlarında danışmanlık hizmeti verdim. 2005 yılı itibarıyla ilaç sektöründe insan kaynakları ve kurumsal iletişim alanlarında farklı liderlik görevleri üstlendim. Çalıştığım şirketlerde insan kaynakları ve kurumsal iletişim süreçlerinden ve yönetiminden sorumlu olarak; liderlik gelişimi, yetenek yönetimi ve yedekleme, değişim ve dönüşüm yönetimi, yalın ve çevik organizasyonlar, dijital İK uygulamaları, birleşme ve satın alma süreçlerinde de uzmanlaştım. 2017 yılında ING Bank bünyesinde; Bireysel Bankacılık, Kobi Bankacılığı, Ticari Bankacılık, Kurumsal Bankacılık ve Şube Operasyonlarından sorumlu İnsan Kaynakları Grup Müdürü olarak çalıştım, ardından BDP Lojistik firmasının İnsan Kaynakları ve İletişim Direktörlüğü görevini üstlendim. Haziran 2022’den bu yana Edenred Türkiye’de Chief Human Resources Officer olarak görev yapıyorum. 


Çalışma hayatınızda benimsediğiniz ilkeler nelerdir?

Hepsi birbirine oldukça entegre olan saygı, adalet, açık iletişim ve empati değerlerini benimsiyorum.


Şirketinizde genç yeteneklere yönelik ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz?

Global programımız “Edenstep” bu kapsamda kullandığımız tek kaynağımız. Edenstep programımız; dijital, finans, pazarlama ve strateji gibi alanlarda yeni mezunlara 24 ay boyunca uluslararası fırsatlar sunuyor. Genç yeteneklere, Brezilya’dan Amerika Birleşik Devletleri’ne, İtalya’dan İngiltere’ye Edenred’in dünya genelindeki iştiraklerinde görev alma imkanı sağlıyoruz. Bu süreçte onlar da yeni bir dizi beceriler geliştiriyor, bağlantılarını uluslararası kapsamda genişletiyor, hayatta bir kez yaşanacak bir deneyim tecrübe ediyorlar.

Ayrıca, üniversite fuarlarında kendimizi tanıtarak genç yeteneklerle bir araya geliyor ve liseden üniversite sona kadar staj programları da sunuyoruz.


İyi bir yönetici olabilmek için bireysel başarının yanında iyi bir ekiple de çalışmanın önemli olduğunu söyleyebiliriz. Siz ekibinizde çalışacak ideal bir adayın nasıl biri olmasını istiyorsunuz?

Birlikte olağanüstü işlere imza attığımız “Rüya Takım”ımıza dahil olacak ideal adayın; gelişime ve öğrenmeye açık, ilişki kurma ve iletişim becerisi yüksek, değişime adapte olabilen ve fikirlerini dile getirmekten çekinmeyen bir takım oyuncusu olmasına önem veririm.


Kariyerinizin başındaki kendinizle bugün bir araya gelme imkanınız olsaydı o günkü size neler söylerdiniz?

Ona, “Her düşüşün bir kalkışı vardır. Hata yapmadan doğruyu bulmak imkansızdır. Hatalarımız ile öğrenir ve daha güçlü oluruz.” derdim.


Youthall’u takip eden genç yeteneklere kariyer hayatlarında neler tavsiye edersiniz?

Genç yeteneklere her şeyden önce ilk tavsiyem; fikirlerini söylemekten asla çekinmemeleri. Fikir fikirden üstündür ve her fikir değerlidir. Birlikte çalıştığınız insanlardan öğrenin. Çok çalışın. Çok öğrenin. Öğrenmenin sonu yok. Değişime açık olun. Çakralarınız hep açık olsun, bilgiyle dolsun. Başarının anahtarının insan olduğunu ve şirketlerde farkı yaratanın siz olacağınızı unutmayın. En kötü tecrübenin bile sizi bir adım ileriye taşıyacağını bilin.


Şirketinizde yapay zekâ teknolojisini işe alım ve mülakat süreçlerinizde kullanıyor musunuz? Kullanıyorsanız nasıl kullanıyorsunuz? Kullanmıyorsanız gelecekte kullanma konusuna nasıl bakıyorsunuz?

Yapay zeka uygulamaları hiç girmediğimiz, kullanmayı tercih etmediğimiz bir alan. Edenred Türkiye olarak; finansal hizmetler alanında faaliyet gösteriyor, birçok müşterimizin verisini işliyoruz. Bu verileri korumaktan mükellef olduğumuz için bu tarz konulardaki hassasiyetimiz çok yüksek. 

Öte yandan, yapay zeka teknolojisini tercih etmesek de sistemimizin tamamıyla dijitalleştiğini ve bu alanda çok sayıda başarılı işe imza attığımızı söyleyebilirim. Geçen sene itibarıyla Betterment adını verdiğimiz; tüm oryantasyon, onboarding ve seçme yerleştirme süreçlerimizi dijitale çevirdiğimiz yepyeni bir döneme geçiş yaptık. Bunu da EdenPeople sistemimizle gerçekleştirdik; tüm iş başvuruları EdenPeople’dan geliyor ve adaylara oradan dönüş yapılıyor. Adayların İK analitik datası, kendi EdenPeople datamız içerisinde süzgeçten geçiyor ve yine iş teklifi de bu platformdan yapılıyor. Adaylar iş teklifini kabul ettikten sonra henüz daha Edenred çalışanı olmamalarına rağmen dijital bir oryantasyon sürecine dahil ediliyorlar; kendi bilgilerini kendileri sisteme girip belgelerini sistem üzerinden yüklüyorlar. 


Son olarak, sizin için faydalı olan ve genç yetenekler için de çok faydalı olacağını düşündüğünüz kitap, dizi, film, podcast vb. öneriniz var mı?

📚Kitap:

  • Seth Godin – Poke the Box – İş Dünyasının Sınırlarını Aşmak
  • Brian Tracy – İş Dünyasında Başarı Yasaları 

🍿Film: 

  • Ölü Ozanlar Derneği
  • Can Dostum

🎬Dizi:

  • Friends

İpek Baylav’a bu samimi ve faydalı yanıtları için çok teşekkür ediyoruz. Humanspire ile yeni bir röportajda buluşmak dileğiyle, Youthall‘u takipte kalın!

Bir yanıt yazın