AI Art’a Karşı Savaş: Cara

Yapay zeka aracılığı ile sanal ortamda oluşturulan eserlerin bütünü olan ai art, kimileri tarafından beğenilse de sanat niteliği taşıyıp taşımadığı hala konuşulmakta ve eleştirilmektedir. Kişiler tarafından çizilen, yaratılan eserlerin verilerini depolayarak ve kopyalayarak benzer ya da başka biçimlerde üretilen yapay zeka ürünleri gerçek ile karıştırılmakta ve sorgulanmaktadır. Bugünlerde sanatçılar bu duruma tepki olarak dijital ortamda sanatlarını duyurduğu çoğu mecradan çekilmekte ve eserlerini başka bir platforma taşınmaktadır. Dünyanın farklı yerlerindeki sanatçıların eserlerini tek bir çatı altında toplayan portfolyo ve freelance iş uygulaması olan Cara, sanatçılara eserlerinin korunmasını vadetmektedir. Peki bu eserler neden korunmaya ihtiyaç duymakta? Sanatçıların yapay zekaya karşı açtığı bu savaşı gelin birlikte inceleyelim. 

AI ve Altı Parmak

Geleneksel sanat ve dijital sanat arası çekişmeler süregelirken yapay zekanın katkıları ile yalnızca komut vererek herhangi bir boya ve kalem tarzı materyale ya da dijital çizim programına ihtiyaç duymadan görseller yaratmak yaygınlaştı. Yapay zeka büyük bir depolama ve arşiv kategorisine sahip olduğu için verdiğiniz komutları ünlü bir ressamın bir ya da birden fazla eserine uyarlayabilmektedir. Bu durum göze ne kadar hitap etse de çaba bulundurmamakla birlikte başkasına ait olan bir tarz ve emeği kopyalaması ile bir çeşit emek hırsızlığı olarak eleştirilmektedir. Özellikle dijital platformlarda sanatını paylaşan kişilerin eserlerinin alınıp yapay zeka ile değiştirilerek başka biçimlerde ve isimlerde sunulabilir olması telif hakkı açısından tehlike yaratmaktadır. Ai ile yaratılan çizimlerin gerçek ile ayrıştırılmak her ne kadar zor olsa da yaratılan karakterlerde olan mantıksal hatalar bazen bu durumu ele vermektedir. Yapay zeka ile üretilen resimlerde ya da fotoğraflarda parmak sayısının normalden fazla oluşu ya da biçimsel farklılıklar gösterdiği görülür. Bu duruma sebep olarak elin biçimlendirilmesi, konumlandırılması ve tutma gibi hareketlerin yapay zeka tarafından algılanmakta zorlandığı gösterilebilir. Bu tutarsızlık şu an alaya sebep olsa da öğrenme kapasitesi giderek artan yapay zekanın bu kusurunu da geliştireceği beklenmektedir.

Cara ile Tanışın!

Son zamanlarda sosyal medyada faaliyet gösteren sanatçılar teker teker bir yere akın ediyor. Peki nereye?  Özellikle Instagram’ın veri politikası ve algoritmasından mustarip olan sanatçılar eserlerini daha güvende tutmak ve kitlelere ulaştırmak için Cara’yı tercih ediyorlar. Cara yapay zeka ve beşeri eserlerin birbirinden ayrıştırılmasını destekleyerek bir filtreleme sistemi yaratan, emek içeren özgün ve yaratıcı eserlerin korunmasını destekleyen bir platformdur. Bu platformda eserlerinizi gönül rahatlığı ile paylaşıp sanatınızı daha fazla kitleye ulaştırırken, tercihlerinize göre iş bulmanız da mümkündür. 

Cara hakkında daha fazla bilgi almak ve oturum açmak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.

Yapay zeka gün geçtikçe kendini geliştirmeye ve büyümeye devam etse de bilgi akışı bizlerin kullandığı ağlardan geçmektedir. Sanatçıların emek ve yeteneklerini gasp etmemek için sosyal medya platformlarının veri ihlallerinin karşısında durması gerekmektedir. Dileriz sanata ve sanatçıya değer veren ve haklarını gözeten platformların sayısı giderek artar.

Youth Awards Blog Banner

Bir yanıt yazın