Staj Başvurusu Yaparken Dikkat Etmeniz Gereken 5 Nokta

Staj başvurusu üniversite öğrencileri için zorlu serüven… Hayatlarımızı daha iyi standartlarda yaşamak için neredeyse çocuk denecek yaştan itibaren onlarca sınava hazırlanarak geçirdik. Girdiğimiz sınavlar  ardından hep farklı derecelerde önem teşkil eden bir başka sınavı getirdi.  Her sınavın en zoru olduğunu düşünürken üniversiteden mezun olup, iş arama serüvenine atılacağımız asıl hayatın başlayacağı gerçeğiyle yüzleştik.

Gömleğin bir düğmesi yanlış iliklenirse diğerleri de yanlış gider o yüzden üniversite yıllarında veya işe alım sürecinde atılan her adım bir sonraki adıma önayak olacaktır. Biz de iş hayatının en önemli adımı stajyerlik sürecinde staj başvurusu yaparken dikkat etmeniz gereken noktaları listeledik!

1. İlanları Detaylıca İncelemek

Staj başvurusu yapmak için şirketlerin portalları  üzerinden açtıkları ilanları detaylı bir şekilde değerlendirmelisiniz. İlanın içeriğinde verilen niteliklere sahip değilseniz görüşme daveti alamayabilirsiniz. Örneğin; uluslararası bir şirkete başvuru yapıyorsanız iyi derecede İngilizce şartının arandığını ve hatta görüşme yapmadan önce yeterlilik sınavına tabii tutulabileceğinizi bilmeniz gerekiyor. Orta derecede İngilizce bilgisine sahip iseniz başarılı bir görüşme geçiremeyebilirsiniz.

2. Başvuruya Ön Yazı Eklemek

Ön yazı, yöneticiye sizin hakkınızda özet bilgi verecektir. Kısa ve yalın olmalı. Ön yazınızda eğitim bilgilerinizden, çalışmalarınızdan, deneyimlerinizden ve kişisel özelliklerinizden bahsetmelisiniz. Staj başvurusu yapıyor iseniz, staj yapacağınız tarihleri ve sigorta durumunuzu belirtmelisiniz. Zira okulunuzun zorunlu stajı yok ise zorunlu staj ilanlarına başvurmamalısınız. Gönüllü ilanlara başvuru yapıyor iseniz bunu da ön yazınızda belirtmelisiniz.

3. Başvuruyu Şirketin İşe Alım Zamanında Yapmak

Bir şirkete alım dönemi dışında CV’nizi göndermenizin  başarısız bir girişim olduğunu ve hatta mailinizin okunmayabileceğini de bilmelisiniz. Bu noktada asıl dikkat etmeniz gereken şey, şirketin işe alım için ilan açtığı zamanları takiplemek ve gereken zamanda doğru CV ile başvuruyu gerçekleştirmek sizin şirkete dahil olmanızı kolaylaştıracaktır.

4. Referansları Doğru Kullanmak

Hakkınızda iyi yorum yapmayacağını düşündüğünüz, tatsızlık yaşadığınız birini referanslarınız kısmına yazmamalısınız. Referans araştırması yapacak yönetici, referansınızla görüşmesinden sonra hakkınızda olumsuz karar verebilir. Aynı şekilde referansınızın fazla iyi (!) yorum yapması yöneticinin hakkınızda fazla beklentiye girmesine sebep olacaktır.

5. Başvurulan Şirketi Araştırmak

Yöneticinin size şirketle ilgili yönelteceği soruya hazırlıklı olmalısınız. Bu sayede çalışmak istediğiniz kurum hakkında bilgi sahibi olduğunuzu karşı tarafa geçirmiş olursunuz. Şirket hakkında sorulan soruları yanıtlayamıyor olmanız, şirket kültürünü hiç araştırmadığınız ve başvurduğunuz şirkette çalışmak için çok da hevesli olmadığınız izlenimi yaratacaktır.

Senin de İlgini Çekebilir: Bir Yaz Stajı Ile Kendinize Katabileceğiniz 5 Önemli Şey

Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma.