ABD’de Yüksek Lisans Yapmak İçin Bilmeniz Gerekenler

Yurt dışı eğitiminde en çok tercih edilen ülkelerden birisi olarak, ABD uluslararası öğrencilere çeşitli alanlarda yüksek lisans seçenekleri sunmaktadır. Her ne kadar ABD katı göçmen politikaları uygulasa da, çeşitli ülkelerden kendi eğitim profiline uygun uluslararası öğrencileri sınırlarına kabul etmektedir. Özellikle de yüksek lisans için fazlasıyla rağbet gören ABD üniversiteleri, öğrenci kabul süreçlerinde diğer ülkelerin eğitim kurumlarına nispeten daha detaylı bir süreç işledikleri söylenebilir.

Avrupa eğitim sisteminden farklılıkları ve daha ortalama ve öğrenci profiline odaklı kabul süreçleri dolayısıyla ABD eğitim kurumlarına başvuru yaparken kendinizi iyi hazırlamanız ve tanıtmanız gerekir. Bu yazımızda ABD’de yüksek lisans başvurusu yapmadan önce bilmeniz gereken önemli detayları listeledik.

Araştırma Bazlı Lisans

Diğer yurtdışı eğitim programlarında görebileceğiniz tamamen araştırma odaklı lisans programlarını ABD eğitim sisteminde görmeniz zor. ABD yüksek eğitim sisteminde neredeyse bütün programlar hem araştırma hem de öğretim ve değerlendirme odaklı gitmektedir.

ABD’deki yüksek lisans programlarında öğrencilerden özgür düşünmeleri ve çalışmaları beklenmektedir lakin yine de diğer yurtdışı eğitim programlarına kıyasla daha yapılandırılmış bir eğitim sistemi olduğu söylenebilir. ABD’deki yüksek lisans programlarında daha sık ve düzenli değerlendirilmeye ve sınava tabi tutulmaya hazır olun.

Her ne kadar katıldığınız program bağımsız çalışmaya elverişli olmasa da, bu sistemin size katacağı olumlu etkiler olacaktır. Daha organize bir eğitim sisteminden yaralanıp, üniversite dereceniz ile birlikte tamamlayıcıyı beceriler edinebilirsiniz.

Düzenli Değerlendirme ve Notlandırma

ABD’deki yapılandırılmış eğitim sistemi diğer seçeneklere kıyasla öğrencileri daha fazla değerlendirmeye tabi tuttuğu söylenebilir.

Diğer ülkelerdeki yüksek lisans programları genelde az sayıda ama büyük değerlendirmeler, sınavlar yada sunumlar içerir fakat ABD’deki programlar için durumun tam tersine olduğunu söyleyebiliriz.

Eğer ABD’de yüksek lisans programına katılırsanız çok daha sık değerlendirmelere ve görevlere tabi tutulacaksınız. Dönem boyunca yaptığınız sınıf içi sınavlar, değerlendirmeler ve yazdığınız kısa makaleler gibi küçük görevler dönem sonundaki genel ortalamanızı (Grade Point Average/GPA) belirleyecektir.

ABD’de Yüksek Lisans Süresi

Amerika’da yüksek lisans bölüme bağlı olarak ortalama 2-3 sene sürmektedir. Bazı bölümlerde bu süre 2 senenin altına inebilir.

ABD’deki yüksek lisans eğitim süresinin bazı ülkelerin yüksek lisans programlarına göre daha uzun olmasının nedeni ABD’deki yapılandırılmış eğitim ve düzenli değerlendirme gibi nedenlerden kaynaklanmaktadır.

Bu nispeten uzun eğitim süresini kendinizi geliştirmek için yeni fırsatlar yaratmak ve tamamlayıcı yeteneklerinizi geliştirmek için aleyhinize çevirebilirsiniz.

ABD’de Yüksek Lisans Programları

ABD’deki yüksek lisans programları her ne kadar diğer ülkelerdeki benzer programlara göre daha yapılandırılmış ve performans odaklı olsa da, sizlerden her yüksek lisans programında olan ayrıntılı çalışma ve uzmanlaşma gibi yetenekler beklenecektir.

Bu beklentilere ek olarak ABD’deki yüksek lisans eğitimi programları kabaca akademik programlar ve profesyonel programlar olarak iki gruba ayrılabilir.

  •  Akademik Programlar

ABD’deki akademik yüksek lisans programları geleneksel akademik yüksek lisans programları ile benzerlik göstermektedir. Bu programlarda öğrencilerden alanları hakkında genel bir bilgiye sahip olmaları ve programı alanında etkili araştırmalar ve uzmanlıklarıyla ilişkili bir tez çalışması ile bitirmeleri beklenmektedir.

Çalışma ve uzmanlık alanlarını daraltmaktansa bu programlarda öğrencilerden bir disiplin etrafında etkin seviyede geniş bir bilgi birikimine sahip olmaları beklenir.

Bu durum ABD’deki eğitim sisteminin bir yansıması olarak düşünebilir. ABD’de lisans seviyesinde öğrencilerin çeşitli alanlarda eğitim gördüklerini düşündüğümüzde, yüksek lisansa geçiş yaptıklarında bu alanlardan birisini seçmeleri gayet anlaşılabilir.

ABD eğitim sisteminden çıkmış ve lisans eğitimi süresince birden fazla alan üzerine çalışmış bir öğrenci için yüksek lisansta bir alana odaklanmak kendi çapında bir uzmanlaşma olarak görülebilir.

Temel alan bilgisi ve metodolojik eğitim genellikle zorunlu olmakla birlikte, öğrenciler alabilecekleri çeşitli seçmeli dersler ile yüksek lisans derecelerini kişisel yetenek ve isteklerine göre şekillendirebilirler.

Yüksek lisans öğrencileri için spesifik bir konuya geniş çaplı yönelme fırsatı akademik programlarının sonunda yapacakları tez çalışması ile mümkün olmaktadır.

  • Mesleki Uzmanlık/Profesyonellik Programları

Adından da anlaşıldığı gibi mesleki uzmanlık programları, spesifik bir profesyonel kariyer için mesleki yetenekleri ve teknik eğitimleri öğrencilere sunmaktadır.

Çoğu mesleki uzmanlık programı akreditasyondan geçmiştir ve mezunlarına uzmanlaştıkları mesleklerde kariyer sahibi olmaları için yol açar.

Meslek uzmanlığı programları, akademik programlara kıyasla daha az seçmeli derse sahiptirler. Meslek uzmanlığı programlarında okuyan öğrenciler hedefledikleri mesleğin gereksinimlerini karşılayabilmeleri için daha sıkı bir müfredattan geçmekteler.

Akademik program öğrencilerinin mezun olmak için tez çalışması yapmaları gerekirken, mesleki uzmanlık programı öğrencilerinin ilgili şirket yada organizasyonlarda resmi staj yapmaları gerekebilir.

ABD’de Yüksek Lisans Başvuru Süreci

ABD’de üniversite yerleşme süreci biraz uzun ve emek gerektiren bir sürece dönüşebilir. ABD üniversiteleri başvuruları değerlendirirken titiz ve detaylı bir süreç sürdürür. Bu sürecin detaylı olması üniversiteye kabul almanızın zor olacağı anlamına gelmez lakin diğer ülkelerin üniversitelerine kıyasla ABD üniversiteleri öğrencilerden daha fazla belge ve bilgi bekler.

  • Akademik Transkript  (Not Döküm Belgesi)

Transkript, öğrencilerin öğrenimi süresince kayıt durumları, aldıkları dersleri, notları ve başarı değerlendirme kriterlerini içeren bir belgedir. ABD üniversiteler genel not ortalamasına ek olarak öğrenciler akademik yeterliliği hakkında daha ayrıntılı bilgi alabilmek için transkript isterler. Hatta bazı rekabetçi üniversiteler başvuran öğrenciden, dönemindeki diğer öğrencilerin not ortalamasını da talep edebilirler.

  • Başvuru Testi

ABD eğitim sistemin başvuru testleri yaygın olarak talep edilmektedir. Bu testler öğrencilerin problem çözme, kritik düşünme ve mantık gibi genel yeteneklerini ölçmek için yapılır.

  • Kişisel ve Akademik Referanslar

ABD’deki yüksek lisans programları genelde öğrencilerinden birkaç referans mektubu talep ederler. Bu tavsiye mektuplarından en azından birisi öğrenciyi yakından gözlemleme şansı yakalamış bir akademik personel tarafından yazılmış olması önerilir. Bunun dışında daha önce birlikte çalıştığınız bir iş arkadaşınızdan veya katıldığınız bir sosyal sorumluluk projesi kapsamında tanıdığınız birisi tarafından yazılabilir. Referans mektupları oluştururken hayatınızı ve karakterinizi farklı açılardan betimleyebilecek kişiler seçmenizi öneririz.

  • Kişisel Beyan

Kişisel beyan, başvurduğunuz üniversiteye kendinizi tanıtmanızı sağlayan makaledir. Bu makale sayesinde katılmak istediğiniz programdan neler beklediğinizi, ilerde neler yapmak istediğinizi ve daha önce yaptığınız şeylerden bahsederek üniversite yönetimine kendinizi tanıtabilirsiniz. Yüksek lisans öğrenci adayı olarak yetenek ve özelliklerinizle üniversiteyi etkileyebilir, potansiyeliniz ve istediğinizle başvurunuza olumlu dönüş alabilirsiniz.

  • Mülakat

Genelde işletme yüksek lisansı gibi rekabetçi programlara yapılan başvurularda tercih edilse de başvuru yaptığınız herhangi bir bölümden görüşme talebi alabilirsiniz. Mülakat talebi aldığınızda bunu olumsuz olarak algılamayın. Aksine bu kendinizi daha iyi tanıtmak ve iyi bir izlenim oluşturmak için bir fırsat olabilir. Bazı üniversiteler mülakatları mezunlar aracılığı ile gerçekleştirebilir. Başvurmak istediğiniz bölümden daha önce mezun olmuş birisi ile mülakatınızı gerçekleştirebilirsiniz. Bu öğrenci içinde üniversite ve bölümü daha yakından tanımak ve önden bilgi almak için bir fırsat yaratabilir.

  • Dil Sınavı

ABD’deki çoğu yüksek lisans programı İngilizce işlenmektedir. Eğer ki ana diliniz İngilizce değilse başvurduğunuz üniversite sizden dil yeterlilik sınavı talep edecektir.

IELTS (English Language Testing System) veya TOEFL (Test of English as a Foreign Language) sınavlarının ikisi de genel olarak ABD eğitim sisteminde kabul gören sınavlardır. Başvurduğunuz üniversite ve programa göre istenen test ve puan sonucu değişim gösterebilir.

Eğer daha önceden lisans derecenizi İngilizce olarak tamamladıysanız İngilizce yeterlilik sınavına girmenize gerek kalmayabilir.

İlginizi çekebilir: Neden Yurt Dışında Lise Eğitimi?

Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma!

Bir yanıt yazın