Hedeflerinize Ulaşmanın En Önemli Basamağı: Zaman Yönetimi

Sen de zamanım yok diye stres yapanlardan mısın? Her şeyin üst üste geldiğini söyleyen aslında bunları söylerken bile vaktini kaybedenlerden misin? O zaman bu yazı tam sana göre.


Zaman yönetimi gerçekten mümkün mü?

Zaman hayatımızın her anında kullandığımız bir kelime aslında ama tanımlamaya geldiğinde nasıl tanımlanır ki diye düşünmeye başlıyoruz. Zaman biz insanoğlunun ürettiği bir kavram. Bu kavrama göre hayatımızı şekillendiriyoruz. Şu an bu yazıyı okurken bile bu kavram olmak zorunda. Çünkü buna ihtiyacımız var. Yoksa nasıl yaşar, nasıl düzeni sağlarız? Bu öenmli kavramı hayatımızda ebedi olarak kalacak. Diğer bir soru … Haftada 168 saat mevcut her dakikasını verimli kullanabiliyor musun ? Cevabı tahmin edebiliyorum kocaman bir HAYIR!

Zaman yönetimi bu kavramın varlığından beri beraberinde gelen bir kavram olmasına rağmen günümüzde adını fazlaca duymaya başladık. Hedef planlama, kariyer planlama vs. gibi hayatımızı şekillendiren bu planlamaların vaktimizi doğru kullanmayla başarıya ulaşacağını biliyoruz. O yüzden zaman yönetimi hayatımızın bir parçası haline dönüştü. Zaman yönetimine vakit ayırarak hayatımızda köklü değişiklikler yapmak mümkün. 🙂

Zaman yönetimi bir planlama çeşididir. Planlamaya 24 saati nasıl geçirdiğimizin taslağını hazırlamayla başlayabiliriz. 🙂


Ortalama bir insan 24 saatini şu şekilde kullanır:

*Uyumak için günde ortalama 8 saat ;
*Makyaj, tıraş, kişisel bakım vs. için 1 saat;
*Öğünler için 3 saat;
*Ulaşım için 2 saat;
*Çalışma süresi için 9 saat;

Yani günde ortalama 23 saat normal aktiviteler için harcanıyor. Geriye kalan 1 saati de gereksiz aktiviteler ile dolduruyoruz. Daha fazla zaman elde etmek için bir saat erken uyanmak, 1 saat geç yatmak yada öğünleri atıştırmalıklarla geçirmek ilk akla gelen çözümler olsa da bu şekilde zaman yaratmak yaşam kalitesini düşürecektir.

Zaman yönetimi işte tamda bu noktada devreye giriyor. Seni başarının merdivenlerinde koşturacak olan zaman yönetimi planlamasına artık başlayabiliriz. 🙂


1) Zaman Yönetiminin Temel İlkesi: Planlama

Sana yukarıda ortalama bir bireyin gününü nasıl geçirdiğini ifade ettim. Ben bunu hep yapıyorum ama devamı gelmiyor dediğini duyar gibiyim. Bu sefer hayatını düzenleyeceğine garanti vererek başlamalısın işe. Planlamanı kağıt üstünde yapmalısın hem kalıcı olur hem de motive eder. Günlük iş bölümünü düzenlemek zaman yönetiminde en önemli ilkedir.


2) Amaçlarını Belirle

Zaman yönetiminde önemli bir diğer hususta amaçlardır. Yaptığın işlerin amaçları senin planlamanda düzen konusunda yardımcı olacaktır. İlerde nerede olmak istiyorsun hangi işi öncelikli yaparsan hedefine ulaşırsın gibi soruların cevaplarını amaçların doğrultusunda şekillendirirsin.


3) Yıllık Planlarını Oluştur

Plan oluşturmanın önemini belirtmiştim. İlk başta amaçlarımızı genel hatlarıyla belirledik. Sırada amaçları düzene koyabilmekte. Yıllık planların ile taslak olarak sene içerisinde hangi konuma geleceğini belirleyebilirsin. Böylece başarı merdiveninde hızlanmaya başlarsın.


4) Haftalık ve Günlük Planlar Oluştur

Plana her daim bağlı kalmayacaksın tabii ama plan oluşturmak seni düzene alıştırır. Hedeflerini amaçlarını yol haritanı gösterir. Haftalık ve günlük planlamalarla o hafta neyi tamamlayacağını yaz. Öyle şu saatte şunu yapmalıyım gibi değilde bugün şu işi bitirmeliyim tarzında cümlelerle planını oluşturur. Yani plan içinde esneklik sağla kendine. (motivasyonun temel prensiplerinden :))


5) Önceliklerini İyi Tespit Et

Amaç kısmında da değindiğim gibi önceliklerin senin hedeflerine bağlıdır. Olman gereken yer için yapman gereken tüm işleri birinci sıraya al. Hem bu işleri yaptığında motivasyonun yükselecek hemde başarı odaklı çalışacaksın.


6) Zamanını Öldüren Aktivitelerden Uzak Dur

Vaktini senden yok yere alan tüm faaliyetlere zaman vampirleri diyoruz. Az çok tahmin etmiş olmalısın bunları birde ben sıralayayım. 🙂

*Elimizden düşüremediğimiz telefonlar ve gereksizce yapılan telefon görüşmeleri yazışmalar zaman öldüren birinci aktivitelerdir. Sen istemedikçe bu aktiviteden vazgeçemezsin. 🙂

*Tam çalışmaya odaklanmışken kapı ziliyle irkilirsin kapıdaki canı sıkılan ve sohbet etmeye gelen komşudur. Beklenmeyen misafir zaman vampirlerinin en masum olanlarından. 🙂

*Dağınıklık ve düzensizlik; hepimizin ortak problemi. Düzeni sağlamadan çalışmaya başlamak hem motivasyonu düşürür hemde çalışmada kusurlar yaratır.

*Kararsızlık ve erteleme; asla kararsız olma yapacağın işlerin sonuçlarını iyi olursa hedefine bir adım yaklaştırır kötü olursa eğer yine bir adım yaklaşırsın çünkü o yolun yanlış olduğunu artık biliyorsundur. Yapacağın işleri ertelemen her daim seni bir adım geriye götürür.

*Acelecilik; hemen her şey anında sonuç versin isteriz ve işleri düzene koyarken de bu şekilde yaklaşırız. Önemli olan işi bitirmek değildir eksikliklerini minimuma indirgemek en güzeli.

*Sağlık ve stres; zaman vampirlerinin en tehlikesi stres. Stres aceleciliği, kararsızlığı ve neticesinde ertelemeyi doğurur. Sağlık problemlerine kapı açar. Diğer etkenlerle geriye bir adım düşerken bu etkenle beraber hedeflerinde bile değişime gitmek zorunda kalırsın. Unutma hedeflerine sağlıklı olduğun müddetçe zevk alarak ulaşırsın.

Hedeflerine ulaşmak zamanı yönetmekle başlar. Unutma, zaman biriktirilemez ama zamandan tasarruf edebilirsin. 🙂

Yazan: Özlem Duran

Youthall şirketler ile gençleri bir araya getiren profesyonel ağ ve yeni nesil işveren markası platformudur.

Bir yanıt yazın