Yepyeni Bir Üniversite Sporu ile Tanışın: Muggle Quidditch!

Yeni bir üniversite sporu ile tanışmaya ne dersiniz? Fantastik bir dünyadan kopup gelmiş eğlenceli bir spor olan  Muggle Quidditch ‘e merhaba deyin!

Quidditch, J.K. Rowling’in yazmış olduğu Harry Potter serisinde büyücülerin süpürge üstünde, uçarak oynadığı kurgusal bir spordur. İlk kez 2005’te ABD’nin Vermont eyaletinde bir grup üniversite öğrencisi tarafından oynanmaya başlamıştır. Quidditch beklenmedik bir şekilde çok ilgi görmüş ve dünyanın pek çok yerinde peş peşe takımlar kurulmaya başlanmıştır. Her ne kadar geçmişi Harry Potter romanlarına dayansa da artık 12 yaşını doldurmuş bir spor olarak, fantastik geçmişinden ayrılıp özellikle Amerika ve Avrupa’da 700’den fazla takım tarafından ciddiyetle oynanmaktadır.

Türkiye’de Quidditch!

2007’de ilk kez Dünya Kupası düzenlenmiş, 2010’da ise dünyanın her yerindeki quidditch oyuncuları tarafından resmi olarak tanınan Uluslararası Quidditch Topluluğu (IQA) kurulmuştur. Türkiye’de ise ilk olarak ODTÜ’de 2014 yılında Quidditch oynanmaya başlamıştır. Günümüzde ODTÜ, İTÜ, Hacettepe, Boğaziçi ve Uludağ üniversiteleri başta olmak üzere çeşitli üniversitelerde toplam 17 takım ve 300’den fazla sporcu bulunmaktadır. Henüz Türkiye’de federasyonu olmayan quidditch sporuyla ilgili organizasyonlar Quidditch Derneği (QD) tarafından yürütülmektedir.

Quidditch, 7’şer kişilik karma cinsiyetli takımlardan oluşan, ragbi, hentbol, yakan top gibi sporların karışımı olan ve sporcuların her daim süpürgeye binmek zorunda oldukları bir spordur. Her takımda 1 tutucu, 3 kovalayıcı, 2 vurucu ve 1 arayıcı olmak üzere 4 farklı pozisyon bulunmaktadır. Tutucular ve kovalayıcılar quaffle adı verilen topu rakip takımın çemberinden geçirip 10 sayı kazanmaya çalışırken, vurucular da bludger isimli toplarla rakip takımın oyuncularını vurup onları oyundan düşürmeye çalışmaktadırlar. Bir yandan da arayıcılar, snitch denilen ve snitch koşucusunun beline bağlanan topu yakalayıp takımlarına 30 puan kazandırmak ve maçı bitirmek için uğraşmaktadırlar.

Farklı pozisyonlar ve farklı toplar olmasının oyuna taktik ve teknik açıdan derinlik kattığı quidditch sporunda, kurallar dahilinde sert fiziksel temaslara izin veriliyor. En fazla 4 kuralı sayesinde aynı anda sahada bir cinsiyetten en fazla 4 oyuncunun bulunabildiği quidditchte, cinsiyet tanımı ikili sistem üzerinden değil, kişinin kendisini tanımladığı cinsiyet olarak kabul ediliyor. Bu sayede quidditch, yenilikçi yapısıyla sadece geleneksel sporların cezbetmediği bireyleri değil, cinsel kimliği sebebiyle spor yapma hakkı elinden alınmış bireyleri de kucaklıyor.

İlgini Çekebilir: Dünyadaki En İyi İnsan Kaynakları MBA Programları

Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma.

Youthall şirketler ile gençleri bir araya getiren profesyonel ağ ve yeni nesil işveren markası platformudur.