Yeni İşinize Güzel Bir Başlangıç Yapabilmek İçin 4 Tavsiye

Yeni bir işteki ilk haftalar, bazı açılardan çok rahat geçerken bazı açılardan çok zorlayıcı olabilir. İşe girer girmez ağır bir görev altına girme konusunda kendinizi yeterli hissetmeyebilirsiniz veya sizden beklenilenin tam olarak ne olduğunu bilmemek ve iş ortamında iyi bir izlenim bırakmaya çalışmak sizi duygusal olarak yorabilir.

Peki iş hayatına iyi bir başlangıcı nasıl yapmalısınız? Bu konuda yardımı dokunabilecek bazı tavsiyelere göz atalım:


1) Olabildiğince fazla soru sormaya çalışın.

Soru sorarak sadece işinizi nasıl yapacağınızı daha çabuk öğrenmekle kalmaz, aynı zamanda bu işe olan ilginizi ve hevesinizi de daha rahat gösterebilirsiniz. Yöneticiler bu hevesi ve ilgiyi sadece yeni çalışanlardan değil, iş yerindeki bütün çalışanlardan görmek ister. Unutmayalım ki iş ortamında büyük bir hevesle çalışan kişiler her zaman 1-0 öndedir. 🙂
Eğer sürekli soru sorarak yöneticilerinizi ve iş arkadaşlarınızı sıkmaktan korkuyorsanız, merak ettiğiniz konuları beyninizde küçük başlıklar altında toplayıp bütün sorulara tek bir seferde değil, zaman içerisinde cevap almayı deneyebilirsiniz.


2) Göreviniz hakkında netlik kazanın.

Her ne kadar sizden beklenilenin ne olduğu konusunda emin olsanız da yöneticilerin fikirlerinin ne kadar sık değiştiğini görünce şaşırabilirsiniz ve ne yazık ki bu durum performans değerlendirmesinde talihsiz sürprizlerle karşılaşmanıza neden olabilir. Yöneticinizin sizden tam olarak ne istediğini bildiğinizden emin olun ve küçük resimden ziyada büyük resme odaklanın. Örneğin, içinde bulunduğunuz takımla beraber, sadece bu ay değil, bu yıl içerisinde işinizde nasıl bir yol izlemeniz gerektiğini öğrenebilirsiniz.


3) İş arkadaşlarınızla bire bir görüşmeler ayarlamaya özen gösterin.

Ekibinizdeki arkadaşlarınızla tanışmak ve onlarla vakit geçirmek, iş ortamındaki mutluluğunuz ve huzurunuz için çok önemlidir. İş ortamında kendinize örnek aldığınız, çalışmalarını takdir ettiğiniz bir arkadaşınızı boş bir zamanında kahve içmeye davet edebilirsiniz. İş arkadaşlarınızla bire bir olan konuşmalarınız sırasında, sadece onları tanımakla kalmayıp aynı zamanda sizden daha tecrübeli olan arkadaşlarınızdan çok değerli tavsiyeler de alabilirsiniz. 🙂


4) Çalıştığınız şirketin kültürünü kabullenmeye çalışın.

Şirketinizin giyim kuşam kurallarına veya çalışma saatlerine bağlı kalmaya çalışın. Bu kültürü sadece sizin kabul etmemeniz, şirketin kültürünü değiştirmeye yetmeyecektir. Yöneticinize şirketin normlarının ne olduğunu ve neden bu normlara bağlı kalındığını sormaktan çekinmeyin. Tabii ki bu normlara bağlı kalmaya çalışırken kendi kişiliğinizden ve değerlerinizden ödün vermemelisiniz. Eğer sizin değerlerinize gerçekten ters düşen bir durumla karşılaşırsanız, belki de bu işten ayrılmanız, sizin için uygun olabilir.

Bilkent Üniversitesi İngilizce İşletme

Bir yanıt yazın