Yalnızca Çalışmakla Elde Edebileceğiniz 6 Önemli Yetenek

İş hayatında ille de çift anadal yapmak gerekir. Birincisi okuldan aldığınız diplomayla başlar, ikincisi de işin kendisini öğrenmeyle; çünkü bazı şeyleri size üniversitede öğretmezler. Çalıştıkça öğreneceğiniz 6 yetenek de şöyle:


1) Odak noktanızı bulun.

Girişimcilerin en büyük problemlerinden biri, dikkat eksikliğidir. Nereden fırsat yakalayacaklarını bilmediklerinden darmadağın olabilirler. Parlak obje sendromu da denilen bu duruma yakalanmalarının en büyük sebebi ise yaratıcı olmaları.

Diyelim ki, ekmek fırını açacaksınız. Sonra aklınıza poğaça da yapmak geliyor, bir bakmışsınız, pasta da yapıyorsunuz. Derken çikolata şeker satıyorsunuz. Sonra bakmışsınız, bakkal olmuşsunuz.

Ne yapmak istediğinizi bilin.


2) “Hayır”ı cevap olarak kabul etmeyin.

Eğer fikrinizin dahiyane olduğunu düşünüyorsanız, “hayır”lar yüzünden yılmamayı öğrenmelisiniz. Parlak fikirler zor anlaşılabilir. Sektör devleri bile yanlış öngörüde bulunabilir. Reddedilmenizin sebebi fikrinizin işe yaramaması değil, henüz anlaşılamaması olabilir. “Evet”i duyana kadar devam.


3) Yükseklere sıçramak için inmeyi bilin.

Girişimcilik, yenilik getirir. Girişimci zekalar, eksiklikleri bulur ya da yeni ihtiyaçlar doğurur. Bu harika bir şey belki ama şunu unutmamak lazım: İnsanlar değişiklikten korkar. Zihnimiz bizi korumaya programlıdır ve karşılaştığımız yeniliklerin tehdit olup olmadığını anlamak için sorgular. Riskli bulduğuna zor yanaşır. Bu sebeple yükseklere uçacaksanız, iniş takımlarınızın sağlam olduğundan emin olun.


4) Hayır demeyi öğrenin.

Bazı durumlarda da gerekli olan kelime, hayır. Bir girişimci olarak yapılan tüm anlaşmalar size ivme kazandırır. Ancak bir de karşınıza çıkan engeller vardır. Bu engelleri aşmak çok önemli. İlk etapta bir şey olmayacağını düşünerek dediğiniz “evetler” ileride çok büyük sorunlar olarak karşınıza çıkar. Hayır demeyi öğrenin.


5) Mükemmeliyetten vazgeçin.

Birçok iş yeri sahibi mükemmellik takıntılıdır ve bu hem enerji hem de zaman kaybıdır. Her adımınızı mükemmel kılmaya çalışırsanız, yavaşlarsınız. Mükemmel değil, sağlam adımlar atın. Hata yapabilirsiniz. Hata yapmak sizi olgunlaştırır, güçlendirir. Tüm büyük başarılar, sayısız hataların sonucudur.


6) Satışa odaklanın.

Evet yaptığınız işi sevmeniz güzel ama yeri geldiğinde duygusallığı da bırakmak gerek. Para kazanmak zorundasınız, çünkü çalışanlarınız ödeme, ofis sahibiniz kira bekliyor. Sadece bunlar için değil, kendiniz için de kazanmalısınız. Tüm sorumluluklarınızdan arınıp, daha iyisi için çalışmaya, yaratıcılığınızın tadını çıkarmaya durumunuz olsun.

Youthall şirketler ile gençleri bir araya getiren profesyonel ağ ve yeni nesil işveren markası platformudur.

Bir yanıt yazın