Y Kuşağının İş Hayatından ve Yöneticilerden Beklentileri Nelerdir?

Y Kuşağının İş Hayatından ve Yöneticilerden Beklentileri Nelerdir?

Y kuşağı. Teknoloji/İnternet/Dijital Kuşağı. Bir diğer adıyla “Millennials”.

Bugün Türkiye’de nüfusun yüzde 35’i Y kuşağına ait. 80’lerin başından 90’ların sonuna kadar uzanan dönemde dünyaya gelen bu neslin insanları iş dünyasına tamamıyla farklı bir boyut getirdiler. Bu neslin artık yavaş yavaş iş dünyasında önemli pozisyonlara gelmesiyle birlikte, “geleneksel” iş hayatının yerini daha özgür, sosyal ve yenilikçi bir iş hayatı almaya başladı. Günümüz çalışma hayatının kurallarını önceki kuşaklar belirledi, ancak Y kuşağı bu kuralları değiştiriyor.

Teknolojinin hayatı kolaylaştırmasını seven bu kuşak, X kuşağı tarafından biraz tembel olarak nitelendirilse de getirdikleri yenilikler sayesinde artık iş yerlerinde insanlar daha verimli çalışabiliyor ve daha başarılı sonuçlar elde edebiliyorlar.


1) Daha özgür bir ortam

Y Kuşağı rahatlığı ve özgürlüğü seviyor. Çalışma saatlerinin esnek olması, zaman zaman “home office” çalışma olanağı ve kıyafet konularında verilen özgürlükler işe duyulan bağlılıklarını ve verimliliklerini arttırmadaki en büyük etkenler olarak görülüyor.


2) Hiyerarşinin mümkün olduğunca az hissettirilmesi

Her şirketin elbette hiyerarşik bir yapısı vardır. Ancak bunun mümkün olduğunca esnetildiği ve az hissedildiği iş ortamlarında daha fazla verim alındığı görülebilir. Herkesin herkesten öğrenecek çok şeyi vardır ve bunun sağlanması için de çalışanların yönetici kadro ile iletişim kurmaktan çekinmemesi ve rahat davranabilmesi gerekir. Y kuşağının en büyük özelliklerinden biri olan araştırmacı ve sorgulayıcı yapısı ortaya çıkarıldıkça daha yaratıcı fikirler şirketlerin gelişmesinin önünü açacaktır.


Tersine Mentorlük

tersine mentorlük

3) Tersine mentorluk 

Yöneticilerin Y kuşağıyla daha iyi iletişim kurmak için tercih ettiği diğer etkili bir yol ise tersine mentorluktur. Sadece yurt dışında değil Türkiye’de de yöneticiler, genç çalışanlarından sosyal medyadan yeni iletişim kanallarının etkin kullanılmasına kadar bir çok konuda mentorluk almaya başladı. Tersine mentorluk, yöneticilerin kendilerini yeni kuşaklara adapte etmede kullanabilecekleri en iyi yöntem olarak görülebilir.


 4) Eğlenerek çalışmak

Günümüzde irili ufaklı birçok şirketin artık geçiş yapmaya başladığı eğlenerek çalışma akımı yavaş yavaş her alanda oturmaya başlamış durumda. Google gibi dünyaca ünlü şirketlerin başlattığı bu akımda, iş yerleri de artık üniversite kampüsleri gibi olmaya başladı. Çalışanların yorulduklarında dinlenebilecekleri uyku odaları, rahatlamak istediklerinde kullanabilecekleri oyun odaları, stres atmak istediklerinde uğrayabilecekleri kum torbaları gibi birçok imkan şirketlerin içinde yer alıyor çünkü Y kuşağı için önemli olan şey sadece para kazanmak değil, aynı zamanda yaptığı işten keyif alabilmek!

İlginizi Çekebilir: İşveren Markası Nedir? İşveren Markasına Yatırım Yapmak İçin 4 Neden

Youthall’da işveren markası profilinizi oluşturmak için hemen tıklayın.

Youthall şirketler ile gençleri bir araya getiren profesyonel ağ ve yeni nesil işveren markası platformudur.

Bir yanıt yazın