Vize Dönemlerinin Kâbusa Dönmemesi İçin Yapılması Gerekenler Listesi

Vize dönemlerinin yaklaşmasının hepimizde bir kâbus etkisi gösterdiği kaçınılmazdır. Neyi ne kadar iyi yapsak bile hepimizin aklındaki soruları duyar gibiyim: “Ya yapamazsam?” “Ya düşük alırsam?”, “Ya dönemim uzarsa?”. Bu sorular böyle uzayıp gider ve kendimizi aslında hiç olmaması gereken bir stres ortamına bile bile atmış oluruz. Sizce de artık kendimizi kontrol edebilmenin zamanı gelmedi mi?

Kendi hayatımda da uyguladığım ve okulumun bitmesine yakın anca oturtabildiğim (Ne kadar erken o kadar iyi olacak mantığındansa, önemli olanın bunu tüm hayatımıza uygulamak olduğunu unutmayalım.)  birkaç ipucuyla size de bu yazımla beraber ışık tutmak istiyorum:

Yapılması gerekenler listemiz aslında çok basit!


1.Öncelikle hayatımızın planını yapmayı öğrenmeliyiz. Peki, ama nasıl?

Sizler de benim gibi, yazı yazmaktan çok hoşlanıyorsanız bu adım tam da sizlik diyebiliriz.  Öncelikle bir defter ediniyoruz, bu defter bir ajandadan çok; günlük görevi de görebilsin ki motivasyonumuz hep artsın. Bu defterde haftanızın planını yapabilir, güzelce süsleyebilir, sizi yükseltebilecek motivasyon sözleri yapıştırabilirsiniz. Hatta o çok sevdiğiniz filmin biletini bile yapıştırın ki; gördükçe sizi mutlu etsin!


2.Görev Tamamlama Aşaması:

Defterinize kendiniz için haftalık görevler verin (Vize konularını parçalayıp gün gün ayıklamak, projenizi tam gününde teslim etmek gibi.) ve bu görevleri tamamladıkça üzerini çizin. Bunu yaparken dürüst olun ve en küçük detayları bile yazmayı öğrenin. Böylelikle, hayatınızdaki hiçbir detayı kaçırmamış olacaksınız.


3.Puanlama Sistemi ile kendinizin farkına varın.

Üzerinizi çizdiğiniz her bir görev için belirli bir puanlama oluşturup, hafta hafta puanlama yöntemi ile kendinizi eleştirebilirsiniz. Yapmadığınız her görev diğer haftaya sarkacağı için, sizi ne kadar zorlayacağını fark edip bir daha görev ertelemek istemeyeceksiniz. Böylelikle; yaptığınız sunumlar, projeler gününde yetişmiş, vize konuları ise çoktan bitmiş olacak.


4.Planlama yapıldı, konular çalışıldı. Şimdi sırada ufak bir tur var!

Konularımı bitirip, tüm konulara aslında hâkim olduğumu bildiğim; ancak eksik bir şeyler olduğunu zannettiğim zamanlarda soluğu herkes gibi internette alıyorum. Genel olarak dersin adını aratmakla başladığım internet serüvenim, sayfalar arasında ilerlerken konunun detayına inmekle son buluyor. Yeterli bilgiye erişemezsem; İngilizce konu anlatımlarıyla aslında belki de hiç değinilmemiş bilgilere erişme fırsatı yakalıyorum.


5.Kendine güven.

Aşamaları tek tek takip edip uyguladığımızda aslında her şeyin tam da olması istenildiği gibi olduğunu görüyoruz. Yapılması ne kadar kolay gibi görünse de hayata uyarılması bir hayli zaman alan bu süreçte en büyük etkenin, kendimize güvenmek olduğunu unutmamamız gerek. Eğer tüm adımları tamamlar ve kendimize güvenirsek, stresten uzaklaşmak aslında oldukça kolaydır! Unutmamalıyız ki, stresin aslında oluşmasının temel nedeni; kendimize tam güvenemediğimizdendir. Biz de bu aşamaları tamamlayıp, kendimize güvenirsek başarının bizle beraber olduğunu hissedeceğiz.

Umarım fayda sağlayabildiğim bir içerik olmuştur, bir sonraki içerikte görüşmek üzere!

 

Büşra KUŞKIRAN

Youthall şirketler ile gençleri bir araya getiren profesyonel ağ ve yeni nesil işveren markası platformudur.