Vakıf Üniversitesi Seçmeli mi Seçmemeli mi?

YGS’nin ardından lise son sınıf öğrencileri bir yandan sınava hazırlanmaya çalışırken bir yandan tercihlerine nereleri yazacağını düşünmeye başladı. Günümüz koşulları üniversiteyi her şekilde okuyabilmemiz için müsait. Örgün öğretimin yanı sıra açık öğretim ve uzaktan eğitim seçenekleri de eklendi eğitim alanına. Bir de vakıf üniversiteleri var ki her öğrencinin başarı durumuna göre okul okuyabilmesinde büyük katkı sağlamaktadır.

Vakıf üniversitesi dediğiniz anda hemen hemen herkesin ağzından farklı bir cümle duymanız mümkün. Bu cümleler genelde eleştiri niteliğindedir. Vakıf üniversitelerinin bazıları hakkında dilden dile gezen hikâyeler bile mevcuttur. Elbette, okuldan okula değişmekle birlikte vakıf üniversitesi sandığınız kadar korkulacak bir yer değil, aksine size pek çok avantaj sağlayabilecek bir yerdir. Bu yazımda sizlere vakıf üniversitelerini düşünenler için gitmeden önce bilmeleri gereken önemli bilgileri paylaşacağım. 🙂

1-) BURS İMKÂNLARI:

Vakıf üniversitelerine giriş yaparken başarımıza göre devlet tarafından eğitim ücretiniz karşılanmaktadır fakat iş burada bitmez. Bir vakıf üniversitesi size varsa kolejinden mezunsanız fazladan burs verebilir ya da herhangi bir spor dalında başarı elde ettiğinizde. O üniversitede okuyan bir kardeşiniz varsa ya da okulda çalışan bir personel yakınız varsa da yine fazladan burslardan yararlanabilirsiniz. Başarılı bir öğrenci iseniz ve yıl sonu ortalamalarında sınırları zorluyorsanız ekstradan akademik başarı bursu da alabilirsiniz. Gözlerinizin parladığını görüyor gibiyim ama üzgünüm “kapsamlı burslular” hariç vakıf üniversitelerinden para alamazsınız.
Kapsamlı Burs Gerçeği :
Vakıf üniversitelerinde pek çok farklı insanla tanışmak ve kaynaşmak mümkündür ancak içlerinde ufak bir grup göze çarpar ve herkesi kendilerine hayran bırakırlar. Acaba kim dediğinizi duyar gibiyim. Tahmin edebileceğiniz gibi “kapsamlı bursular”. Siz belki de okulunuzu tam burslu kazanmış ve kendinizi harika hissediyor olabilirsiniz ama sıkı durun, kapsamlı burslu o kutsal azınlık hiçbir ücret ödemediği gibi okulunuzdan maaş alırlar. Üniversiteye giriş sınavında dereceleri zorlayan bu insanlarla karşılaşırsanız onlara yapışın, onlardan öğrenebileceğiniz çok şey olabilir.

2-) DERS EKİPMANLARI:

Vakıf üniversitelerinin öğrenciye sağladığı en büyük imkanların başında gelir. Okuduğunuz bölüme göre farklılık gösteren ihtiyaçlar vardır. Mesela bilgisayar mühendisliği okuyorsanız günün her saati kullanabileceğiniz, ihtiyacınız olan her programa ücretsiz ulaşabileceğiniz bir bilgisayar laboratuvarı sizin için kaçınılmazdır. Ya da mütercim – tercümanlık okuyorsanız çeviri laboratuvarı sizin kendinizi geliştirmenize katkı sağlar. Elektronik mühendisliği okuyorsanız neredeyse bütün derslerinizin laboratuvar dersi vardır ve teorik bilgilerinizi kullanmanız, bir şeyler ortaya çıkarmanız için ihtiyacınız olan tek şey donanımlı laboratuvardır. Yine bütün bölümlerin kullandığı akıllı tahtalardan tutun her türlü imkan vakıf üniversitelerinde sizlere sağlanmaktadır. Bir öğrenci için bu büyük bir nimettir.

3-) YEMEK ÜCRETLERİ:

Vakıf üniversitelerinde devlet üniversitelerine göre çok daha uçuk fiyatlara yemek yiyebilirsiniz. Aslında en büyük dezavantajı da bu diyebiliriz. Korkmayın, aç kalacak haliniz yok ya. En kötü her gün evde sandviç hazırlar, yerseniz.  Alışın. Afiyet Olsun…

4-) SERVİS İMKANLARI:

Artık üniversitelerin çoğu şehir merkezlerinden dışarıya doğru taşmaktadır. Vakıf üniversitelerinin geçmişi çok eskiye dayanmıyor. O yüzden dikkat ederseniz çoğu vakıf üniversite şehirden biraz uzağa inşa edilmiştir. Hem öğrencilerine bunun dezavantajını yaşatmamak hem de yeni gelecek öğrencilerin tercih sebebi olabilmek için ücretsiz semt servisleri bulunmaktadır.

5-) Olmazsa olmaz: TEMİZLİK

Vakıf üniversitelerinin en büyük artılarından biri ise temizliğe çok önem verilmesidir. Günün her saatinde, aklınıza gelebilecek her yerde temizlik görevlilerini canla başla çalışırken görebilirsiniz. Gönül rahatlığı ile okulunuzda tüm ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz. 🙂

6-) SINIF GEÇME SORUNSALI:

Belirli bir kesimin gözünde “parayı veren sınıfını geçer” izlenimi değişmese de olayın bu kadar basit olmadığını bilmeniz gerekiyor. Üniversiteye yerleşirken burssuz puanları oldukça düşük olsa da başarılı olmak ve sınavlara çalışmak en az devlet okullarındaki kadar önemlidir ve kolay değildir. Devlet okullarında olduğu gibi, vakıf üniversitelerinde de gerçekten çok çalışkan ve başarılı öğrenciler mevcuttur. Bu durum okuluna ve bölümüne göre de değişiklik göstermektedir.

7-) ÇOĞUMUZUN HOŞLANMADIĞI, PARANIN GÜCÜNE İNANAN UFAK KİTLE:

Ne yazık ki çok az sayıda da olsa bu görüşü destekleyen bir kitle var. Tavsiyem ciddiye almamanız, herkesi olduğu gibi kabul etmeniz ve kendi yolunuza bakmanızdır.

Bunun yanı sıra yine halk arasında konuşulan ve özellikle bu kesim tarafından burslu öğrencilerin küçümsendiği, dalga geçildiği öne sürülen hikayeler kesinlikle yalandır. Vakıf üniversitelerinde burslu öğrenciler aksine en çok saygı duyulan, en çok arkadaş olunmaya çalışılan ve hocaların göz bebeği olan öğrencilerdir.

Ben bir vakıf üniversitesi öğrencisi olarak kendi tecrübe ve izlenimlerimi sizlerle paylaştım. Sizde bu yazdıklarımı değerlendirip tercihlerinizi bu yazıya göre yapabilirsiniz. Umarım faydalı olmuştur. 

İlgini Çekebilir: Dünyadaki En İyi İnsan Kaynakları MBA Programları

Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma.

Youthall şirketler ile gençleri bir araya getiren profesyonel ağ ve yeni nesil işveren markası platformudur.

Bir yanıt yazın