Üretkenliğinizi Arttırmak İçin Kaçınmanız Gereken 3 Davranış

“Ben bu işi 1 saatte bitiririm.” deyip o işi 6 saatte bitirdiğiniz hiç oldu mu? Bu, özellikle teknolojiye daha bağlı yaşadığımız şu zaman diliminde aslında çokça başımıza gelen bir durum. Kendimizi tanımadığımız ve yapmamız (veya yapmamamız) gereken şeyleri tanımlayamadığımız sürece de yaşadığımız bu durumdan çıkmamız bir hayli zor.

Üretkenliğinizi arttırmak için yapmamanız gereken 3 davranışı bugün sizler için derledik.


1) İş Yaparken Sürekli Mesajlaşmak

Bir yetişkinin günde ortalama 4 saatini telefonla geçirdiğini biliyor muydunuz? İşin biraz daha derinine girdiğimizde araştırmalar, bir yetişkinin günde ortalama 45 mesaj gönderdiğini söylüyor.

Telefon ve insanlarla sürekli iletişim içinde olmak aslında teknolojinin bize sağladığı faydalardan biri. Fakat telefonlarımızı doğru zamanda ve doğru yerde kullanmamak maalesef üretkenliğimize ket vuruyor. Bu durum, yaptığımız işe olan odağımızın dağılmasına ek olarak aynı zamanda işin bitirme süresinin sürekli uzamasına sebep oluyor.

İpucu:

  • Çalışırken, telefonunuzun bildirimlerini kapatmanız gelen mesajları görmemenize ve doğal olarak işinize daha rahat odaklanmanızı sağlayacaktır.
  • Eğer internet veya telefon konuşması gerektiren bir iş yapmıyorsanız, telefonunuzu çalıştığınız süre boyunca uçak moduna almanız telefondan kaynaklı olan dikkat dağılmasının önüne geçecektir.

2) Her Şeye “Evet” Demek

Bazen evet demek, yapacağınız işe göre mantıklı bir tercih olabilir. Yapmayı kabul edeceğiniz iş size yeni şeyler öğretebilir veya ufkunuzun açılmasına önayak olabilir. Fakat, hayatta çoğu durumda olduğu gibi bazı şeyleri tadında bırakmak gerekir. “Evet” demeyi de bu durumlardan sayabiliriz.

Her şeye evet demek, hali hazırda elinizde olan işlere olan odağınızın azalmasına sebep olabilir ve yaptığınız işlerdeki performansınızı düşürebilir. Bu durumu minimize etmek için ise neye evet neye hayır demeniz gerektiğini çok net bir şekilde karar vermeniz gerekir.

İpucu:

  • Bir şeye “Evet” veya “Hayır” demeden önce yapacağınız işin size uzun ve kısa dönemde yaratacağı etkileri düşünün. Size faydalı olmayacağını düşündüğünüz bir çalışmaya “Hayır” demekten çekinmeyin.

3) Dağınık Çalışmaya Alışmak

Birileri size “Dağınık olmak benim düzenli olma şeklim.” gibi bir cümle kurabilir. Fakat, dağınık bir ortamda çalışmak demek etrafınızda birden çok dikkat dağıtıcı unsur da olması demektir. Bu ise üretkenliğinize zarar veren bir durumdur. Kimi insanlar dağınıklıktan kaynaklanan bu dikkat dağınıklığına daha az tepki gösterirken kimileri için dağınık bir masada çalışmak kâbus gibi olabilir.

İpucu:

  • Çalışma masanızı olabildiğince boş tutmaya çalışın ve gerçekten ihtiyacınız olan ve sürekli kullandığınız eşyaları masa üzerinde tutun.
  • Teknoloji çağındayız ve neredeyse hepimiz bilgisayar üzerinde çalışıyoruz. Bilgisayarda da masaüstünüzü temiz tutmaya çalışın ve yapmanız gereken işler için kullandığınız programları da gözden geçirmeyi unutmayın. 😉

Boğaziçi Üniversitesi/ ESTIEM