Üniversiteye Yeni Başlayacak Öğrencilere Tavsiyeler

Bu yıl yeni bir hayata adım attınız. Peki bundan sonrası için nasıl hareket etmelisiniz? Neler yapmalısınız? Sizi bir adım öne geçirecek olan şeyler nelerdir?

Sizlerin sorularına bu blog aracılığıyla yanıt vermeye çalışarak daha doğru adımlarla ilerlemenizi sağlayacak tavsiyelerimizle başlayalım o halde…


1) Okulda ilk yılınız liseden kalma alışkanlıklarınızı bir tarafa bırakma vakti.

Dilediğiniz anda dersten çıkabilir, dilediğiniz zaman derse girebilirsiniz. Tabi bu o dersin hocasının kurallarına da bağlı biraz. O yüzden ilk derslere girerek hocalarınızı gözlemlemelisiniz. Her hocanın alışkanlığı farklıdır.

Bu arada hoca size söz hakkı verdiğinde ayağa kalkarak konuşmanıza da gerek yok. 🙂


2) Okula adapte olabilmek bir an evvel sosyalleşmek sizleri bir adım öteye taşıyacaktır.

İlgi duyduğunuz bölümün kulübüne başvurarak başlayabilirsiniz. Etkinlerde yer almak veya etkinliklere katılarak sertifika sahibi olmak sizlerin gelişimine ve öz geçmişinize eklemeniz açısından olumlu katkılar sağlayacaktır. Bu yüzden okulunuzun etkinlik sayfasını, kulüp sayfalarını takipte kalın. Özellikle oryantasyon dönemini önemseyin. 


3) İlk hafta herkesle tanışmaya çalışın.

Ortamınızı kurun fakat bu arkadaşlığı çıkar ilişkisi üzerine oturtmadan sağlam temeller üzerinde tutarsanız size yararı çok fazla olacaktır.

Vize-Final döneminde herkesle kanka olan ancak bu dönemler bittiğinde hiç kimseye selam dahi vermeyen insanlar üniversitede çok fazladır. Bu insanlara karşı bir hayli dikkatli olun 🙂


4) Ortalamanızı yüksek tutmaya çalışın.

İlk dönemden not ortalamanızı yüksek tutmalısınız. Sonraki dönemlerde yükseltmek tahmin ettiğinizden bile daha zor olabiliyor.

Ayrıca 2. öğretim olmaktan memnun olmayan ya da bölümünü mecburen seçmiş olan arkadaşlar özellikle ilk yıl ortalamanızı yüksek tutmaya çabalayın ve ilk yılın sonunda kurum içi yatay geçişten faydalanarak yine bölümünüzün örgün öğretimine veya farklı bir bölüme geçiş yapabilirsiniz. 


5) Çok klasik olacak ama mutlaka yabancı dilinizi geliştirmek için adımlar atın.

Son yıla geldiğiniz de mülakatlara katılacağınızda şimdi ingilizce mülakatlarda ne yapacağım ben diye kara kara düşünmezsiniz böylece 🙂


6) Öğrenci işlerindeki X Hanım veya Y Bey hep agresif, hep mutsuzdur ve sizin işlerinizi halledene kadar burnunuzdan getirecektir.

Buna karşı herhangi bir önlem alamayacaksınız. Tek seçenek alışmak. Buna alışmaya çalışın 🙂


7) Üst sınıflardan arkadaşlar edinmeye özen gösterin.

Bir üst sınıfa geçtiğinizde seçmeli dersler hakkında bilgi edinerek ders seçimlerinizi kolaylıkla yapabilirsiniz. Unutmayın siz gelirken onlar bu yoldan çoktan geçmişti. 🙂


8) Sivil toplum kuruluşlarına üye olarak gönüllü çalışmalara katılabilirsiniz.

Artık şirketler bu konuya hassasiyet göstermekte ve iş başvuru formlarına bu alanı da eklemiş bulunmaktadırlar. Gönüllü olarak çalışmak size hem farklı yetkinlikler kazandıracak hem de iş başvurularında fayda sağlayacaktır. 


BONUS ^

10) İlk yılın sonunda eğer okulunuz staj yapmanıza olanak sağlıyorsa mutlaka staj yapmaya çalışın.

Ne kadar erken başlarsanız o kadar iyi olacaktır. Böylece kariyerinizi nasıl yönlendireceğinize daha kolay karar verebilirsiniz.  Zorunlu  stajı olmayan arkadaşlar da okulları sigortalarını karşıladığı takdirde 20 ile 30 iş gününe kadar staj yapabilir. Mutlaka danışmanınızdan veya okul sekreterinizden bu konuda yardım alın.

Ve şirketlerin stajyer arayışlarından ilk benim haberim olsun diyorsanız Youthall.com‘u takip etmeyi unutmayın 🙂

Youthall şirketler ile gençleri bir araya getiren profesyonel ağ ve yeni nesil işveren markası platformudur.

Bir yanıt yazın