Üniversite Hayatında İşinize Yarayacak 13 Etkili Sunum Tekniği

Üniversite hayatında her birimizin zorlandığı konular, altından kalkamadığımız ödevler, projeler ve sorumluluklar vardır. Ama öyle konular var ki her öğrencinin ortak derdi desek yanılmayız. Sunum yapmak işte bunlardan en can alıcısı diyebiliriz. Kimi zaman vize ve final notlarına ek puan sağlaması için kimi zaman da takım çalışmasını pekiştirmek adına verilen konuları topluluk önünde konuşmayı sevmeyenler için çokta sevilesi bir durum değildir aslında. Bu yazımızda biz de etkili sunum tekniklerini ele alacağız.


1) Öncelikle konunuza karar verin!

Sunum yapacağınız konu anlatmaktan zevk alacağınız bir konu olsun. Araştırırken, sorgularken, öğrenirken sizi sıkmayacak bir konu seçin. Tabi seçim hakkınız varsa eğer 🙂


2) Sunum kaygınızla başa çıkın!

Birçok insan sunum yapmaktan çekinir. Nedeni çoğu kez topluluk önünde konuşmaktan utanmasıdır. Öncelikle sorununuzla yüzleşin ve bu durumla nasıl baş edebileceğinizi araştırın. Hastahanelerin psikiyatri ve psikoterapi merkezleri bu konuda size yardımcı olacaktır. Gerektiğinde yardım almaktan çekinmeyin.


3) Dinleyin ve Gözlemleyin!

İyi bir konuşmacı olmak çoğu kez iyi bir dinleyici olmaktan geçer. Sunum videoları izleyin, sizden önce sunum yapanları iyi gözlemleyin. Beden dillerini analiz edin. Örneğin; sunum yapmadan önce kollarını sıvayın. Bu hareketiniz ben bu işe hazırım anlamına gelir.


4) Sunum programlarından yardım alın!

Evet, akla ilk olarak Power Point gelse de alternatif birçok program mevcuttur. Bunlardan bir tanesi de Prezi. Power Point’den biraz daha eğlenceli olan Prezi ile hazırlanmak size çok daha ilgi çekici gelebilir.


5) Çalışın!

Sunumunuzu hazırladıktan sonra bol bol tekrar edin. Konunuza hakim olun. Unutmayın, kimse oraya slayt okumak ya da sıkılmak için gelmiyor. Kendinizi izleyici yerine koyun.


6) Tasarıma önem verin!

Hazır slayt demişken tasarıma da değinelim. Arka fonu olabildiğince açık, yazıları da olabildiğinde koyu renk seçin ve slaytın hepsini yazıyla doldurmayın. Bu durum dinleyicinin sıkılmasına ve doğal olarak da sizin motivasyonunuzun düşmesine sebep olur.


7) Renklerin dilinden anlayın!

Sunum konunuza en uygun rengi seçin. Örneğin; iş dünyasında bir sunum yapacaksanız mavi rengi kullanın. Bu sizin dürüst ve güvenilir olduğunuzu gösterir. Aksine samimi bir ortamda sunum yapacaksanız turuncu kullanın. Turuncu iletişimin rengidir ve dinleyicin pozitif hissetmesini sağlar. Renklerin de bir dili vardır, unutmayın.


8) Slaytlara takılı kalmayın!

Anlatacağınız her şey slaytlarınızda yazmasın. Sunumunuzu sadece konuyu hatırlamanız ve kilit noktaları yazmak için kullanın. Onun dışında konuya hakim olun ve konuşma dilinde konularınızı ele alın.


9) Teknik kontrollerinizi son ana bırakmayın!

Yapılan en büyük hatalardan birisi de sunumu dijital ortamda sunmak için gerekli işlemleri en son ana bırakmaktır. Barkovizyon çalışmayabilir, ses sisteminde sorunlar olabilir. En az 2 saat öncesinden gerekli tüm kontrolleri yapın ve bir sorun varsa eğer hemen yetkili kişiye ulaşmaya çalışın.


10) Dinleyici kitlenizi iyi tanıyın!

Hedef kitleniz kimlerden oluşuyor mutlaka iyi analiz edin. Kimse ilgisini çekmeyen bir sunumu dinlemek istemez. Hedef kitlenizin yaş ve meslek gruplarını baz alarak bir teknik geliştirin.


11) Sorular sorun!

Artık tek yönlü iletişimin tarih olduğunu kabul edin. Dinleyicilerinize sunum yaparken sorular sorun. Kısa anketler yapın. Onları da sürece kabul edin ve geri dönüşler isteyin. İletişimi çift yönlü olarak ele alın.


12) Çok okuyun!

Bilgi dağarcığınız ne kadar genişse o kadar verimli bilgiler verirsiniz. Aynı zamanda kitap okumak yazı tekniğinizi ve konuşmanızı da olumlu etkileyecektir.


13) Ders almakta çekinmeyin!

Artık birçok yerde diksiyon ve hitabet kursu bulabilirseniz. Konuşmanızda bazı aksaklıklar olduğunu düşünüyorsanız veya daha akıcı konuşmak istiyorsanız destek almaktan kaçınmayın. Kurslara kaydolun ve bolca alıştırma yapın.

Youthall şirketler ile gençleri bir araya getiren profesyonel ağ ve yeni nesil işveren markası platformudur.

Bir yanıt yazın