Türkler Tarafından Kurulmuş Silikon Vadisi Şirketleri

Silikon Vadisi – Orijinal ismi “Silicon Valley” olan San Francisco’nun içinde yer alan büyük teknoloji merkezi Silikon Vadisi’nde yer alan Türk şirketleri ve kurucularını derledik!


1.Udemy

Kurucuları Eren Bali, Oktay Çağlar ve Gagan Biyani tarafından 2009 yılında kurulmuş Dünya’nın en popüler eğitim sitelerinden biridir. Şuan yaklaşık olarak 5 Milyonun üzerinde eğitim gören kişi ve 22 binden fazla eğitime sahiptir. 57 yatırımcı tarafından veto edilen o “işe yaramaz fikir”, bugün 170 milyon dolar hacme ulaşmış online eğitim devriminin en önemli 4-5 girişiminden biri.


2. Wallit

2011 yılında Veysel Berk’in kurucusu olduğu Wallit, sosyal etkileşimle güçlenen bir arttırılmış gerçeklik uygulamasıdır. Wallit ile çevrenizdeki bir mekanın sanal duvarına yazılar yazabiliyor, bu paylaşımları sosyal medyalardan paylaşabiliyorsunuz. İlk gün 200 sanal duvar açılmış ve bir hafta içinde duvar sayısını 20 bine çıkaran Wallit, Foursquare’den hızlı bir çıkışla mobil dünyada adını dünyada duyurdu.


3.Koding

2012 yılında Devrim Yaşar ve Sinan Yaşar tarafından kurulan Koding ,bulut tabanlı, bünyesinde 75.000’den fazla yazılım geliştiricinin bulunduğu bir yazılım geliştirme platformudur. Hem şirketlere hem bağımsız geliştiricilere hatta üniversite öğrencilerine hitap ediyor.


4. Mobile Action

Aykut Karaalıoğlu tarafından 2013 yılında kurulan Mobile Action, mobil uygulamalara başta ASO olmak üzere tüm ‘mobil kullanıcı kazanımı’ konularında tek bir platform üzerinden çözüm sunuyor. Mobil uygulama geliştiricileri ve bunları pazarlayan şiketlere veriler sunarak, pazarlardaki yerlerini,rakiplere göre durumlarını görmelerini sağlıyor.


5. SocialWire

2006 yılında Selçuk Atlı tarafından kurulan SocialWire, online perakendecilerin ziyaretlerinin geçmiş ve anlık davranışlarını analiz ederek, onların tercih ve beğenilerine özel ürün ve içerik tavsiye eden bu sayede online perakende satışının artmasını sağlıyor. 500 Startups ve First Round Capital‘ın da aralarında bulunduğu 17 yatırımcıdan 2 milyon dolara yakın yatırım aldı. Facebook reklamları için bir tavsiye ve reklam optimizasyon motoru girişimi olan SocialWire, aldığı 2 milyon dolarlık tohum yatırımının bir devamı olarak, yeni bir 1 milyon dolarlık yatırımını aldı.


6. Felicis Ventures

Aykut Şenkut’un kurucusu olduğu 2006 yılında kurulan Felicis Ventures, bir butik girişim sermayesi firmasıdır. Temel pazarları yeniden icat eden ikonik şirketlere (Adyen, Credit Karma, Clearslide, Rovio, Shopify) ve ayrıca sınır pazarları yaratanlara (Guardant Health, Fitbit, Gingko Bioworks, Planet Labs, Vicarious) yatırım yapıyor. 

Gebze Teknik Üniversitesi, Employer Branding Team Member @Youthall , IEEE GTÜ