Staj Yapacakların Dikkat Etmesi Gerekenler

Yazım ve imla kurallarına dikkat edenler başlığı görür görmez kelimenin ‘stajyer’ mi yoksa ‘stajer’ mi olarak yazıldığını düşünedursun biz iki kelam edip yazımıza başlayalım. Öncelikle “Staj Nedir? Stajyer Nedir? Stajyer Öğrenci Kimdir?” bunlara değinelim.

Staj Nedir?

Staj; herhangi bir meslek edinecek olan kimsenin geçirdiği uygulamalı öğrenme dönemi ve bukimsenin, meslek bilgisini artırmak için bir kurumun bir veya birçok bölümünde çalışarak geçirdiği dönemdir.

Sözlük tanımına bakacak olursak staj için teorik bilginin pratikle birleşmiş, pekiştirilmiş hali diyebiliriz. Genel anlamda staj programları üniversitelerin 3. sınıfının yaz döneminde olur ve 3­- 4 hafta arası sürer. Bu bahsettiğim zorunlu staj programıdır. Fakat adı üstünde, zorunlu(!). Yani mezun olmak için, kısacası yapmış olmak için yapılan stajdan bahsediyoruz. Gerçek hayatta, özgeçmişinizde iş tecrübeleriniz kısmında sadece zorunlu stajınızın yazması pek de yeterli olmayabilir. Hatta olmayacaktır. Neredeyse 4 yıllık teorik bilgi sadece 4 haftalık uygulama sürecinde hayata geçirilemez.

Staj bulmanın bir hayli zor olduğu ülkemizde deneyim kazanmak için staj yapmayı düşünenlere tavsiyelere gelecek olursak;

  • Yapabildiğiniz kadar çok yerde staj yapın. Bu sizin sadece sektörel bazda daha çok tecrübe kazanmanıza sebep olmayacak aynı zamanda nerede çalışmak istediğinizi ne iş yapmak istediğinizi de sizi gösterecek.
  • Mümkünse en az 2­-3 ay staj yapın. Sadece 3­-4 hafta yapılan stajlar yetersizdir. İnsan vücudu bir yeniliğe 21­28 gün içerisinde alışır ve cevap verir. İş hayatına tam alışmışken işten ayrılmanız çok sağlıklı olmayacaktır. Eğer imkanınız varsa her yaz tatilinizde farklı sektörlerde staj yapın ve size en uygun olan pozisyonu bulmaya çalışın. Unutmayın, deneyim deneyimdir.
  • Her daim öğrenmeye açık olun. En önemlisi istekli ve azimli olun. Azimli olmakla da hırslı olmayı birbirine karıştırmayın. Yıpratıcı her duygu negatif her his, pozitif olandan 4 kat daha hızlı bir şekilde yayılır.
  • İyi birer stajyer olun. Hatta kendinizi stajyer gibi değil o kurumun personeli olarak görün, kuruma aidiyet oluşturun. Çalıştığınız her kişi sizin için iyi birer referans olmaya adaydır. Şansınızı kendiniz yaratın.
  • Çekirdekten yetişmek her zaman bir adım öndedir! Evet doğru duydunuz. Genç beyinler her daim bir yeri benimsemeye daha yatkındır. Uzun dönem stajyer alımı yapan kurumları takip edin. 6-18 ay arasında size staj imkanı sunan bu şirketler sadece size iş tecrübesi fırsatı sunmayacak, aynı zamanda kurum içi eğitimlerle kişisel ve mesleki gelişiminize katkı sağlayacaktır.
  • Çalışma hayatının yoğunluğu altında ezilmeyin. Staj yaparken bir yandan da gönüllü faaliyetlerde yer alın. Bu hem sizin psikolojik olarak kendinizi iyi hissetmenizi sağlayacak hem de özgeçmişinize artı değer katacaktır.
  • Yapabildiğiniz kadar çok araştırma yapın. Üretin, sorun, sorgulayın, merak edin. En önemlisi ne olursanız olun, alanınızda en iyisi olun.
  • Ve son olarak; Türkiye’nin staj ilan platformu Stajim.net‘i takip etmeyi unutmayın 🙂

İlgini Çekebilir: Dünyadaki En İyi İnsan Kaynakları MBA Programları

Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma.

Youthall şirketler ile gençleri bir araya getiren profesyonel ağ ve yeni nesil işveren markası platformudur.

Bir yanıt yazın