Staj Tercih Ederken Mutlaka Bakmanız Gereken 8 Özellik

Eğer şirketlerin staj olanaklarına yeni bakmaya başladıysanız özellikle hangi noktalara dikkat etmeniz gerektiği konusunda kafanız karışmış olabilir. Maaşlı veya maaşsız, bir stajın gerçek değeri size kattığı tecrübe ve edindiğiniz bilgilerle ölçülür.

İşte size dikkat etmeniz gereken 8 nokta:


1- Sizi Farklılaştıracak Bir Şans

Önünüzdeki staja rakiplerinizle aranızdaki farkı bir adım daha arttıracak bir tecrübe olarak bakın. Katılacağınız bir sonraki kariyer fuarını hayal edin; orada tanıştığınız insan kaynakları uzmanına yazınızı nasıl geçirdiğinizi anlattığınızda onu etkileyebilecek bir staj mı tercih ediyorsunuz?


2- Nasıl Bir Kariyer İstediğinizi Anlamak Bir Fırsat

Staj yapmanın temel amaçlarından biri çalışacağınız firmayı ve sektörü tanımaktır. Bu şekilde o işi bir kariyer olarak tercih etmek isteyip istemediğinizi anlarsınız. Size gerçekten firmayı ve içinde bulunduğu sektörü tanıtacak staj programlarını tercih etmeniz kariyer yolunuzu belirlemeniz açısından çok faydalı olacaktır.


3- Akıllı ve Motive İnsanlarla Çalışma Şansı

Etrafınızdaki inşalar size enerji veriyorsa doğal olarak daha istekli çalışırsınız. İnsanların her gün işe gitmekten hoşlandığı şirketlerde staj yapma şansı yakalarsanız, işinizden daha fazla keyif alır dolayısıyla daha çok şey öğrenirsiniz.


4- Tecrübelerinden Faydalanabileceğiniz Akıl Hocalarına Ulaşım

Kariyer yolunuzu bulmaya çalışırken daha önce bu yollardan geçmiş, fikirlerine önem verdiğiniz bir akıl hocasından fikir almak önemlidir. Dolayısıyla üst yönetimle bağlantı kurabileceğiniz staj programlarını tercih etmeniz size sektör uzmanlarının tecrübelerinden faydalanma şansı verecektir.


5- Yeni Bir Şehir Keşfet

Staj aynı zamanda bir macera olduğunu unutmamalısınız. Farklı şehirlerde staj yapmak sizi hem profesyonel hem de kişisel olarak geliştirecektir.


6- Okulda Öğrenemediklerini Öğren

Üniversite programları genellikle öğrencileri teorik bilgilerle doldurur fakat işin pratiğine çok fazla değinmez. Staj bunun için bulunmaz bir fırsattır. Okulda öğrenemediğiniz pratik becerileri öğrenebileceğiniz staj programlarını tercih etmek kariyerinize katkı sağlayacaktır.


7- “Gerçek” Projelerde Çalışın

Listedeki belki de en önemli ve mülakata gittiğinizde kesinlikle değinmeniz gereken madde bu. Şirketin gerçek projelerine katkı sağlamak gerek sizin motivasyonunuz gerekse edineceğiniz tecrübeler açısından kritik bir öneme sahip. Hiç kimse aylar boyunca bir köşede oturup telefonuyla oynatarak tecrübe kazanamaz. 🙂


8- Ekstra Gelir

Her ne kadar stajınızı tercih ederken temel noktalardan biri olmasa da kazanacağınız bir miktar para her zaman iyidir. Özellikle eğitiminizi desteklemek için bu gibi ek gelirlere ihtiyacınız varsa.


Mezun olmadan önce staj yapmak her zaman için önemli bir katkıdır ama yapacağınız stajı size en faydalı olacak şekilde seçmek yine eşit derecede önemli.Sen de kendine en uygun stajı arıyorsan, hemen kayıt ol ve geleceğine bir adım at!

Youthall Fanatiği/Marmara İngilizce İktisat '18/Endeavor Fellow /Economics Club

Bir yanıt yazın