Staj Sürecinde Yaptıklarınızla İşe Alınmanızı Garantileyecek 5 Şey

Üniversite hayatı boyunca profesyonel hayatın içinde olup mesleğimizi daha yakından tanıma fırsatı elde etmek istiyorsak cevap açık ve net: Staj yapacağız. Kimilerinin korkulu rüyası, kimilerinin yaz aylarının incisi olan staj; aslında kariyerimiz için çok önemli bir adımdır, farkına varamasak da. 2016’da yapılan bir çalışmaya göre, stajyerlerin %73’ü daha önce staj yaptıkları firmalardan iş teklifi alıyorlar. Bu da heveslenmek için gayet yeterli bir sebep gibi duruyor. Elbette heveslenmek yetmez, o %73’ün içine girmek için birtakım şeyler yapıyor olmamız lazım. Bunlar;


1. Zamanından önce işte olmak!

İşe geç kalmak tabi ki herkes için kötü ve yapılmaması gereken bir olay. Bu sadece işte değil, hayatınızın her alanında dikkat etmeniz gereken bir husus aslında. Zamanında varmadığınız yere verdiğiniz değerden, insan biraz şüphe duyabilir neticede, gayet normaldir. Bu yüzden işe geç kalmak gibi bir lüksümüz olmamalı, hatta erken gitmeliyiz. 5 dakika erkenden iş yerinizde olmak, bir stajyer olarak bu özveriyi göstermek sizi işverenin gözünde ilgili biri yapar.


2. Kendi işini kendin yapmak!

Stajyerliğin belirli bir iş tanımının olmayışı hepimizin kanayan yarasıdır. İki ay boyunca iş dilenir ama aradığımız o kutsal işi bir türlü bulamayız. Çünkü zaten öyle bir şey yoktur. Proje bazlı staj arar dururuz büyük firmalarda, ki üzerine çalıştıkları bir staj programı olsun. Fakat bu durum ne yazık ki birçok firmada bulunmaz hint kumaşı sınıfındadır. Bu yüzden staj yaptığınız yerde iş aramayı, iş beklemeyi bırakın.  İşin ne kadar küçük olduğunun bir önemi yok, yapın. Fotokopi de çekin, kapıları da kilitleyin. Kendinizi kullandırtmadığınız sürece sıkıntı yok, devam edin.


3. Verilen işi dosdoğru yapmak!

Size verilen işi iyi bir şekilde yapmak, işi bitirmekten çok daha fazlasıdır. Bazen iki, bazen üç kez kontrol etmeden teslim etmemeniz sizin hayrınıza olur. Baştan savma, alelacele yapılan işler illa ki belli olur, hem kendimizi hem de karşımızdakini kandırmaya çalışmayın. Hatasız, mükemmele yakın yapıp teslim ettiğiniz işlerle akılda kalırsınız. Staj boyunca sizden zaten muhteşem büyüklükte işler beklenmeyecek, yapmanız gereken işi tüm dikkatinizle yapıyorsanız olur bu iş.


4. Telefonu akıllı kullanmak!

Yanlış okumuş veya anlamış olabilirsiniz. Akıllı telefon kullanmak değil, telefonu akıllı kullanmak. Evet bazen o masa başında otururken yapacak hiçbir şey kalmayabilir, sıkıntıdan ölmek üzereyken can havliyle telefona sarılmak isteyebilirsiniz. İşte tam olarak burada irademiz devreye girmeli, o telefonu açıp bilumum sosyal medya ağlarına düşmemeliyiz. Saatlerce proje üzerine çalıştıktan sonra sadece beş dakikalığına telefonunuzu eliniz aldığınızda işverene yakalanmak istemezsiniz, değil mi ?


5. İnsanlarla tanışmak!

Sanırım kısaca Network dersem daha iyi anlaşılır. Staj yaptığınız firmalarda profesyonel hayattan birileriyle tanışmanız çok daha kolay olur. Bir daha nerde o kadar mühendisi bir arada görebilirsiniz ki mesela ? Bir şeyler öğrenmekten, soru sormaktan, yaptıkları işleri öğrenmeye çalışmaktan hiç çekinmeyin. Bu sayede firmada bir yer edinmiş ve kendinizi göstermiş olursunuz.

Unutmayın, zaten stajyer pozisyonundasınız, şu an amacınız işverenin sizin orada olmanızı istemesini sağlamak.

Nazlı İrem Duran

Youthall şirketler ile gençleri bir araya getiren profesyonel ağ ve yeni nesil işveren markası platformudur.