Mülakatta Yıldız Olmanızı Sağlayacak Sıradışı Öneri

Bir staj başvurusundan sonra mülakata hak kazanmış olmak çok mutlu edici. Sırada mülakatta karşımızdaki personeli etkilemek var. Mülakat sürecinde tek bir açıdan değil, her açıdan inceleniyoruz. Okul başarımızın yanı sıra nelerle ilgilendiğimiz, hangi kitapları okuduğumuz, konuşma tarzımız, hobilerimiz ile bile değerlendiriliyoruz ve bu çok kısa bir süre zarfında oluyor. Eğer çalışmak istediğimiz pozisyon daha önce tecrübe etmiş olduğumuz bir alansa rakiplerimizden daha fazla ön plana çıkabiliriz. Fakat daha öncesinde konuyla ilgili hiçbir tecrübe edinmemişsek mülakatta yıldızınızı parlatmak için neler yapabiliriz? Sizler için listeledik 🙂
Başlamadan; tecrüben yok diye kesinlikle ama kesinlikle başvurmaktan korkma. “Nasıl olsa beni seçmezler.” demek yenilgiyi baştan kabullenmek olur. Karşına çıkacak kariyer fırsatlarını ıskalamamak adına düzenli olarak ilanları takip etmelisin. Şimdi mülakat esnasında neler yapılmalı onları inceleyelim:
1) Kendini tanı!
Bir şirket için kendisini ve potansiyellerini bilen bir aday olmak ciddi bir öne çıkma nedeni. Sıfırdan başlıyor olman durumunda bile net olman, kendinizi ifade etmen karşısına çıktığın kişiyi etkileyecektir. Kendini gözlemle, objektif ol. Hatta objektifliği arttırmak adına çevrenden de fikir al ve bu fikirleri harmanlayarak sonuca ulaş. İşe yaradığını göreceksin! 😉
2) Tecrübenin üstünde durma!
Sanki arada böyle bir fark yokmuş gibi davran, hatta bu konudan hiç bahsetme. “Herkes tecrübelileri alırsa tecrübesizler ne yapacak?” yaklaşımını şirkete karşı kullanma. Zaten seni yetkin görürlerse tecrübesiz olmanın hiçbir önemi kalmayacak, sana tecrübe kazandırıp seni daha da iyi duruma getirmek için kendileri uğraşacaklar.
3) Mütevazı ama özgüvenli ol!
Bu ayarı tutturmak çok önemli. Eğer kendine çok güvendiğin gibi bir izlenime kapılırlarsa bu güvenin içinin boş olduğunu düşünme olasılıkları çok yüksek. Güveninin yanında biraz da alçakgönüllü ol. Kurdukları cümleleri dikkatle dinle, merakını onlara yansıt.
4) Tutkunu göster!
Seni seçmelerinin nedeni sendeki ışığı görmeleri olacak. İçindeki ışığı onlara göster. Umutsuzluk gibi fikirleri kafandan atmalı, pozisyonla ilgili heyecanını diri tutmalısın! Görevini ve şirketi iyice araştır ki neden orada olduğunla ilgili kafalarında soru işareti kalmasın.
Stajın için basamakları tırmanırken yüz yüze görüşüyor olmanın avantajını kullanabilmen çok önemli. Unutma, buraya kadar sen geldin. Bu maddeleri izlediğinde mülakatlarının da çok başarılı geçeceğine inancımız tam!

Youthall şirketler ile gençleri bir araya getiren profesyonel ağ ve yeni nesil işveren markası platformudur.