Sahiden Gençler İş Hayatından Ne Bekliyor?

Her yıl uluslararası işveren markası olan Universum Global tarafından yürütülen dünya çapında yaklaşık 295.000 gencin katılımıyla gerçekleştirilen global işveren markası raporu bu yıl da yayınlandı. Rapora göre Gençlerin çoğu iş hayatı adına kaygılar taşırken; iyi para kazanmak, dengeye sahip olmak gibi şeyler istiyor. Sahiden gençler iş hayatından ne istiyor?

En iyi yetenek toplayabilmek için yarışan büyük şirketlerin gelecekte işveren markası stratejilerini değiştirmeleri ve gençlere yönelik projelerini hızlandırmaları gerekecek gibi görünüyor. Rapora göre gençlerin iş hayatından beklentisi 3 madde üzerinde ağırlık gösteriyor.


1. Etki Etmek İstiyorlar

Ankete katılanların% 73’ü, 1.000’den az çalışanı olan bir şirkette çalışmak istediklerini söylüyor. Rapor sonuçlarına göre, büyük bir tekerleğin içinde kaybolmaktan endişe ediyorlar. Büyük bir yapı içinde kaybolmaktansa, daha küçük bir yapının içinde etki ve fark yaratma konusunda çok hevesliler. Özellikle yeni mezunlar; misyon ve vizyonuna inandıkları ve gelişimlerini tetikleyecek bir iş yeri bulmak istiyorlar.


2. İş ve Yaşam Dengesi İstiyorlar

Özellikle 1.000’den az çalışanı olan şirketlerde çalışmak isteyen gençlerin sayısının artması dolaylı olarak iş ve yaşam dengesi arzusuyla da örtüşüyor. Kendileri için bir şeyler yapmak adına güçlü bir arzu içinde oldukları için eğitim normlarını sorguluyor ve zorluyorlar. Genel yaşam kalitelerini düşünüyorlar. Ayrıca, iş ve yaşam dengesini sağlayamayacak olma ihtimallerinin, tipik bir kurumsal kariyere ve hatta bir iyi bir üniversite derecesine değip değmeyeceğini de soruyorlar. Tam bu noktada da aslında bildiğimiz kariyer hedefi ve üniversite algısını ilerleyen zamanlarda yıkacak gibi görünüyorlar.


3. Yenilikçi Olmak İstiyorlar

İş gücüne yeni katılacak olan gençler yenilikçiler ve bir fark yaratma arzusundalar. İş hayatında gösterdikleri çabanın sonuçlarının büyük ve önemli bir şeye yol açtığını hissetmek istiyorlar. Genel amaçları sadece toplumsal etkiler de değil, aşama fark etmeksizin alt seviyelerde de olsa bir yapının içinde yenilikçilikleri ile fark yaratma tutkusundalar. Teknolojinin dünyayı nasıl değiştireceğiyle ilgili meraklılar ve teknolojik gelişmeleri yakından takip ediyorlar. İlerleyen günlerde iş gücüne katılma oranları arttıkça teknolojik değişimin büyük bir parçası olacakları da şüphesiz bir gerçek.

Global raporun sonuçları ile Türkiye’de kampüslerde ve gençler arasında gerçekleştirdiğimiz çalışmaların örtüştüğünü görüyoruz. Tek fark Türkiye’deki gençler global akranlarına göre biraz daha fazla gelecek kaygısı taşıyorlar. Bunu tetikleyen en önemli konular bilinçsiz yapılmış bölüm/ üniversite seçimleri ve mezun olduktan sonra iş bulamama korkusu. Ama fırsat verildiği zaman yenilikçi, fark yaratabilecek ve topluma etki edebilecek projeler üretiyorlar.


Şirketlerin gençlere yönelik projelerini arttırdıkları zaman uzun vadede işveren markalarını çok daha başarılı bir konuma konumlandırabileceklerine inanıyoruz. Yetenekli genç istihdamını arttırmak, gençlerin mezun olmadan önce tecrübe ve bilgi kazanarak kendilerini geliştirmiş bireyler olarak gelişmeleri için çalışmalar gerçekleştiriyoruz.

İş hayatında gençlere fırsat verme zamanı!

İlginizi Çekebilir: 5 Maddede Popüler İşveren Markası Trendleri 2020

Youthall’da işveren markası profilinizi oluşturmak için hemen tıklayın.

Co-founder of Youthall. 5 years of entrepreneurship I have been invited to talk about entrepreneurship in 90+ different universities and I am very happy to support and motivate youths!