Renkler – Anlamları ve İnsan Psikolojisi Üzerine Etkileri

Üzerinde fazla durulmayan ama aslında bir o kadarda önemli olan konulardan biri: Renkler.

İnsan psikolojisi ve algısı üzerinde her rengin farklı bir etkisi vardır. Bazı renkler sizi harekete geçmeye teşvik ederken bazıları stresini azaltır bazıları ise iştahınızı arttırır. İnsanların görme duyusuna hitap eden renkler ve onların etkileri, pek çok firma için ise müşterileri üzerinde algı yönetimi yapmak için kullandığı en etkili yöntemdir. Birçok firma müşterilerin satın alma isteklerini harekete geçirebilmek için gerek logolarını gerek mağazalarının döşemelerini belirli renklerde seçerler ve yapılan araştırmalara göre büyük ölçüde de başarılı olurlar. Bazı temel renklerin tüketiciler üzerindeki etkilerine ve kullanıldıkları markalara göz gezdirecek olursak :


CANLILIĞIN VE DİNAMİZMİN RENGİ : KIRMIZI

Harekete geçmeyi, bir şeylere başlama isteği uyandırmayı, liderliği, azimli olmayı, kararlılığı ve gücü temsil eden renktir.

Aynı zamanda iştah açıcıdır. Bu sebeple gıda firmalarının logolarının vazgeçilmezidir. En belirgin örneği Coca-Cola olmakla beraber Pizza Hut, TGI Friday’s, Lay’s, McDonalds, Burger King, Ülker gibi gıda ve fast food zincirinde lider olan firmaların ürün ambalajlarında ve logolarında kırmızı rengi kullanılmaktadır.

Kan akışını ve nabzını yükselten bu renk, spor malzemelerinde, jean kıyafet satan firmalarda, spor arabalarda ve gençliğe yönelik ürünler satan markalarda oldukça kullanılmaktadır. Levi’s, Nike, Puma, Le Coq Sportif, The Little Big akla gelen ilk örneklerdir.

Bunlara ek olarak kırmızı fonlu mekanların insanlar üzerinde zaman kavramını unutturma ve uykusuzluk yapmak gibi bir etkisi vardır. Bu yüzden gece kulübü ve bar türü mekanlarda en çok kullanılan fon rengidir. Birçok mekân “Zamanı unutun! İştahınız açılsın daha çok için! Uykusuz kalın!” sloganıyla kırmızı rengi kullanmıştır.


SONSUZLUĞUN VE ÖZGÜRLÜĞÜN RENGİ : MAVİ

Otorite sembolü, huzur veren, başarıyı çağrıştıran ve özellikle sakinleştirici etkisi yüksek olan renktir. Amerika’da bir ilkokulun duvarlarını beyaz ve turuncudan maviye çevirmişler ve çocukların notlarının yükseldiğini tespit etmişlerdir. Mavi ve özelikle lacivert kozmik bir renk olarak kabul edilir; sonsuzluğu, otoriteyi ve verimliliği çağrıştırır. O yüzden dünyadaki firmaların yarısından fazlası logolarında maviyi kullanırlar. Yeme içgüdüsünü azalttığı tespit edilen bu renk fast food zincirlerinde kullanılmadığı gibi sağlıklı olduklarını ve şişmanlatıcı olmadıklarını belirtmek için süt ve süt ürünleri logolarında tercih edilir.

Deterjan firmaları ise yaptıkları araştırmalar sonucunda mavi rengin temizlik algısı uyandırdığını ortaya çıkarmış ve temizlik ürünlerinin ambalajlarında bu rengi kullanmaya başlamışlardır.


PARLAKLIĞIN VE DİKKAT ÇEKİCİLİĞİN RENGİ : SARI

Canlılığı, iyimserliği, coşkuyu ve hareketi vurgulamasına rağmen geçiciliğin ve dikkat çekiciliğin rengidir. Örneğin ticari taksiler sarı renktedir çünkü ulaşım için geçici bir çözümdür ve trafikteki arabalar arasında dikkat çekerler, bir diğer örneği ise araba kiralama firmalarının logolarıdır. Aynı zamanda geçiciliğin rengi olduğu için bankalar tarafından pek tercih edilmez.


VERİMLİLİK VE OTORİTENİN RENGİ : TURUNCU

Bir marka turuncu rengi herkes için olduğu algısını yaratmak amacıyla kullanır. Örneğin Pınar markasının kaşar peyniri ambalajı ya da Uludağ gazoz markası bu rengi kullanırlar. İnsanlarda rahatça içeri girme isteği yarattığı için de ING Bankası turuncu rengini logosunda ve banka içi atmosferinde olabildiğince çok kullanır.


DOĞANIN VE HUZURUN RENGİ : YEŞİL

Sessizliği, huzuru, iyimserliği ve özgüveni çağrıştıran renktir. Doğadan markası tarafından bitki çayı ambalajlarında tercih edilir. Ayrıca doğanın güven verme algısından yola çıkarak bankalar tarafından da kullanımı yüksektir. Bunun en belirgin örneği Garanti Bankası ve bankanın kullandığı yeşil yonca logodur.


GÜVEN VE RAHATLIĞIN RENGİ : PEMBE

Güven hissi veren pembe rengi, İngiltere’deki Boots ve Marks&Spencer mağazalarının çalışanları için tercih ettiği renktir. Pembe renk özellikle kadınlara yönelik ürünlerde sıkça kullanılır. Bunun en güzel örneği tam anlamıyla kadınlara yönelik ürünler üreten ve pembe renk ile  tonlarını en iyi şekilde kullanan Victoria Secret’tır.

Şevval ŞANSLI

Youthall şirketler ile gençleri bir araya getiren profesyonel ağ ve yeni nesil işveren markası platformudur.