Referans Mektubu Almak İçin 4 İpucu

Eğer yeni bir iş arıyorsanız birçok araçlara etkin şekilde sahip olmanız gerekir. İyi hazırlanmış bir özgeçmiş, geliştirilen yönler, iyi düzeyde yabancı dil ve iyi referanslar olmazsa olmazlardandır. Bu yazıda iyi bir referans mektubu nasıl edinilir üzerine ipuçlarına değineceğiz. Referans mektubu neden gereklidir?

Birçok işveren referans mektubu konusunda ısrarcı davranır. Ancak verdiğiniz referans mektubu sayısının yalnızda 1 ya da en fazla iki tanesi incelenir. Bu mektuplarda yeni işvereninizi etkileyecek anahtar kelimelerin yer alması işe girmenizi etkileyecektir.

Referans mektubu nasıl alınır?

Referans mektubunun kimin yazdığı önemlidir.

İyi bir referans mektubu almaktan daha öte olan bu mektubu kimin yazdığıdır. Bir arkadaşınızla danışıklı dövüşle karşılıklı referans mektubu yazabilirsiniz. Ama bu size pek faydalı olmaz. Çalıştığınız işyeriyle ilgisi olsa da işinizle ilgisi olmayan kişilerden aldığınız referans mektupları faydalı olmayacaktır. İşverenler, verdiğiniz referans mektuplarında üstlerinizi ve astlarınızı görmek istiyorlar. Referans mektuplarını bu kişilerden almaya özen gösterin.

Referans olarak verdiğiniz kişiden izin alın

Özgeçmişinize size referans olan kişileri yazdığınızda o kişilere mutlaka haber verin. Size referans olacağından emin olsanız dahi, özgeçmişinize ekleyebilmek için izin istemeniz gerekir. Beklenmedik tepkiler bu durumdan kaynaklanmaktadır. Ayrıca bu kişilerin telefon numarası ve mail adresini teyit ederek özgeçmişinize ekleyin.

Yaptığınız işle ilgili referans alın.

Birçok referans mektubunda yapılan hataların başında genel referans diliyle yazılmasıdır. Örneğin; “Ahmet bey yaptığı işlerde çok iyidir. Ben ona kefilim” cümlesi bir anlam ifade etmiyor. Referans mektubu almadan önce o kişiden pozisyonunuza ilişkin bilgiler vermesini isteyin. Örneğin; “Ahmet bey satış konusundaki becerileri ve satış departmanındaki üstün performansıyla her zaman gözde personel olarak görev almıştır.” şeklinde olmalıdır. Nokta atışı yapın. Genelleme yapılmasına izin vermeyin. Eğer özgeçmişinize iletişim bilgileri ekleyerek referans veriyorsanız bu kişiye bu bilgileri verin. Hangi departmanda ne kadar çalıştığınızı ve başarılarınız bildirin. Unutmak her insana ait bir özelliktir.

Teşekkür edin.

Sonuç her ne olursa olsun referans verdiğiniz kişilere teşekkür notu gönderin veya arayın. Bunu yaparsanız bir sonraki iş başvurunuz için yeniden referans alma isteğinde bulunabilirsiniz.

İyi referans mektubu almak için yapmanız gerekenler yalnızca bunlar. Bu maddeleri dikkate almak iş görüşmelerinde size fayda sağlayacaktır.

İlgini Çekebilir: Dünyadaki En İyi İnsan Kaynakları MBA Programları

Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma.

Youthall şirketler ile gençleri bir araya getiren profesyonel ağ ve yeni nesil işveren markası platformudur.

Bir yanıt yazın