Rahat Bir Şekilde Uyuyup Uyanabilmeniz İçin 6 Harika Tavsiye

Verimli bir çalışma yapmamızda veya günümüzü enerji dolu geçirmemizde hiç şüphesiz ki uyku çok önemlidir. Yeterli uyku almadığımız günler, ne yaptığımız işe odaklanabiliriz ne de mantıklı düşünebiliriz. Tabii ki bu durum da iş verimimizi düşürür. Fakat rahatlıkla uykuya dalmak ve huzurlu bir şekilde uyumak özellikle de streslerle dolu bir hayatta çok zordur. Bu konuda yardımı dokunabilecek bazı ipuçlarını sizler için derledik.


1) Yeteri kadar uyuduğunuzdan emin olun.

İdeal uyku süresi insandan insana farklılık gösterse de, yetişkinler için ortalama uyku süresi 7 ile 8 saat arasındadır. Eğer bu süreden daha az uyursanız, bütün gün uyku sersemi olabilirsiniz. Tabii ki uyku sersemliği de çalışma performansınızı ve günlük enerjinizi tamamen etkileyecektir.


2) Kahveyi azaltmaya çalışın.

Özellikle yoğun çalışma haftalarımızda kahve vazgeçilmezlerimizden biri olsa da, huzurlu bir uykuya dalma konusunda en büyük düşmanlarımızdan birisi de kahvedir. Kafeinin verdiği enerji yüzünden, sakin ve huzurlu bir uyku ihtiyacımızı karşılamak çok zor bir hale gelir. Özellikle uyumadan önceki son 4 veya 5 saat boyunca kahve içmemeye özen göstermemiz gerekir. 😉


3) Uyumadan önce temiz hava almaya çalışın.

Yatağımıza geçmeden 10 veya 15 dakika önce temiz havaya çıkıp bir süre derin nefes almak, uykunun verimini fazlasıyla artıracaktır. İlla ki evinizden dışarı çıkmaya gerek yok, pencereyi açıp alacağınız derin nefesler bile sizi rahatlatacaktır.


4) Bitki çaylarını ihmal etmeyin.

Özellikle uykudan önce içilen hafif sıcak içecekler, rahat uykuya dalmanızda çok yardımcı olacaktır. Siyah çaydan ziyade yeşil çay veya rezene, bu konuda en çok tercih edilen içeceklerdir. (Bir miktar bal ve ılık sütü de deneyebilirsiniz.;) )


5) Uyuduğunuz ortamda lavanta bulundurun.

Lavanta kokusunun rahatlatıcı bir özelliği olduğu çok uzun zamandır bilinmektedir. Her mevsimde lavanta bulmak zordur elbette. Bunun yerine lavanta özü içeren mumlar veya yağlar da işinize yarayacaktır.


6) Yatağınızda uyumak dışında vakit geçirmemeye özen gösterin.

Eğer boş vakitlerinizi yatakta geçirirseniz (yatarak kitap okumak, film izlemek veya yatakta ders çalışmak gibi) bilinçaltınızda yatak bir uyku objesi olmaktan uzaklaşır. Fakat sadece uyumak için yatağına giderseniz, o yatağa yattığınız zaman otomatik olarak beyniniz uyumaya odaklanacaktır ve uykuya dalmak sizin için çok daha kolay olacaktır. 🙂

Bilkent Üniversitesi İngilizce İşletme

Bir yanıt yazın